Pagini

vineri, 29 mai 2015

Marmelada din mere si prune uscate fara zahar


Acum ceva timp am fost contantata de Green Sugar sa testez noul lor produs Green Sugar Gelifiant pentru dulceata. Am acceptat provocarea si iata rezultatul. Cea mai buna marmelada facuta vreodata. 
Cum stiti diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, aceasta triada nefasta ne afecteaza din ce in ce mai mult. Un numar tot mai mare de studii confirma ca zaharul se face vinovat de declansarea acestor boli si a multor altele si ca aceste afectiuni ar fi mai putin raspandite daca zaharul ar fi consumat in cantitati reduse.  Asa ca nu pot decat sa ma bucur de aparitia acestor inlocuitori naturali ai zaharului care se comporta la fel si putem in felul acesta sa ne bucuram de cate ceva dulce. 
Dar sa revin la reteta mea.
 
Ingrediente:

1kg mere
500 g prune uscate
1/4 cana seminte de susan
500 g Green Sugar Gelifiant
2 buc anason stelat
2 buc lamai uscate
100 ml apa
sucul si coaja de la o lamaie

Preparare:

Se curata merele, se scot cotoarele si se pun intr-un tocator electric. Se maruntesc bine, nu se fac chiar o pasta si se pune sucul de lamaie peste ele. Se scot samburii prunelor si se maruntesc si ele cat de bine puteti cu cutitul sau tot cu tocatorul electric. Se pune totul intr-o oala impreuna cu apa si gelifiantul, se amesteca si se lasa pentru o ora. Dupa o ora se pune oala la foc minim. Se adauga coaja rasa de lamaie, anasonul stelat si lamaile uscate si se lasa sa fiarba pentru 15-20 minute sau pana obtineti consistenta dorita. La final se pun semintele de susan parjite putin, pe uscat, pana isi dezvolta aroma si prind o culoare aurie. 
Se pune marmelada fierbinte in borcane, iar daca vreti sa faceti o cantitate mai mare si sa le pastrati mai mult timp, borcanele, inchise bine, se pun in cuptorul incins si se lasa acolo pana se raceste.
Cateva concluzii la final. Produsul testat este excelent, se comporta foarte bine, e dulce si nu schimba cu nimic gustul marmeladei. Produsul are si instructiuni de folosire ca sa va fie usor. Pentru ca marmelada mea este cu mere care au o cantitate mare de pectina am folosit mai putin gelifiant decat este recomandat.  Daca doriti sa-l incercati incepand cu 1 iunie Green Sugar Gelifiant va fi disponibil pentru vanzare pe site-ul lor.

Enjoy!



sâmbătă, 16 mai 2015

Spaghete cu chiftelute si sos de rosii


Spaghetele cu chiftelute (spaghetti with meatballs) sunt o inventie americana, dar asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de gustul spaghetelor italiene. Versiunea mea nu este chiar cea clasica, insa este foarte gustoasa si am avut o multime de complimente. Sunt usor de facut, iata reteta.

Ingrediente: (5-6 portii)

500g carne tocata de vita
4 catei de usturoi
1 ceapa potrivita
2 linguri patrunjel tocat
1 lingura cimbru prospat tocat
1 ou
mix de boabe de piper proaspat macinate si sare dupa gust
1/4 cana ulei
1 pac. spaghete
2 conserve rosii in bulion (bucati)
1 lingura mare pasta de tomate
1 lingurita zahar
cateva frunze busuioc proaspat
parmesan
sare

Preparare:
 
Avantajul acestei retete este ca se face foarte repede, in 30 de minute este gata. Amestecati carnea tocata, usturoiul si ceapa tocate marunt, patrunjelul, cimbrul si oul intr-un bol incapator. Cand toate ingredientele s-au combinat se asesoneaza cu sare si piper dupa gust. Se amesteca din nou apoi se fac bilute mici cam de marimea unui ou de prepelita.


Intr-o tigaie mare si adanca se pune uleiul, iar cand acesta s-a incins se adauga bilutele din carne tocata, una cata una si se lasa sa se rumeneasca putin pe toate partile.


Se adauga rosiile in bulion si pasta de tomare peste chiftelute si sosul lasat de ele si se continua fierberea pana cand bilutele sunt bine facute (aproximativ 15-20 minute). Se adauga zaharul si frunzele de busuioc tocate si se amesteca bine.


In timp ce chiftelutele fierb in sos, se pregatesc spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj. In ultimul minut de fierbere se scot din apa (apa nu se arunca, se pune separat intr-o cratita pentru ca vom pune cateva linguri peste spaghete si sosul cu chiftelute, daca este nevoie) si se pun peste chiftelutele cu sos de rosii. Daca vi se pare ca sosul este prea gros se pun 2-3 linguri din apa in care au fiert spaghetele. Se lasa sa fiarba impreuna pentru 1 minut. Se amesteca bine spaghetele cu sosul de rosii pentru ca sa le patrunda bine toate aromele. Se portivesc de sare.


Cand sunt gata se servesc imediat, fierbinti, in farfurii calde. Daca va place radeti putin parmesan desupra spaghetelor.
 
O multime de retete interesante de paste gasiti pe blogul Elenei Bite - Hellena... din bucataria mea careia ii dedic aceasta editie a provocarii Virtual Hug gazduita de Laura.
 
Enjoy!



joi, 14 mai 2015

Concurs si un mic ghid de utitizare a tavilor din metal, sticla, ceramica sau silicon


Cat de important este materialul atunci cand vine vorba de tavi si alte vase ce pot fi folosite in cuptor? V-ati intrebat vreodata daca ati putea inlocui un vas de sticla, atunci cand o reteta solicita o tigaie de metal? Acest ghid rapid de utilizare a vaselor din sticla, metal, ceramice sau silicon sper sa va ajute.

• Tavile din metal - tavile din metal deschis la culoare sau stralucitor sunt cele mai bune atunci cand doriti sa obtineti o culoare aurie a prajiturilor, in timp ce metalele de culoare mai inchisa pot provoca o supra-rumenire (deci cu cat este mai intunecat materialul din care este confectionata tava cu atat se obtin cruste mai aurite spre maro - ideale pentru paine). Aluminiu ca material este mai bun decat otel inoxidabil deoarece conduce mai bine caldura si prajiturile se coc uniform, dar aveti mare grijă sa nu stocati alimentele in vase de aluminiu; aluminiu va reactiona cu acizii din alimente si le va da un gust metalic. Cel mai bine in tavi de metal coaceti: paine, prajituri, fursecuri, muffins, tarte, etc.

• Vasele de sticla - sticla conduce caldura foarte bine, ceea ce poate fi atat un avantaj cat si un dezavantaj. Retetele cu o mult zahar ar putea incepe sa se arda inainte de a fi coapte pe deplin. Sticla este fantastica pentru a face musaca, lasagna, fripturi, garnituri, peste, placinte, budinca de paine, cozonaci si multe alte feluri de mancare. Sticla are, de asemenea, marele avantaj de a fi nereactiva, astfel incat puteti stoca preparatele chiar in vasul de copt, fara griji ca va prinde arome metalice.

• Tavile ceramice - in multe feluri, ceramica este ca sticla: ea conduce caldura foarte bine, dar poate provoca supra-rumenire preparatelor dulci. Cel mai mare avantaj al vaselor ceramic este ca acestea arata foarte frumos! Alimente pot fi servite si depozitate in vasele in care au fost gatite sau coapte. Cel mai bine in vase ceramice faceti savuroase mancaruri care necesita gatire lenta, budinci, paine, placinte.

• Tavi din silicon - Daca va ingrijorati ca prajiturile pe care le faceti s-ar putea lipi de fundul vasului atunci tavile de silicon sunt cei mai buni prieteni. Cu toate acestea, siliconul este un conducator slab de caldura si produse de patiserie tind sa se rumeneasca foarte putin cand sunt coapte in aceste tavi. Cel mai bine in tavi de silicon faceti prajituri foarte deschise la culoare, paine tip toast si cupcakes atunci cand lipirea este o problema.
Preferatele mele sunt tavile din metal si vasele de sticla pentru care am facut o adevarata pasiune, nu ma pot abtine si cumpar tot felul de dimensiuni si forme. Si pentru ca iubesc vasele din sticla atat de mult impreuna cu noul meu prieten yena.ro v-am pregatit o surpriza. Un concurs sponsorizat de yena.ro al carui premiu este unul din vasele de yena din magazinul lor virtual. Va recomand sa-l vizitati si poate chiar sa va comandati ceva. Pe mine marturisesc ca ma cam mananca degetele si imi vine sa comand tot ce nu am.
Pana una alta va invit sa va inscrieti la concurs si unul din acele vase minunate, cu putin noroc, poate fi al vostru.
 
PREMIUL CONCURSULUI
Vas yena cozonac - panettone Mijotex 23 x 9 cm

 
Conditiile de participare la concurs:

1. 
sa dai like si share public la poza de concurs (adică aici)
2. sa dai like la pagina de Facebook a sponsorului "yena.ro" (adica aici)
3. sa dai like la pagina de Facebook Saffron & Dates (adica aici)
4. sa lasi aici, pe blog, un comentariu in care sa scrii, numele contului de Facebook cu care participi la concurs, link-ul care arata ca ai distribuit poza de concurs si sa ne spui ce produs iti place din categoria OFERTE SPECIALE de la www.yena.ro ?

Mentiuni

- comentariile care privesc acest concurs lasate pe Facebook nu se vor lua in considerare pentru inscriere
- neindeplinirea tuturor celor 4 conditii  de mai sus atrage dupa sine eliminarea din concurs - concursul se desfasoara in perioada 15.05.2015, ora 0,00 – 24.05.2015, ora 24,00
- tragerea la sorti a numelui castigator se va efectua cu ajutorul random.org, si acesta va fi anuntat pe site si pe pagina de Facebook in data de 25.05.2015
- premiile vor fi expediate de catre sponsor numai pe teritoriul Romaniei. Daca va aflati in afara tarii si ati castigat, sunteti rugati sa furnizati o adresa din Romania, pentru a intra in posesia premiilor.


Bafta tuturor!

Update 25.04.2015

Multumesc tuturor pentru participare, multumesc mult sponsorului Yena.ro, care a facut posibil acest concurs oferind cadou minunatul vas de yena. Rog mult castigatorul sa scrie un mic review pe contul sau de FB cand va primi si folosi premiul. Va spun sa stati aproape pentru ca mai am surprieze pentru voi.
Si acum lista celor care s-au inscris in concurs lasand comentariu la acest articol. Imi rezerv dreptul sa fac o noua extragere daca castigatorul nu isi revendica premiul pana pe 28.05.2015.


1. Daiana Vereb
2. Iancu Lubita
3. Sidonia Toncean
4. Simona Kitchen
5. Margareta Cismasiu
6. SzocsDana Claudia
7. Ionela Mihai
8. HOSSU CLAUDIA 
9. lucica samoila
10. Avramescu Evelina Mihaela
11. Mihaela Durac
12. Aurelia Calinic
13. valy hurmuz
14. alinaflorentina hurmuz
15. Ghizdavu iuliana
16.Cristina Bala
17. Ioana Oana COana 
18. MARIA ENE 
19. CRISTINA PAVEL
20. Paula Ina.
21. Madalina Clm
22. Bibo Nicoleta 
23. Rosemarie Baicu
24. Trica Viorica
25. Barcer Mihaela
26. PaulaGabriela
27. DaffDan
28. Badea Simona Gabriela
29. mihaela scarlat 
30. Oana Maria
31. Gabi Astancai 
32. Mirela-Liliana Ion
33. Lili Liliana
34. Adina Roz
35. roman marioara 
36. Ciubotaru Marinica 






Pentru ca nu am fost contactata pana acum de cel care a fost desemnat castigator, Daff Dan, asa cum am spus mi-am rezervat dreptul de a face o noua extragere.


De aceasta data premiul se duce la Avramescu Evelina Mihaela . Felicitari



duminică, 3 mai 2015

Drobul si traditiile romanilor de Paste de la bloggeri

Pentru provocarea din aprilie  a proiectului traditie si gastronomie romaneasca a carui gazda am fost, am propus ca tema drobul si traditiile romanilor de Paste. Am primit o multime de retete de drob toate apetisante si chiar daca unele par la fel fiecare este unica. Desi am incercat multe preparate culinare din gastronomia internationala cred ca bucataria romaneasca este extraordinara si avem datoria sa o ducem mai departe. Va multumesc tuturor pentru participare, pentru retetele deosebite pe care le-ati adus si pentru informatiile din articolele voastre.

Prima care ne-a povestit despre obiceiuri culinare de paste a fost Margareta Cismasiu.



Adina Ciocalau – Mitinita prepara un drob de miel dupa reteta Sandei Marin.


Cristina Iuliana Pana pregateste un drob de miel altfel  si scrie un articol interesant si foarte documentat despre traditii romanesti in fiecare zi a lunii lui Prier. Veti gasi acolo si traditii romanesti in luna Martisor.


Elena Bite ne pregateste si ea un delicios drob de miel.


Monica are o idee interesanta, drob de miel la tava cu morcov fiert in mijloc.


Vera ne face o colectie de retete in articolul ei drobul si traditiile romanilor de paste.


Vicky inveleste drobul in bacon. Vedeti in articolul ei drob din ficatei si pipote de pasare invelit in bacon  cum procedeaza.


Simona pregateste un drob de miel cu verdeata si leurda, reteta pe care trebuie sa o incerc.


Luminita ne face drob de pui invelit in sunculita, o bunatate.


Gina reinventeaza drobul si face briose drob cu oua de prepelita o idee excelenta pentru cine prefera portii individuale.


Va aduc si eu un drob din ficat de pui cu ciuperci si oua de prepelita si sper ca anul viitor va veti inspira din retetele noastre.



Drob din ficat de pui cu ciuperci si oua de prepelita

 
Drobul este preparatul meu preferat de Paste. Il fac dupa reteta mamei mele si intotdeauna mi-a iesit delicios. De obicei il fac din ficat de pui amestecat cu rinichi si inima de oaie, insa acum am folosit doar ficat de pui si ca sa nu fie inecacios am pus ciuperci. L-a mancat chiar si fata mea care desi iubeste pateul de ficat nu manca niciodata drob sau tocanita de ficat. A avut ideea sa-l manance cu sos de merisoare si i-a placut, eu nu am incercat dar ea mi-a mai cerut o portie semn ca i-a placut combinatia.
 
Ingrediente:
 
1 kg ficat de pui
2 cani cu lapte (pentru ficat)
2 cutii ciuperci (daca folositi ciuperci proaspete este mai bine)
1/2 cana ulei
2 cepe mari
5 catei de usturoi
2 legaturi ceapa verde
2 legaturi usturoi verde
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
3 oua mari
oua de prepelita fierte (eu am avut 11)
sare si piper dupa gust
25 g unt
 
Preparare:
 
Se pregateste ficatul de pui asa cum am explicat la reteta de ficatei de pui cu ceapa . Cand este gata pregatit se trece la prepararea drobului.
Se toaca cele doua cepe julien, ceapa si usturoiul verde se toaca rondele pana la frunze. Cei cinci catei de usturoi se curata si se toaca marunt. Daca folositi ciuperci intregi le taiati si pe acestea in feli subtiri.
Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul apoi restul legumelor (ceapa, usturoiul, ciupercile, ceapa si usturoiul verde) si se calesc impreuna la foc potrivit.


Cand apa lasata s-a evaporat se pune ficatul de pui bine scurs. Dam focul la minim si punem capacul. Nu amestecam pentru ca riscam sa il faramitam. Se lasa sa fiarba vreo 10 minute apoi se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa 4-5 minute ca sa se patrunda bine.


Cand este gata se scoate putin cate putin si se toaca marunt cu un cutit.


Se pune la loc in cratita in care l-am calit si se amesteca cu verdeata si cu frunzele de usturoi si ceapa verde toate tocate marunt.


Se bat cele 3 oua mari ca pentru omleta si se toarna peste amestecul de ficat si verdeturi. Se adauga sare si piper dupa gust si se amesteca pana la omogenizare.


Se unge o tava cu unt si se pune jumatate din compozitia de drob apoi se pun ouale de prepelita fierte si curatate de coaja.


Se pune restul compozitiei peste avand grija sa acoperim bine ouale, se niveleaza si se pune deasupra, din loc in loc cubulete de unt. Se coace in cuptorul incins la 150C pentru 50 minute sau pana se rumeneste frumos. Se serveste rece si obtional cu sos de merisoare ;) .

 
 
Aceasta reteta a fost scrisa pentru doua provocari culinare dragi mie, Traditie si gastronomie romaneasca, care in luna aprilie a fost gazduita de mine si a avut ca tema drobul si traditiile romanilor de Paste , iar cealalta provocare Cutia misterelor gazduita de Gina care a propus ca ingrediente urmatoarele : carne de porc, pasare sau miel, organe, ceapa, usturoi, ciuperci, vin si vedeta oul .