Pagini

luni, 14 aprilie 2014

Freekeh o super cereala


Nici nu v-ati obisnuit bine cu quinoa si eu va spun ca exista o super cereala mai veche decat Biblia si care acum se alatura altor seminte vechi ce sunt la moda, ca sa zic asa, in lumea culinara occidentala. Freekeh este o noua descoperire doar pentru noi, lumea occidentala, pentru ca el este ceva obisnuit in bucataria Africii de Nord si a Orientului Mijlociu de mii de ani.

Spre deosebire de alte cereale freekeh are un continut foarte ridicat de fibre non-solubile si un indice glicemic scazut. Din pacate contine gluten. Freekeh este de fapt grau necopt, care se recolteaza in timp ce semintele sunt inca moi si boabele sunt de culoare galbena. Dupa recoltare este uscat la soare pentru o zi pentru ca apoi stivele de grau sa fie incendiate pentru ca paiele sa arda. Semintele moi, umede, rezista focului si se prajesc capatand o culoare maro aurie cu o tenta de verde. Dupa ardere sunt batute pentru a inlatura pleava ca apoi sa fie uscate din nou la soare timp de 45 zile, dupa care sunt crapate in bucati mai mici. Procesul de da semintei numele de freekeh sau farik care in limba araba inseamna "frecat".
Datorita procedeului de prelucrare, aceste seminte au o aroma distincta, bogata cu gust de alune prajite si fum. La fel ca cele mai multe cereale si seminte freekeh este extrem de versatil si poate fi folosit intr-o varietate de mancaruri duci si sarate: supe, tocanite, salate, feluri principale cu legume sau carne, budinci sau ca un substitut pentru orez sau cuscus.
Aspectul si textura sunt asemanatoare cu bulgurul verde dar ceea ce il face o super cereala este continutul mai mare de proteine, fibre, vitamine si minerale decat toate celelalte cereale. Contine de trei ori mai multe fibre si proteine decat orezul brun si are mai putine calorii decat orezul alb sau quinoa. Pentru ca are un index glicemic mai mic freekeh este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau celor care doresc sa tina sub control nivelul zaharului din sange. De fapt freekeh are mult mai multe beneficii pentru sanatate. De exemplu contine zeaxantina si luteina, doi antioxidanti puternici din familia carotenoidelor, cunoscute pentru beneficiile pe care le au in pastrarea sanatatii ochiului, scaderea riscului de cataracta si degenerare maculara datorate varstei si care, de asemenea, actioneaza si ca agenti anticancerigeni. Ajuta la pastrarea sanatatii sistemului digestiv, deoarece fiind bogat in fibre poate preveni constipatia si poate actiona, de asemenea, ca probiotice pentru a creste nivelul de bacterii sanatoase din stomac, pot reduce si riscul de a dezvolta boala diverticulara. De mare ajutor este si in controlul greutatii. Mancand freekeh practic te simti plin datorita continutului sau ridicat de fibre si  proteine ceea ce inseamna ca te saturi mai repede si cu in continut mai mic de calorii.
Freekeh este usor de gatit. Se utilizeaza o parte freekeh la doua parti si jumatate de apa sau supa. Se aduce la fierbere intr-o cratita pe aragaz, apoi se acopera si se reduce focul la minim pentru 20 maxim 25 de minute, pana cand semintele sunt moi. Dintr-o cana de freekeh negatit va rezulta putin mai mult de doua cani dupa preparare.
Stati aproape pentru ca am sa postez cateva retete cu freekeh, aceasta super cereala, careia i-am dedicat prima mea carte de bucate pe care o voi publica la sfarsitul acestui an.
Si pentru ca una din bloggeritele mele preferate ( Retetele mele dragi )iubeste foarte mult mancarea sanatoasa ii dedic ei acest articol sperand ca il va cauta prin magazine si va prepara mancaruri gustoase pentru noi toti.


Articolul face parte din seria de articole scrise pentru provocarea Virtual Hug gazduita luna asta de Monica.

Un comentariu:

  1. wooow, am venit si eu, intr-un tarziu...dupa cuvantul cheie (adica mancare sanatoasa:)) Iti multumesc tare mult pentru tot...si sa stii ca ma pun pe cautat prin magazine de-acum!

    RăspundețiȘtergere