Pagini

vineri, 8 ianuarie 2016

Inghetata cu dovleac


Am ramas datoare cu reteta asta Mariei  la provocarea propusa de ea pentru luna octombrie a cutiei misterioase unde ingredientul vedeta era dovleacul.
Daca va place aroma de dovleac va recomand sa o incercati. Eu m-am straduit sa recreez gustul prajiturii cu dovleac si branza la aceasta inghetata, iar rezultatul m-a multumit peste masura. 

Ingrediente:

1 masura piure de dovleac
1 lingura esenta de vanilie
2 cani smantana grasa
1 cana branza mascarpone
3/4 masuri zahar brun
5 galbenusuri
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/2 lingurita ghimbir macinat
1/4 lingurita cuisoare macinate
un praf de sare
1/4 masura nuci tocate marunt
1/4 masura cipsuri de ciocolata

Preparare:


Intr-un castron, amestecati piureul de dovleac, branza mascarpone si vanilia. Acoperiti si bagati la frigider pentru cel putin 3 ore.

Intr-o cratita grea de 2-litri, la foc mediu, combinati  1 1/2 cani de smantana si 1/2 masura de zahar brun. Incalziti pana cand incepe sa fiarba, aproximativ 5 minute.

Intre timp, intr-un castron, combinati galbenusurile, scortisoara, ghimbirul, sarea, nucsoara, 1/2 cana smantana ramasa si 1/4 masura zahar brun ramas. Bateti pana se omogenizeaza si zaharul se dizolva.

Amestecati treptat aproximativ 1/2 cana din amestecul de smantana fierbinte in amestecul de ou pana se omogenizeaza. Se toarna apoi amestecul de ou in oala in care este restul de smantana fierbinte. Lasati la foc mic, amestecand constant cu o lingura de lemn, pana cand amestecul este suficient de gros pentru a acoperi partea din spate a lingurii. Nu lasati crema sa fiarba. 

Asezati vasul intr-un bol mai mare umplut partial cu apa cu gheata, amestecand ocazional, pana se raceste. Puneti amestecul de dovleac in crema. Acoperiti cu folie de plastic, apasand direct pe suprafata cremei pentru a preveni formarea unei pojghite la suprafata. Bagati la congelator pentru 24 de ore, amestecand frecvent in primele 3-4 ore pentru a evita formarea acelor de gheata. Dupa ce amestecti ultima data puneti bucatile de ciocolata si nucile tocate si lasati inghetata la congelator pana a doua zi.


Enjoy!



miercuri, 6 ianuarie 2016

Sos de merisoare


Acest sos dulce-picant de merisoare este delicios servit cu friptura de curcan, carne de pui, prepelita, rata, sunca dar si cu inghetata, cheesecake sau orice alt desert simplu. 

Ingrediente:

100 g zahar brun
sucul de la 2 portocale mari (puteti sa inlocuiti sucul de portocale cu vin rosu)
1 lingurita coaja rasa de portocala
1 foaie de dafin
1 baton de scortisoara
4 cuisoare
500 g merisoare proaspete sau congelate

Preparare:

Se pune zaharul impreuna cu sucul de portocale si condimentele intr-o cratita la foc mic. Cand zaharul s-a topit se adauga merisoarele si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10-15 minute. 


Spargeti bine toate fructele folosind o furculita sau pisatorul de cartofi, amestecati si gata puteti pune sosul in borcan. Pentru un gust intens se foloseste rece dupa 2 zile. 




luni, 4 ianuarie 2016

Tort cu crema de branza si ganache de ciocolata cu sampanie



Tortul de azi a fost inspirat de celebra prajitura Opera si de lista ingredientelor  propuse de Dia (Bucate vorbe si arome) pentru cutia misterelor din decembrie. Realizarea unui astfel de desert presupune deseori o munca coplesitoare, si e usor sa te streseze un astfel de proiect de lunga durata. Nu va recomand sa faceti totul intr-o singura zi. Deci, as sugera sa separati componentele acestui desert pe zile. Aceasta face ca ansamblarea sa fie mult mai placuta. Toate componentele pot fi puse in frigider sau chiar  inghetate pentru o saptamana, apoi tinute la temperatura camerei peste noapte.

Va sugerez sa va pregatiti toate componentele din timp:
1. Joconde - blatul din faina de migdale
2. Crema de branza cu unt si cacao
3. Ganache de ciocolata cu sampanie
4. Siropul de ciocolata

Desi pare complicata, reteta pe care v-o propun este destul de usoara si rapida, ca sa nu va mai spun cat este de delicioasa.

Ingrediente

1. Joconde - blatul din faina de migdale
6 oua mari
3/4 masuri zahar
1 lingurita extract de vanilie
1/4 masuri faina
1 masura faina de migdale
1/4 lingurita sare

2. Crema de branza cu unt si cacao
250 g crema de branza 
50 g unt la temperatura camerei
1 lingura cacao 
1 lingura extract de vanilie
3 masuri zahar pudra

3. Ganache de ciocolata cu sampanie
100 g ciocolata 52% cacao
70 g frisca lichida
30 ml sampanie 

4. Siropul de ciocolata
1 cana apa
1/2 masura zahar
1 lingura cacao




Preparare:

1. Joconde - blatul din faina de migdale


Se incalzeste cuptorul la 180 C. Se pune hartie de copt in doua forme de tort cu diametrul de 20 cm fiecare si apoi se ung cu unt topit. 

Intr-un bol de un mixer se bat albusurile spuma. In alt castron se pun galbenusurile si zaharul si se bat pana cand isi dubleaza volumul, iar zaharul s-a topit. Se adauga vanilia.
Se amesteca restul ingredientele uscate, adica sarea, faina si faina de migdale si se cern ca sa nu aiba cocoloase. 

Se adauga pe rand (cate o treime din fiecare) in amestecul de galbenusuri si zahar faina si albusurile batute spuma. Se amesteca de fiecare data de sus in jos doar pana cand toate se combina
Se imparte aluatul in mod egal in cele doua tavi si se coc 20 minute pana cand se rumenesc usor si trec testul cu scobitoarea.
Se scot din tavi cand sunt aproape reci si se lasa sa se raceasca complet. Se taie fiecare blat in doua.


2. Crema de branza cu unt si cacao

Se bate untul si crema de branza, impreuna, pana capata o consistenta spumoasa.
Adaugati cacao si vanilie si bateti pana se incorporeaza.
Adaugati zaharul pudra putin cate putin si continuati sa bateti cu mixerul la viteza mare pana cand se pune intreaga cantitate de zahar.
Bateti inca 3-5 minute.
In functie de vreme si preferinta personala, ar putea fi necesar sa adaugati mai multa cacao si / sau zahar pudra pentru a ajunge la consistenta si aroma dorite. 


3. Ganache de ciocolata cu sampanie

Se pune frisca lichida intr-un bol la foc mic pana incepe sa fiarba. Se pune frisca lichida fierbinte peste ciocolata taiata marunt. Se asteapta 30 secunde apoi se amesteca, mai intai in centru, ca sa se incorporeze cele doua ingrediente pana se obtine consitenta unei creme. Se adauga sampania si se amesteca ca totul sa se combine. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. 
Ganachul de ciocolata il puteti face in ziua in care asamblati tortul. 


4. Siropul de ciocolata

Acesta este doar sirop de tort standard, dar cu un gust de ciocolata. Amintiti-va ca orice sirop de tort se face prin combinarea apei cu zahar in proportie de 2-1 in volum care apoi se incalzeste pana cand se dizolva zaharul. Pentru a face sirop de tort cu ciocolata se combina 1 cana de apa cu o jumatate de cana de zahar si se adauga aproximativ o lingura de cacao. Se pune amestecul la foc mic si ... gata! Se raceste si se pastreaza in frigider pana cand se foloseste. 

5. Asamblare

Se pune primul strat de Joconde, se insiropeaza cu siropul de ciocolata. Se pune un strat generos (1/3 din cantitate) de crema de branza si se intinde uniform. Se pune urmatorul strat de Joconde, se insiropeaza apoi se pune jumatate din cantitatea de ganache. Se intinde uniform. Se pune urmatorul strat de Joconde, se insiropeaza si se intinde inca 1/3 din crema de branza apoi se pune ultimul strat de Joconde, se insiroperaza si se intinde restul de ganache. Se acopera marginile tortului cu restul de crema de branza, oprind putin pentru decor. Daca doriti puteti pune bucati de ciocolata pe fiecare rozeta. 





Enjoy!