Pagini

luni, 8 iunie 2015

Vreau sa fiu fermier - ghidul incepatorului

Ti-ar placea sa ai propria ta gradina de legume sau fructe pentru consumul personal si pentru a avea un venit constant, iubesti plantele si iti place sa le vezi crescand, dar nu ai bani si nici experienta, iar singurele tale amintiri despre insemanare sau recoltare arata cam asa?


Daca te regasesti in descrierea de mai sus nu fi trist sunt solutii pentru aceste probleme. Problema banilor nu mai este chiar o problema acum cand ai la dispozitie fondurile europene care investesc in dezvoltarea zonelor rurale si ajuta tanarul fermier cu inceperea activitatilor agricole.
Deci, vrei sa devii un fermier, dar nu ai crescut niciodata o cultura de plante sau legume, nu iti face griji acest articol este primul pas spre realizarea visul tau.
Primul si cel mai important lucru este sa decizi de ce ești interesat de agricultura. E o treaba grea, are o multime de responsabilitati, si cu siguranta nu este cel mai usor mod de a face bani. Industria este, in cea mai mare parte, adancita in traditie. Daca nu ai studii de specialitate dar iti placea sa iti ajuti bunicii cu lucrul in gradina si doresti să devii fermier, va trebui sa te astepti la o multime de sprancene ridicate de la agricultori si non-fermieri deopotriva. Sa fi gata sa raspunzi la intrebarea "De ce vrei sa devii fermier?" cu incredere.  Asteapta critici si descurajari de la multe persoane. Cu toate acestea, cei mai multi oameni din comunitatea agricola sunt dispusi să iti dea sfaturi si sa te incurajeze daca esti interesat de agricultura, fara a avea prea multa experienta prealabila.
Alege ce fel de agricultura doresti sa faci, gradina cu zarzavaturi, livada de fructe, fructe de padure, podgorii, si altele. Agricultura ecologica este un alt sector, care acopera toata productia de culturi, dar se refera la mijloacele traditionale de producere a unor astfel de produse. 
Vorbeste cu agricultori cu experiența sau da o cautate web pentru a afla despre targuri sau simpozioane agricole locale sau nationale si viziteaza-le. Acolo vei gasi producatori seriosi, fermieri, ca si tine, dar cu multa experienta sau distribuitori de produse pentru protectia plantelor, ingrasaminte si seminte, ca ALCEDO, cel mai mare jucator de pe piata romaneasca,  cu care poti vorbi despre agricultura. Cere diverse informatii despre ceea ce fac ei, cum fermele lor au evoluat in timp, iar daca doresti fa-ti timp si viziteaza-le. Agricultorii sunt in general oameni  prietenosi, umili, si primitori. 
Fa-ti temele. Citeste carti despre tipul de agricultura in care doresti sa te implici. Cauta pe internet articole si forumuri online despre agricultura (forumurile online sunt locuri minunate pentru a vorbi cu fermierii si experții in agricultura). In cercetarea pe care o faci, afla ce aptitudini sunt necesare pentru a avea succes in tipul de activitate agricola de care esti interesat. Care este piata pentru produsul tau, este tipul de activitate agricola compatibila cu locul unde locuiesti? Ai foarte multe resurse la dispozitie, daca esti pasionat vei reusi. De exemplu ALCEDO are pe site-ul lor recomandari pentru fiecare cultura in parte ce produse trebuiesc folosite pentru a construi o schema de tratament completa. Poti descarca chiar si un ghid practic pentru agricultori. Iti pun la dispozitie si alte informatii ; un ghid al buruienilor sau un ghid al daunatorilor. 



Poti avea incredere in ei pentru ca sunt pe piata de 25 de ani, au acumulat multa experienta, iar de-a lungul anilor compania si-a creat o echipa de profesionisti pasionati de munca lor, dornici de performanta si constienti de faptul ca succesul se construieste cu indrazneala si profesionalism. Daca ai profil pe facebook iti va fi mult mai usor sa pastrezi legatura. Un simplu LIKE si afli ultimele noutati, poti pune intrebari, comenta. 25 de ani de activitate este o cifra frumoasa si impreuna cu ei poti creste de la o mica ferma, la mii de hectare.



Participa la cursuri de informare. Desigur, nu este necesar sa ai o facultate in domeniul agricol  pentru a deveni un fermier. Agricultorii din ziua de azi pe langa faptul ca sunt fermieri sunt oameni de afaceri, ei trebuie să fie in masura sa supravietuiasca, asa ca trebuie sa fi informat si in aspecte legate de business si management. 
Munceste pamantul, asa il vei cunoaste mai bine. Cultiva singur o bucatica mica de teren in curtea casei si invata cum cresc palntele. Exprima dorinta de a invata, uita-te la alti oameni, intreaba-i ce fac, cum fac si de ce fac. Nu te poti astepta sa devi un fermier bun fara sa sti arta, stiinta si detaliile tehnice din spatele operatiunilor care sunt intr-o ferma, iar cea mai buna forma de invatare este experienta pe care o obti muncind si trecand prin toate. 

Fi conștient de faptul ca nu vei fi cel mai bun, si nu vei face bani multi de la inceput. 
Fii flexibil si deschis la noi activitati. Trebuie sa fi dispus sa inveti sa treci de la a nu face nimic la a face tot ceea ce este nevoie pentru a obtie productie. Multe dintre aceste activităti necesita un pic de timp pentru a le invata. Daca e ceva ce nu esti dispus sa faci sau nu te simti confortabil atunci cand il faci, iti dau un sfat, nu te apuca de agricultura.
Fii apt fizic. O multime de operatii in agricultura se fac stand ghemuit, indoit, sau cu capul plecat. Nu sta departe de sarcini mecanice. Familiarizeaza-te cu mașini agricole, cum sa le folosesti in conditii de siguranța, cum sa le menti in stare de functionare, cum sa le repari. Chiar si cele mai mici ferme depind, de obicei, de un tractor pentru suprafete mici.
Foloseste haine adecvate, comode. Foloseste haine de protectie, manusi de lucru, palarie de soare.
Ai simtul umorului. Rasul  face ziua sa treaca mai repede, mai ales atunci cand muschii dor si simti ca degetele vor cadea, iar vremea a stricat planurile tale din nou. O atitudine pozitiva este un atu pentru orice fermier.
Alege cu grija furnizorii. Cum ti-am mai spus compania ALCEDO, care in acest an implineste 25 de ani de activitate, detine cea mai mare retea de distributie de inputuri pentru agricultura. ALCEDO are acoperire nationala dar si un portofoliul de clienti pe care l-a creat in timp. Practic, ALCEDO lucreaza pentru o treime din fermierii de pe piata romaneasca, agricultori care isi doresc si fac agricultura de performanta. ALCEDO reprezinta pentru clientii sai garantia calitatii si a recoltelor bogate. Pentru tine ca incepator colaborarea cu ei este cel mai bun lucru pe care il poti face, cu siguranta ai de la cine invata. Ei promoveaza o agricultura echilibrata si respecta puterea pamantului. 


Daca te intrebi care este legatura dintre un blog culinar si acest articol raspunsul meu este ca imi este dor de produse locale, proaspete, culese atunci cand trebuie, iar daca micile mele sfaturi te vor ajuta sa devii fermier si sa aduci pe piata produse de calitate, atunci obiectivul meu a fost atins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu