Pagini

luni, 28 decembrie 2015

Parada Provocarii Secrete

Numai bunatati au preparat fetele la Provocarea Secreta a carei gazda am fost. Asadar si in luna noiembrie, ca in lunile de pana acum, avem o parada frumoasa  in care participantii si-au dat silinta si au pregatit o gramada de retete imbietoare si frumos prezentate. Va invit sa le rasfoiti.

Elena - Rasucita cu mac


Simona - Prajitura cremoasa de lamaie


Stefania - Challah si gogosi pufoase


Mihaela - Toast cu avocado si ou posat


Olivia - gogosi


Si eu - Mancare de ardei copti


Mancare de ardei copti


O mancarica tare buna de care aproape ca uitasem. Noroc cu Provocarea Secreta care m-a trimis pe blogul Stefaniei unde am gasit reteta. Se face usor si sigurveti gasi ardei grasi prin magazine.

Ingrediente: (2 persoane)

6 ardei grasi diferite culori
2 rosii
1 ceapa mare
4 catei de usturoi
ulei pentru calit
sare si piper dupa gust
verdeata

Preparare:

Se spala bine ardeii, se streg de apa cu servetele de bucatarie si se pun la copt direct pe flacara aragazului sau in cuptor. 
Cand sunt bine copti pe toate partile se presara cu sare si se lasa cateva minute, in acest fel pielta arsa se desprinde usor.



Se curata cat se poate de bine de coaja, se rup fasii sau se taie in bucati mari.



Ceapa si usturoiul se curata de coaja, se toaca marunt si se pune la calit in ulei (eu nu incing uleiul, le pun pe toate impreuna si le las sa se caleasca la foc mic).
Se toaca marunt rosiile sau se dau pe razatoare si se pun peste ceapa si usturoi, se calesc impreuna pana cand toata apa care se lasa se evapora. Se amesteca mereu ca sa nu se arda. 
La sfarsit se pun ardeii copti, se potriveste de sare si piper si se mai lasa pe foc cateva minute ca sa se amestece aromele. Se presara verdeata tocata si se mananca cu pofta ;)

Enjoy!


joi, 3 decembrie 2015

Nuci umplute cu crema de unt cu gem de gutui si nuci caramelizate


Pentru Cutia Misterelor din noiembrie, Margareta Cismasiu ne-a propus ca vedeta a retetelor noastre caramelul. In cutie se mai aflau printre altele, nuci, gutui si ciocolata care m-au dus cu gandul la traditionalele noastre nuci umplute cu crema, iar ca sa folosesc ingredientul vedeta am inlocuit nucile din reteta cu nuci caramelizate. Gustul este foarte bogat si am incercat crema si in alte combinatii; crema de unt cu gem de gutui, crema de unt cu ciocolata, crema caramel, ganache de ciocolata. Mi-au placut toate combinatiile.

Ingrediente:

pentru coji


2 oua 
90 gr zahar pudra
250 gr unt la temperatura camerei
1 lingura otet 
600 gr faina 
un praf de sare

pentru crema

200 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar pudra vanilat
150 gr gem de gutui
50 gr nuci caramelizate ( aveti reteta aici )
50 gr ciocolata topita (daca doriti o culoare mai inchisa a cremei puteti mari cantitatea de ciocolata sau puneti o lingura de cacao si 1-2 linguri de lapte)

pentru decorare

100-200 gr zahar pudra vanilat


Preparare:

Pentru a prepara cojile aveti nevoie de forma speciala de nuci. 
Aluatul se face amestecand untul cu zaharul si cele doua oua pana cand zaharul se topeste, se adauga apoi otetul, sarea si faina cernuta. Se amesteca toate bine pana cand se obtine un aluat moale dar nu lipicios. 
Se fac bilute de aproximativ 5-7 gr.




Cand tot aluatul a fost impartit, se pune pe foc (la flacara mica) forma speciala pentru nuci si se lasa la incins 10 minute (prima data). Pentru forma asta trebuie sa ii multumesc Mariei dar am sa o fac intr-un episod special. 
Se pun bilute in fiecare gaura, se inchide forma si se preseaza bine cateva secunde. 




Se tine forma pe foc in jur de doua minute intorcand frecvent, astfel incat cojile sa se coaca uniform pe ambele parti. Se scot cojile din forma si se continua pana terminam tot aluatul. Se lasa la racit apoi se curata frumos marginile.



Cat timp cojile se racesc preparam crema. 
Se amesteca untul cu zaharul pana devine o crema spumoasa.


Se adauga gemul de gutui.


Se amesteca bine ca sa se incorporeze tot gemul. Faceti asta cu un mixer de mana sau cu unul fix. Curatati marginile bolului de mixer din cand in cand ca sa aveti un amestec omogen. 


Se adauga ciocolata, topita si lasata la racit pana ajunge la temperatura camerei, si se amesteca in continuare ca totul sa se omogenizeze. Daca doriti o culoare mai inchisa a cremei si alegeti sa folositi cacao acum este momentul sa o adaugati. Nu uitati de lapte. Amestecati bine cu mixerul. La final adaugati nucile caramelizate si resturile de la curatitul cojilor pentru nuci (asta daca doriti sa nu aruncati nimic). 


Umpleti fiecare jumatate de coaja cu crema si apoi lititi doua cate doua ca sa le dati forma de nuca. Se dau prin zahar pudra vanilat si se lasa sa stea vreo 2-3 zile inainte de a le manca. Nu zic ca nu le puteti incerca imediat sau a doua zi dar dupa cateva zile vor fi mai bune.

Enjoy!


Nuci caramelizate



Aceste nuci caramelizate sunt un deliciu. Se fac foarte usor si le puteti folosi la foarte multe prajituri sau le puteti manca asa cum sunt.

Ingrediente:

100 gr samburi de nuci
75 gr zahar

Preparare:

Spargeti nucile, daca folositi nuci intregi, apoi taiati samburii in bucati mai mici.




Se topeste zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel.



Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.


Cand sunt reci le punem intr-o punga mai groasa si le batem cu ciocanul de snitele pana se sfarama.


Daca nu ati incercat inca mai am o reteta pe care o puteti folosi in loc de aceste nuci caramelizate. Crocantul de migdale este deasemenea foarte delicios si il puteti gasi daca revedeti reteta de inghetata baclava

luni, 2 noiembrie 2015

Melcisori cu scortisoara, nuca si dovleac


Nimic nu spune "bună dimineața" mai bine decât mirosul de melcisori cu scorțișoara. Iar acestia, cu dovleac  si topping cremos cu vanilie sunt absolut perfecti - foarte deliciosi! Fiti pregatiti, pentru ca toata lumea va dori reteta. 

Ingrediente:

pentru aluat

1/2 cana lapte
3 linguri unt topit
1 pac. drojdie uscata
3 1/2 masuri faina
2/3 masuri piure de dovleac
1 ou mare

pentru umplutura

115 g unt la temp. camerei
3/4 masuri zahar brun
2 linguri scortisoara
1/2 masura nuca macinata
un praf de sare

pentru topping

115 g crema de branza
1/2 masura zahar pudra
2 linguri de lapte
1 lingura extract de vanilie
un praf de sare

Preparare:

Se incalzeste laptele, atat cat sa fie cald la atingere. Se pune drojdia si se lasa 5 minute ca sa se activeze. Intr-un bol de mixer se pun restul ingredientelor pentru aluat apoi se adauga laptele si drojdia. Se amesteca totul la viteza medie pana cand aluatul devine neted si elastic, aproximativ 7-8 minute.


Se unge aluatul cu putin ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul aproximativ 2 ore.


Se transfera aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 30-35 cm lungime 20 cm latime.


Se unge foaia cu cele 115 g de unt. Se amesteca zaharul brun cu scortisoara si nuca macinata si se imprastie peste aluat.


Se ruleaza aluatul si se taie in 15-16 bucati egale. Se pun bucatile cu partea taiata in sus intr-o tava la distanta una de alta. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa creasca pentru aproximativ 45-60 minute.


Se coc melcisorii in cuptorul incins la 180 C pana se rumenesc, aproximativ 20-25 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Oricum, cand sunt copti trebuie sa aiba o culoare maro aurie. Se lasa la racit. 
Intre timp se pregateste toppingul. Se pune crema de branza intr-un bol de mixer si se bate la viteza mare aproximativ 2 minute. Se adauga zaharul, laptele, vanilia si praful de sare. Se bate in continuare inca un minut.  
Crema astfel obtinuta se intinde pe fiecare melcisor.
Se servesc melcisorii calzi cu extra crema sau asa cum sunt.


Reteta este pentru provocarea Cutia Misterelor , gazduita de Maria . Am incercat sa folosesc cat de multe ingrediente am putut din lista propusa de ea, iar ca bonus, pentru ca ii place ideea de inghetata la gura sobei, urmeaza si o reteta de inghetata cu dovleac.

marți, 27 octombrie 2015

Coronita cu orez prosciutto si dovlecei



Iata un fel de mancare gustos, care poate fi prezentat ca un fel principal sau o garnitura la o masa festiva, dar nu numai. 
Coronita este umpluta cu un orez delicios cu parmezan, cu mazare cu sunca si cascaval. Este invelita la exterior in felii de dovlecel la gratar si prosciutto care ii dau un efect decorativ frumos, potrivit pentru a fi prezentata in timpul sarbatorilor.
O reteta bogata si gustoasa. 
Pentru ca Tupperware mi-a trimis o forma de silicon spre testare, am copt coronita in ea. Forma este ultra-usoara si antiaderenta, functioneaza perfect atat pentru mancarea calda, cat si pentru cea rece. Suporta temperaturi de la –25 grade C la +200 grade C si poate fi folosita la prepararea mancarurilor in cuptorul traditional, cat si la pastrarea lor in congelator sau frigider.




Ingrediente:

pentru orez

250g orez
1 ceapa potrivita tocata marunt
15g unt
80 g parmezan
600 ml supa de legume
sare si piper dupa gust

pentru mazare

150g mazare congelata
50g ceafa afumata
nucsoara, sare si piper dupa gust
150g ccascaval

pentru invelit

15-20 felii de prosciutto
15-20 felii de dovlecel
ulei de masline 
sare si piper

Preparare:

Incepeti sa pregatiti orezul. Intr-o cratita destul de mare pune untul. Cand s-a topit adauga ceapa tocata si caleste la foc mic vreo 15 minute amestecand din cand in cand. Cand ceapa devine aurie se adauga orezul si se prajeste impreuna cu ceapa amestecand mereu pentru cateva minute. Se adauga apoi supa de legume putin cate putin pana cand orezul a absorbit-o toata. Se opreste flacara si se adauga parmezanul ras. Se amesteca si se lasa timp de cateva minute. asezonati cu sare si piper dupa gust.
Dupa ce ati terminat de gatit orezul pregatiti mazarea. Pune, intr-o cratita, la prajit, ceafa afumata tocata marunt. Dupa cateva minute adauga mazarea congelata si soteaza pentru alte cateva minute, pana cand s-a inmuiat putin dar a ramas la fel de verde si crocanta. Opreste focul si condimenteaza dupa gust cu sare, piper si nucsoara.
Feliile de dovlecel le-am presarat cu sare si piper si le-am stropit cu ulei de masline. Le-am pus pe gratarul incins si le-am lasat vreo 2-3 minute pe fiecare parte. 


Am invelit forma de coronita cu feliile de prosciutto si dovlecel la gratar, alternand una cate una. Se opresc cateva ca sa acoperim bine totul dupa ce am pus orezul. Nu este necesar sa ungeti forma de coronita cu ulei sau unt.


In forma astfel pregatita se pune jumatate din orez, apoi se continua cu mazarea si cascavalul taiat cubulete si apoi cu restul de orez. 


Se preseaza bine cu o lingura si se acopera totul cu feliile de pe margine si cu feliile de  prosciutto si dovlecel la gratar pe care le-ati oprit.


Se coace in cuptorul preincalzit la 180C pentru 30-40 minute. Se lasa sa se raceasca si se intoarce pe platoul de servire.
Nu e asa ca e frumoasa?

Enjoy!




luni, 19 octombrie 2015

Trufe de ciocolata cu ardei iute si visine confiate


Daca vreti sa incercati ceva deosebit aceste trufe sunt cele mai potrivite. Sunt usor de facut si nu va trebuiesc prea multe ingrediente. Ideea mi-a venit datorita ingredientelor propuse de Cristina - Retelele lui Panacris pentru luna septembrie a provocarii Cutia misterelor

Ingrediente:

200 g ciocolata 
200 g smantana lichida
1/2 lingurita boia de ardei iute
100 g cacao
visine confiate

Preparare:

Se incalzeste smantana pana ajunge la punctul de fierbere. 
Se pune smantana fierbinte peste ciocolata si boiaua de ardei


Se lasa cateva secunde apoi se amesteca pana cand ciocolata se dizolva.
Bolul se acopera cu folie de plastic si se da la frigider peste noapte.


Cu ajutorul unei cupe mici de inghetata sau a unei lingurite se portioneaza ciocolata.


In aceste bilute de ciocolata se pune cate o visina confiata si apoi se formeaza trufele. Va sfatuiesc sa folositi manusi pentru aceasta operatie, altfel o mare parte din ciocolata va ramane pe maini.


Rulati trufele prin cacao si puneti-le pe o farfurie sau o tava cu hartie de copt. Se dau la frigider pana se intaresc putin. 
Puteti sa imbracati trufele in ciocolata topita, alune sau nuci coapte si maruntite. Se pastreaza in frigider sau pot fi congelate, dar se servesc la temperatura camerei. Sunt potrivite pentru cadouri daca vreti sa faceti o bucurie cuiva drag.


Enjoy!


luni, 31 august 2015

Waffles cu inghetata de ciocolata si sos caramel



Vaffles pot fi facute in diferite forme si marimi, rotunde, patrate, dreptunghiulare, chiar si in forma de inima. Ceea ce toate au in comun este aspectul unic de fagure care se obtine intr-o forma speciala de vafe.
Pentru ca am facut aceasta reteta special pentru provocarea Cutia Misterelor gazduita in august de Merisor - Maria am decis sa fac acest desert putin diferit. L-am imbogatit cu inghetata de ciocolata, sos caramel, nuci si coacaze.



Ingrediente:

waffles (vafe)


130 g faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
2 linguri zahar
1 ou mare batut usor
240 ml lapte la temperatura camerei
30 g unt topit la temperatura camerei

inghetata de ciocolata

2 1/2 cani lapte gras 
1/2 cana lapte dulce condensat 
1/4 cana lapte praf 
100 g cacao 
125 g mascarpone

sosul caramel

200 g zahar
4 linguri apa
1/2 lingurita sare
70 g unt
70 ml smantana lichida pentru frisca

decor

nuci
coacaze

Preparare:


Cu o zi inainte de a face vafele am facut inghetata.
Intr-o cratita combinati laptele, laptele condensat, laptele praf si cacaoa. Amestecati bine si puneti cratita la foc mic pana incepe sa fiarba. Lasati sa se raceasca. In alt vas puneti branza mascarpone amestecati de cateva ori apoi turnati putin cate putin amestecul de cacao si lapte.
Puneti inghetata intr-o cutie, puneti capacul sau acoperiti cu folie de plastic si dati la congelator peste noapte.
A doua zi pana va apucati de vafe faceti sosul caramel. 
Intr-o cratita se pune la foc mediu zaharul si apa. Cand acesta s-a topit si a prins o culoare maro aurie (aveti grija sa nu-l ardeti) se adauga repede untul. Aveti grija sa nu va ardeti pentru ca untul rece in contact cu zaharul fierbinte produce aburi si se umfla. Amestecati bine pana cant untul se topeste si se incorporeaza in zahar. Acum, foarte incet, adaugati smantana lichida amestecand continuu. Si acest pas necesita atentie marita deoarece se va umfla la fel ca atunci cand adaugati untul. Lasati caramelul pe foc sa fiarba aproximativ 1-2 minute. Stingeti focul si adaugati jumatatea de lingurita de sare. Lasati caramelul la racit inainte de a-l folosi.
Acum puteti face vafele. 
Intr-un castron mare amestecati impreuna faina, praful de copt, sarea, si zaharul. Intr-un alt castron, amestecati  oul si laptele. Adaugati amestecul de ou in amestecul de faina, impreuna cu untul topit, si amestecati pana se combina.
Se incalzeste aparatul vafe. Apoi, ungeti usor cu ulei sau cu un spray grilele aparatului. Turnati aproximativ 1/4 pana la 1/2 ceasca de aluat, in functie de marime pe o parte a aparatului cald. Cu partea din spate a unei linguri, sau cu o spatula, neteziti aluatul. Inchideti capacul aparatului si coaceti pana capata o culoare maro-aurie. Daca folositi un aparat de waffles pentru aragaz se intoarce forma pe flacara, astfel incat ambele parti sa se coaca uniform.
Cel mai bine este sa serviti vafele imediat. Daca nu, puneti vafele (direct pe gratarul cuptorului) la 100 C timp de maxim 30 de minute. Vafele poat fi, de asemenea, inghețate. Odata ce s-au racit complet, vafele se invelesc in folie de plastic si apoi se pun intr-o punga etansa pentru congelator. Ele pot sta in congelator pentru aproximativ o luna. Pentru a le reincalzi, preincalziti cuptorul la 180 grade C. Asezati vafele inca inghetate direct pe gratarul cuptorului si se coc timp de aproximativ 5-10 minute, sau pur si simplu pana cand sunt bine incalzite.
Serviti vafele calde cu o cupa sau doua sau cat va lasa inima de inghetata, puneti sos caramel, nuci si coacaze si serviti repede si cu pofta.

Daca vreti sa vedeti ce retete minunate au facut fetele cu ingredientele propuse de Merisor va invit sa vedeti parada lunii august

Enjoy!  



miercuri, 5 august 2015

Anasonul stelat


Anasonul stelat are, asa cum ii spune si numele, forma de stea cu 8 varfuri. Aceste varfuri sunt pastai ce contin seminte sub forma de mazare. Originar din China, anason stelat provine de la un copac mic, vesnic verde, fiind disponibil pe tot parcursul anului. Aroma acestui condiment este puternica si dulce mai pregnanta decat a anasonului si are un gust dulceag amarui puternic. Bucatari din Asia folosesc anason stelat pentru a da un gust dulce, savuros felurilor de mancare preparate in special cu carne de porc si de pasare. Eeste disponibil intreg sau macinat si este unul din ingredientele din compozitia celebrului amestec chinezesc de condimente "five spices". Folositi-l cu moderație - putin inseamna mai mult. 
Stelutele de anason intregi se pot adauna direct in vasul in care se gateste mancarea sau se pot macina sau pisa in piua. 
Merge bine cu: rata, oua, peste, praz, produse de patiserie, pere, carne de porc, carne de pasare, dovleac, creveti.
Substitutii: seminte de anason + praf de ienibahar (aroma mai slaba; 1 stea anason = 1/2 lingurita de seminte de anason pisate) sau pulberea chinezeasca de cinci condimente - five spices (contine anason stelat si alte mirodenii) sau extract de anason (se utilizarea doar cateva picaturi).
Se poate pastra mai bine de un an daca este pisat si cativa ani daca este intreg si se tine  in borcane ermetic inchise, la adapost de aer, lumina si umezeala.







luni, 3 august 2015

Risca sa nu mai mearga niciodata, daca nu se opereaza urgent




03.08.2015

COMUNICAT DE PRESĂ


Risca sa nu mai mearga niciodata, daca nu se opereaza urgent


Elena Petica, o fetita de numai 6 ani, sufera de luxatie neurologica de sold si, desi a trecut prin multe operatii, problemele ei de sanatate nu s-au rezolvat. Acum, Elena risca sa nu mai merga niciodata daca nu va beneficia de prima interventie chirurgicala la soldul drept, iar suma de care are nevoie este de 23.500 lei.
Din cauza malformatiei la coloana, Elena Petica a avut o copilarie trista, in care jucariile au fost inlocuite cu o ortoza purtata timp de 3 ani, aproape toata ziua. In plus, luni de zile, Elena a fost imobilizata în gips, iar spitalul i-a fost devenit a doua casa. Elena si-a dorit mereu sa devina o balerina de succes, iar salvarea ei sta in mainile reputatului doctor Alexandru Thiery, de la Spitalul Monza din București. Medicul a realizat, de curand, o premiera medicala în Romania, reusind sa opereze cu succes o pacienta de 14 ani, care suferea de scolioza dubla, asociata cu malformatia maduvei spinarii.

Doctorul Alexandru Thiery: “Indicatia chirurgicala este certa: un pacient cu luxatie neurologica de sold trebuie operat pentru ca altfel isi va pierde mersul”

“Elena a avut un mielomeningocel, a fost operata la foarte scurt timp dupa nastere de colegul nostru neurochirurg, doctorul Sergiu Stoica, in cadrul Spitalului Marie Curie, cu o evolutie din punct de vedere neurologic excelenta, insa cu un sold instabil, asa cum sunt soldurile neurologice. De ce sunt instabile: exista un oarecare dezechilibru de tonus muscular la acești copii, indiferent ca au boala spastica sau o boala flasca. Mielomeningocelul este o boala flasca, musculatura este in general moale, soldul devine instabil si incet-incet se luxeaza. Nu este displazia luxanta de sold pe care o stim la nou-nascut, ci soldul se formeaza normal in viata intrauterina, dar incet-incet capul femural se subluxeaza din cauza unor forte musculare dezechilibrate. Interventia este o operație relativ complicata, dar cu rezultate foarte bune, insa la pacientul neurologic exista un risc de recidiva. Solduri perfect operate cu o acoperire excelenta a capului femural pot sa recidiveze pentru ca noi, din pacate, nu tratam cauza. Nu avem cum sa o tratam! Acei neuroni prost formati in perioada embrionara nu pot fi inlocuiti si ei nu vor inerva corect musculatura. Noi tratam efectul problemei, iar cauza persista, lucru care ar putea sa duca la recidiva. Totusi, indicatia chirurgicala este certa: un pacient cu luxatie neurologica de sold trebuie operat pentru ca altfel isi va pierde mersul”, declara Alexandru Thiery, medic primar in ortopedie pediatrica a Spitalului Monza din Bucuresti.
Pentru a o ajuta sa stranga toti banii de care are nevoie, Asociatia “Salveaza o inima” a demarat de urgenta o campanie nationala de strangere de fonduri, pe platforma https://salveazaoinima.ro/campaigns/elena-petica/, unde oamenii cu suflet pot dona online, sau in conturile bancare ale mamei: RO58BRDE180SV73264951800 (Lei) sau RO41BRDE180SV00372701800 (Euro). Pana la ora actuala, Asociatia a reusit sa stranga aproximativ 20% din suma de care are nevoie pana la jumatatea lunii septembrie.
Asociatia “Salveaza o inima” a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti și motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor noștri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.

Persoana de contact
Vlad Placinta
Presedinte
Asociatia “Salveaza o inima”
0752753540

Ionela Petica
mama Elenei
0727860837



Transmite,
Dr. Tanase Tasente
Director General
Plus Communication
0725.465.508