Pagini

joi, 13 martie 2014

Tipuri de ulei - cum pot fi folosite corect.




La ce va ganditi cand auziti cuvantul ulei? Multi dintre noi ne gandim la sosuri pentru salate, pui la ceaun, legume sotate, dulciuri, altii se gandesc poate la calorii, cat de nesanatos este sa folosesti ulei la gatit. Daca nu stiti ce uleiuri sa folositi pentru gatit sau pentru salate, sau daca sunteti sceptici si auziti prea multe critici cu privire la folosirea uleiului in dieta noastra iata cateva lucruri pe care poate nu le stiati si care poate va vor face sa va ganditi de doua ori inainte de a judeca prea aspru. Toate criticile cu privire la ulei se datoreaza noua, pentru ca nu stim sa il folosim corect si fara excese.

Din fericire pentru noi uleiurile de care avem nevoie pentru o sanatate buna sunt disponibile in toate rafturile magazinelor. Trebuie insa sa constientizam ca nu toate sunt create egal. De fapt nu exista un ulei care sa poata fi folosit pentru orice, fiecare isi are locul sau distinct in bucatarie.
Ar fi bine sa aveti cateva tipuri de ulei in casa si sa le folositi in functie de ceea ce doriti sa faceti. Iata cateva categorii pe care ar fi bine sa le aveti in vedere atunci cand va apucati de gatit.
Atunci cand vreti sa faceti ceva la cuptor cel mai bine ar fi sa folositi ulei de nuca de cocos, de rapita sau de floarea soarelui.
Pentru prajit, pentru ca rezista la temperaturi inalte, folositi ulei de avocado, arahide sau ulei de susan.
Foarte multe uleiuri sunt bune pentru soteuri, ulei de avocado, rapita, nuca de cocos, seminte de struguri, floarea soarelui.
Pentru sosuri, deresing-uri si marinate cautam un ulei cu o aroma placuta asa ca vom folosi ulei de masline, arahide, seminte de susan prajite sau ulei de nuca.
Iata o lista a favoritelor mele si cele mai bune modalitati de a le folosi.
1. Uleiul de avocado este bogat in grasimi mononesaturate si vitamina E. Este bine sa il folositi daca sunteti la dieta sau daca sunteti diabetic(controleaza nivelui de insulina si zahar din sange). Are punctul de ardere (temperatura la care incepe sa fumege) de aproximativ 265C ceea ce il face sa fie bun pentru prajire sau sotare. Este foarte bun la salate, cartofi dulci, banane si da un gust extra carnii de pui, vita, porc sau peste.
2. Uleiul de rapita, in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa, este considerat ca fiind cel mai bun. Este benefic pentru sanatatea inimii datorita continutului sau de acizi grasi si omega-3, dar si continutului mic de grasimi saturate. Are un punct de ardere de aproximativ 218C ceea ce il face foarte folositor la copt, soteuri, sosuri si deserturi. Dintre toate uleiurile acesta este poate utilizat pentru a crea o varietate de retete.
3. Uleiul de cocos este ideal pentru a da mancarurilor voastre o aroma subtila. Are punctul de ardere la aproximativ 232C ceea ce face sa fie folosit la copt (incercati sa il folositi atunci cand faceti negrese, eu zic ca o sa va placa)mancare stir-frys si este un inlocuitor excelent pentru unt(la temperaturi sub 24C se solidifica).
4. Uleiul de seminte de struguri este foarte versatil. Folositil la salate si legume crude, sosuri si salsa. Acest ulei contine grasimi polinesaturate ceea ce il face folositor pentru a avea o inima sanatoasa. Amestecat cu usturoi si busuioc si intins apoi pe o felie de paine prajita ii va da acesteia o aroma usoara de alune.
5. Uleiul de masline este unul din cele mai vechi si cunoscute tipuri de ulei fiind recomandat persoanelor care sufera de diabet, celor cu un nivel al colesterolului ridicat, dar si celor care vor sa isi pastreze o inima sanatoasa datorita continutului de grasimi mononesaturate. Are punctul de ardere la aproximativ 176C ceea ce nu il recomanda pentru a fi utilivat in procesul de gatire. Este excelent pentru sosuri, legume la gratar, salate si marinate.
6. Uleiul de nuci contine grasimi polinesaturate si este o buna sursa de acizi grasi omega-3 ceea ce il face folositor daca va doriti o inima sanatoasa, dar si daca suferiti de diabet. Uleiul de nuca semirafinat are un punct de ardere de aproximativ 204C putand fi utilizat la copt si sotat la foc mic-mediu. Daca va doriti ca salata sa iasa in evidenta pur si simplu inlocuiti uleiul pe care il folositi la salate cu ulei de nuci.
7. Uleiul de susan are un continut ridicat de antioxidanti. Uleiul de susan nerafinat este o componenta cheie in sosurile si dessing-urile folosite in bucataria asiatica. Datorita punctului de ardere de aproximativ 232C uleiul de susan semirafinat poate fi folosit cu succes la prajit.
Sper ca va sunt folositoare informatiile pe care am vrut sa le impart cu voi si daca veti tine cont de ele veti observa ca uleiul folosit corect si in cantitati mici nu este periculos pentru sanatate el fiind chiar benefic.
 
Cu acest articol particip la provocarea Pvestea ingredientelor lansata de Daiana si Cosmin. Mai multe articole despre ulei veti gasi pe blog la Monica care gazduieste "povestea ingredientelor" luna aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu