Pagini

vineri, 14 noiembrie 2014

Cum se folosesc vasele tagines (vase de lut sau ceramica)


Multe feluri de mancare marocane isi iau numele de la un vas de lut sau ceramica, tagine(tajine), in care au fost fierte in mod traditional. Desi marocani din mediul urban pot fi mai mult inclinati sa foloseasca vase moderne, cum ar fi oale sub presiune atunci cand fac tocane, tagines sunt inca preferate de cei care apreciaza aroma lor unica.

La fel ca majoritatea metodelor slow-cooking tangine este un fel de mancare usor de facut si necesita foarte putina munca din partea celui care gateste, oala facand practic totul. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti ingredientele si sa urmati aceste sfaturi.

Daca ati cumparat pentru prima data un vas tagine trebuie sa il pregatiti inainte de a-l folosi. Se inmoaie vasul in apa rece cel putin doua ore, cel mai bine peste noapte. Puneti suficienta apa ca sa se acopere bine baza si capacul. Se scurge de apa si se usuca. Daca vasul este neglazurat, frecati interiorul si exteriorul capacului si al bazei cu ulei de masline. Asezati vasul tagine in cuptorul rece. Porniti apoi cuptorul la 150C si setati contorul de timp la 2 ore. După 2 ore, opriti cuptorul si lasati sa se raceasca complet vasul in cuptor. Spalati vasul tagine racit si ungeti-l cu ulei de masline inainte de depozitare sau utilizare atat la interior cat si la exterior (baza si capacul).
Puteti folosi vasul atat in cuptor cat si pe flacara aragazului sau pe ochiul unui aragaz electric. Focul trebuie sa fie foarte mic. Utilizarea unui difuzor de caldura intre tagine si sursa de caldura electrică este esentiala, eu folosesc difuzorul chiar si pe flacara aragazului. Daca nu gasiti de cumparat puteti sa folositi doua table subtiri, gaurite in multe locuri, puse una peste alta. Daca vreti sa folositi vasul tagine intr-un cuptor, intotdeauna puneti-l cand este rece, apoi setati termostatul la o temperatura intre 160C pana la cel mult 180C.
In multe retete de tagine, legumele si carnea se pun in vas de la bun inceput. Uleiul este esențial pentru gatit. Nu incercati sa reduceti cantitatea acestuia pentru ca veti avea un sos apos sau ingrediente, eventual, arse. In cele mai multe retete pentru 4-6 persoane, veti avea nevoie între 1/4 la 1/3 cana de ulei (uneori parte unt). Atunci cand gatiti intr-o tagine, deoarece partea de sus in formă de con condensează abur ce se intoarce in vas sub forma de apa trebuie avut grija cata apa puneti. Un sos apos nu este de dorit.
Tagine fierbe incet, de exemplu, pasarile de curte dureaza aproximativ două ore pentru a se gati in timp ce carnea de vita sau de miel poate dura pana la patru ore. Incercati să nu ridicati frecvent capacul pentru a verifica sau gusta mancarea. Daca mai trebuie sa adaugati sare sau alte condimente faceti asta la sfarsit.
Evitati sa supuneti tagine la schimbari extreme de temperatura, pentru ca poate crapa. De exemplu nu adaugati lichide foarte fierbinti la o tagine rece (și invers), nu puneti un tagine fierbinte pe o suprafata foarte rece. De preferat se lasa sa se raceasca pe aragaz sau in cuptor dupa ce ati stins focul.
Apa calda si bicarbonat de sodiu (sau sare) sunt de obicei suficiente pentru curatarea vasului. Daca vasul este neglazurat nu folositi detergent de vase. Uscati vasul si frecati suprafetele interioare ale vasului tagine cu ulei de măsline inainte de depozitare. Daca vi se arde ceva in vasul tagine si nu se poate indeparta reziduul ars din partea de jos, umpleti tagine (o treime plin ) cu apa si puneti -l la loc peste foc mic cu o lingura sau doua de bicarbonat de sodiu si lasati lichidul sa fiarba timp de o jumatate de ora si vedeti dacă reziduul s-a inmuiat. Daca nu, lasati amestecul de bicarbonat de sodiu peste noapte in tagine (nu pe foc, desigur).

Aveti grija cand il depozitati. Nu puneti capacul peste baza sau pe o alta suprafata. Aerul trebuie sa circule prin el pentru ca altfel se dezvolta mucegai in varful lui.
 
Ii multumesc pentru ideea acestui articol d-nei Monica care m-a intrebat in urma cu ceva timp daca stiu cum se foloseste acest vas. Am scris aici tot ceea ce i-am spui atunci pentru ca poate mai este cineva interesat si as vrea sa va pot fi de folos. Gasiti pe blogul Monicai, pe care o imbratisez cu drag si in cadrul provocarii Virtual Hug, gazduita de Mihaela, multe retete minunate si va recomand sa incercati  Tajine cu pui si prune uscate.

2 comentarii:

  1. Merci de pont,

    Aceleasi sfaturi de pregatire al tajinei smaltuite le-am primit de la producatorii de tajine din Fes(Maroc): http://www.artnaji.com/en/
    In schimb atunci cand am luat o tajina nesmaltuita din Lyon(era importata tot din Maroc), mi-a recomandat sa o scufund o zi in apa apoi sa o "ung" cu un cartof crud inainte de prima folosire.
    Aceleasi operatiuni trebuie reluate daca nu se foloseste vreme de 6 luni.

    Merci inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  2. Puiul de curte cu legume se face perfect in 45 minute,cel cumparat se face in cca.25-30 minute,tajinul smaltuit l-am folosit fara pregatire prealabila(l-am cumparat direct de la producator-Franta)s-a comportat ideal...se poate folosi vasul la orice fel de carne plus legume,gateste repede,mancarea este aromata...atentie la apa,care trebuie sa treaca de jumatatea vasului,astfel mancarea se poate arde,...daca carnea este grasa,nu mai folositi ulei,nu-i nevoie ,doar masline fara samburi,sau felii de avocado...tajine, este o achizitie buna!

    RăspundețiȘtergere