Pagini

miercuri, 31 decembrie 2014

REŢETĂ pentru un AN BUN



Ultima reteta pe anul 2014, ca sa intampinati anul nou asa cum trebuie.
REŢETĂ pentru un AN BUN

- Se iau 12 luni şi se curăţă foarte bine de amărăciune, mândrie, ură, invidie, frică, irascibilitate şi stres.
- Se împarte fiecare lună în 28 – 31 zile, după caz, astfel ca proviziile să ajungă exact 1 an!
- Fiecare zi se prepară separat: 1 parte muncă, 1 parte linişte, 1 parte veselie şi umor.
- Se mai adaugă 3 linguri optimism,1 linguriţă toleranţă, o priză de bun simţ şi o picătură de speranţă!
- Peste aluatul astfel obţinut se toarnă apoi dragoste din belşug!
- Preparatul gata făcut se împodobeşte cu un bucheţel de curaj şi încredere în sine.
- Se serveşte zilnic, cu bucurie, la o ceaşcă de cafea înviorătoare şi cu încredere inepuizabilă în Dumnezeu!
LA MULTI ANI !!!!!
Va multumesc din suflet ca ati trecut pragul blogului saffronanddates.blogspot.com in 2014, va astept si in 2015 cu retete noi ce sper sa fie pe placul vostru .

Prajitura cu scortisoara si miere


Iubesc aceasta prajitura din mai multe motive. Primul ar fi ca imi aminteste de casa, de zapada multa, de miros de portocale si scortisoara, de cafeaua de dimineata bauta impreuna cu tata (din pacate nu o sa mai am placerea asta in aceasta viata) si nu in ultimul rand de sezonul sarbatorilor de iarna.
Daca mai tineti minte, la inceputul acestui an am lansat o provocarea Cutia Misterelor , care iata ca a ajuns la ultima editie din acest an, iar cea care a deschis provocarea lunii decembrie este Gina si al ei blog  Pofta Buna. Ingredientele propuse de ea au fost unele de sarbatoare, avand scortisoara ca vedeta, iar cand le-am vazut am stiut imediat ce am sa fac.

luni, 29 decembrie 2014

Aperitiv cu branza si ardei copti


De ce iubesc acest aperitiv? Ei bine, in primul rand gustul, care imi aminteste de un fel de branza egipteana ce mie imi place tare mult si in al doilea rand culoarea care iese in evidenta chiar si pe un platou plin de legume colorate. Este pasta mea preferata pentru aperitive, seamana tare mult la gust cu branza mish-mish si este foarte usor de facut. Daca aveti deja ardei copti la congelator sau la borcan prepararea acestui aperitiv dureaza vero 5 minute. M-am bucurat tare mult cand am gasit aceasta reteta, putin diferita, pe blogul Lecturi si arome.

joi, 27 noiembrie 2014

Rulada din piept de pui cu nuci si rosii uscate


Una din retetele mele preferate, rulada din piept de pui, este ceva ce as face mereu si mereu. Are un gust bun si familia mea nu se plange. Totusi trebuie sa te joci putin cu umplutura ca rulada sa nu devina plictisitoare. Asa ca atunci cand Margareta a deschis Cutia Misterelor si am vazut ingredientele am stiut imediat ce voi face.
Imi place aceasta reteta pentru ca este diferita dar si destul de versatila pentru a fi adaptata cu usurinta pentru un pranz sau cina obisnuita, dar si pentru o masa de sarbatoare.
Iata reteta mea.

miercuri, 26 noiembrie 2014

Gogosi


Fac pentru a doua oara aceste gogosi si nu m-am saturat inca. Sunt pufoase, aromate si economice. Reteta o am de la Stefy harnicutza si sunt tare bucuroasa ca am incercat-o. Am mai facut eu si alte variante mai sanatoase, dar am ajuns la concluzia ca cele mai bune gogosi sunt cele prajite in ulei.
Daca nu faceti foarte des si stiti sa folositi corect uleiul (gasiti aici un articol despre diferite tipuri de ulei si cum sa le folosim corect) nu cred ca ar trebui sa ne simtim vinovati ca mancam si astfel de dulciuri. Iata reteta si va astept cu impresii.

vineri, 14 noiembrie 2014

Cum se folosesc vasele tagines (vase de lut sau ceramica)


Multe feluri de mancare marocane isi iau numele de la un vas de lut sau ceramica, tagine(tajine), in care au fost fierte in mod traditional. Desi marocani din mediul urban pot fi mai mult inclinati sa foloseasca vase moderne, cum ar fi oale sub presiune atunci cand fac tocane, tagines sunt inca preferate de cei care apreciaza aroma lor unica.

marți, 28 octombrie 2014

Cookies cu ciocolata si castane


Biscuiti, fursecuri, cookies nu stiu cum sa numesc aceste prajiturele ceea ce stiu cu siguranta este ca sunt foarte bune asa ca va invit sa le incercati. Ideea mi-a venit cand Alina a propus ingredientele pentru provocarea Mistery box challenge. Sunt excelente cu lapte la micul dejun, la pachet, daca aveti copii la scoala, sau simple oricand aveti pofta de ceva dulce.
Se fac foarte repede asa ca nu aveti scuze sa nu le incercati.

luni, 27 octombrie 2014

Ciocolata de casa


Daca tot am bucatarit conserve zilele astea o pauza dulce este binemeritata. Am gasit reteta asta in Bucataria Elenei si am ales sa fac doar o singura varianta din cele trei propuse de ea. Voi le puteti incerca si pe celelalte.

duminică, 26 octombrie 2014

Rosii uscate in ulei de masline


Din seria bucatarelilor mele la borcan am ales sa va prezint reteta de rosii uscate marinate in ulei de masline, iar daca obisnuiti sa le cumparati va incurajez sa le faceti chiar voi. Sunt foarte simplu de facut chiar da procesul de uscare dureaza destul de mult. Foarte important pentru aceasta reteta este calitatea rosiilor. Nu pot descrie gustul lor, cuvintele ar fi prea saracacioase ca sa redea exact aroma lor asa ca astept sa le incercati si sa imi spuneti cum au fost, cu siguranta va vor incanta mai mult decat cele cumparate. Asadar, pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

joi, 23 octombrie 2014

Maslinele



Cui nu-i plac maslinele? Dar stiati ca ele nu au gustul pe care il stim direct din copac? De fapt maslinele proaspat culese sunt mult prea amare pentru a putea fi consumate. Practic inainte de a fi conservate trec printr-un proces de scoatere a gustului amar care dureaza cateva zile.  In cele din urma maslinele sunt conservate in saramura.

marți, 21 octombrie 2014

Ghimbir in sirop


Daca tot e vremea bucatarelilor la borcan va aduc si eu o reteta care sunt sigura ca va va incanta. Bucatile de rizomi tineri de ghimbir se pot conserva si prin fierbere in sirop de zahar, ele pastrandu-se moi si carnoase. Dupa fierbere ghimbirul confiat este pus in borcane cu tot cu siropul in care a fiert si poate fi folosit la prajituri, fursecuri, budinci, inghetate, dar si garnitura pentru bauturi cu ghimbir sau citrice. Siropul se poate si el folosi la diferite cocktail-uri.

joi, 16 octombrie 2014

Paine cu cardamon si curmale

 
Astazi, 16 octombrie, va invit sa incalziti cuptorul si sa coaceti paine. Incepand cu 2006, in fiecare an pe 16 octombrie, bloggeri din intreaga lume sarbatoresc ziua mondiala a painii . A face paine este usor si distractiv chiar si sa nu mai spun ca nimic nu se compara cu o bucata de paine coapta in casa. Daca nu stiti ce paine sa coaceti incercati varianta mea de paine cu cardamon si curmale. Puteti inlocui curmalele cu stafide sau prune uscate. Este perfecta pentru micul dejun daca va place sa aveti paine cu unt si gem. Sau puteti face painea voastra preferata, propria voastra creatie sau ceva ce ati dorit de mult sa incercati si ati tot amanat.

miercuri, 15 octombrie 2014

Prajitura cu portocale si ganash din ciocolata si lapte de cocos


Reteta de azi este o combinatie de arome care trebuia sa aibe forma unei prajituri normale dar pana la urma a devenit un tort pentru ca am vrut sa il ofer ca imbratisare virtuala Mariei  al carei blog il citesc mereu cu placere si careia ii admir tare mult indemanarea in modelarea decorurilor din pasta de zahar .  Aceasta prajitura mi-a fost inspirata de una din retetele ei, desert cu portocale , al carei blat l-am pastrat .

vineri, 10 octombrie 2014

Pandispan clasic ( blat de tort )


Reteta de pandispan este una dintre cele mai usoare si simple de preparat, totusi necesita putina atentie pentru a ne asigura ca obtinem de fiecare data rezultatul dorit. Exista trei metote de preparare, doua la rece si una la cald. Pentru toate cele trei metode ingredientele sunt aceleasi, diferind doar modul de preparare.

luni, 29 septembrie 2014

Cupcakes cu dovleac



Desi gasesc dovleac tot timpul anului il folosesc doar toamna. Si cum suntem la sfarsitul lui septembrie sa-i uram bine ai venit dovleacului. Cel mai mult il folosim la placinte dar daca va plictisiti si doriti si altceva incercati aceste cupcakes. Daca doriti mai multe retete cu dovleac va invit sa vizitati blogul Ioanei care este gazda luna aceasta a provocarii "Cutia Misterelor" , iar ingredientul vedeta propus de ea este dovleacul.

Iata reteta cu care particip eu la aceasta provocare.

joi, 7 august 2014

Negresa cu mascarpone si sirop de menta



Reteta propusa de Monica pentru bucatarul curajos a fost o negresa cu merisoare mascarpone si parfum de menta ceea ce am facut si eu doar ca in loc sa pun crema de mascarpone si peste prajitura am ales sa fac o varianta mai "light". A iesit atat de buna ca nu m-am saturat cu o singura bucatica, dar pentru ca orice bucata in plus se vede la cantar mi-am zis, gata, ai gustat, iti ajunge. Nu am facut o tava prea mare pentru ca nu am vrut sa intind ispita pe mai multe zile.

luni, 4 august 2014

Mamaliguta cu branza si oua in sos de rosii


Daca ctiti frecvent blogul meu probabil stiti ca m-am plans ca nu gasesc in Abu Dhabi malai si tare mult imi doresc sa mananc o mamaliga si ca sa-mi satisfac pofta am facut niste tarte din mamaliga cu branza brie  unde am folosit porumb congelat. Din fericire acum 2-3 luni un supermarket de aici a avut o luna dedicata produselor fabricate in Marea Britanie. Atunci am gasit malai si am cumparat vreo 15 pungi de 500g, as fi cumparat mai mult dar a fost tare scump aproxmativ 9 lei punga. Nu cred ca trebuie sa va mai spun ca au fost cateva saptamani cand mi-am facut mamaliga zilnic. Din fericire mai am cateva pungi si am preparat aceasta reteta inspirata de Kadia si mamaliguta cu branza pe care am gasit-o pe blogul ei, In jurul Kadiei , pe care va invit sa-l cititi daca nu il stiati pana acum.
Iata reteta in varianta mea.

luni, 28 iulie 2014

Frittata cu vinete si cascaval


Luna asta gazda provocarii Cutia misterelor a fost Maria. Ne-a propus cateva ingrediente care iti provocau imaginatia, numai ca pe mine raceala care m-a tinut in pat cateva zile bune mi-a afectat si inspiratia, dupa cum se vede, si am fost in stare sa fac doar o reteta rapida.
Eu iubesc vinetele si incerc sa le folosesc in cat mai multe feluri de mancare. V-am pregatit un substitut perfect pentru omleta, frittata, o reteta usoara si gustoasa. Poate fi preparata pentru micul dejun din weekend sau pentru o cina rapida. Merge de minune cu bere, dar daca sunteti antialcool puteti pregati niste visine in ciocolata sau o felie mare de pepene rosu, ca doar suntem in sezon, si gata cina.

luni, 14 iulie 2014

De ce ar trebui si de ce nu ar trebui sa ne planificam meniul - voi ce credeti?


Se spune ca planificarea meselor ne poate aduce o serie de beneficii. Fie ca avem de gatit pentru o persoana, pentru doua sau pentru o familie mai numeroasa timpul pe care il vom pierde planificand meniul saptamanal va economisi nu numai timp, mai tarziu, efort si bani, dar ne vom imbunatatii obiceiurile alimentare. Nu am incercat asta pana acum dar vreau sa incerc. Am scris acest articol special pentru doamna Elena - Bucataria Elenei, o doamna draga mie, cu multa experienta, a carei parere cred ca ma va ajuta. Multi dintre voi ii cunoaste-ti blogul si poate ca asteptati cu nerabdare, ca si mine de altfel, sfaturile ei.  
Am sa va dau cateva motive pentru care ar tebui sa incepem chiar de maine sa planificam meniul saptamanal dar si cateva motive contra acestei practici. Va astept sa imi spuneti si voi ceea ce credeti despre planificarea meniului saptamanal, ati incercat sa faceti un plan, ati reusit sa va tineti de el, daca nu ati facut un plan va astept sa imi spuneti de ce nu ati facut inca, iar daca nu ati reusit sa il respectati va rog sa imi spuneti care au fost motivele pentru care nu v-ati tinut de el. Si pentru ca fata mea a vrut sa ma ajute si sa faca activitatea de planificare a meniului mai atractiva mi-a facut doua liste ( lista cu meniul saptamanal si lista de cumparaturi ) pe care le ofer celor care vor hotari se-si planifice meniul, si nu numai, daca va veti abona la postari.

duminică, 6 iulie 2014

Bucatarul Curajos - dulcele lunii iunie

 Iata ca am propus si o reteta dulce pentru provocarea Bucatar Curajos. Din pacate numarul curajosilor si curajoaselor scade luna de luna. Eu sunt insa optimista si cred ca o sa reinventam aceasta provocare astfel incat sa o facem mai interesanta. Din acest motiv luna asta am propus o budinca de orez mai neobisnuita. Curajoaselor care au incercat reteta mea le-a placut, insa se pare ca nu am fost destul de convingatoare pentru ca au fost doar trei participante. Eu le multumesc pentru curaj si va invit sa vedeti variantele lor.





 

 

joi, 3 iulie 2014

Paste scoici umplute cu branza


Daca vreti ceva rapid pentru pranz sau cina aceste paste umplute cu branza sunt perfecte. Ideea a pornit de la Iolanda cea care ne-a provocat sa facem, pentru Bucatarul curajos al lunii iunie, paste umplute cu ton. Copiilor mei, din pacate, nu le place sosul cu ton asa ca a trebuit sa gasesc o solutie ca sa-i impac si pe ei si provocarea. Reteta este foarte simpla si este gata in mai putin de jumatate de ora.

vineri, 27 iunie 2014

Batoane din cereale



Batoanele de cereale sunt gustarile mele preferate. De obicei le pun la cuptor pentru ca ies crocante. De data asta am gasit o reteta pe blogul Mihaelei, unde am fost trimisa de Stefania, gazda Provocarii secrete, care mi-a starnit curiozitatea. Nu am stat mult pe ganduri si am facut ceea ce vedeti cu cateva mici modificari, am folosit unt de arahide si mai multe fructe uscate decat in reteta ei de Batoane cu cereale si banane si nu le-am mai pus la copt. Ce imi place mult la batoanele de cereale facute in casa este ca poti crea reteta ta folosind ceea ce iti place mai mult. De ce am incercat aceasta reteta pentru ca Mihaela foloseste banane ceea ce le-a facut sa fie mai moi si sa ramana asa cateva zile. In felul acesta am impacat cativa mofturosi carora nu le placeau batoanele crocante.

Gatiti cu iaurt


 
Consumul  de iaurt este un obicei alimentar sanatos ce ar putea fi introdus cu usurinta si fara costuri mari in dieta noastra. Rasfoid sit-ul Danone am aflat un lucru care m-a facut sa scriu acest articol. Stiati ca suntem pe ultimul loc la nivel european din perspectiva consumului de iaurt?


marți, 24 iunie 2014

Prajitura cu branza dulce si ananas


Va propun o reteta foarte simpla cu branza dulce si ananas. Cea care m-a provocat sa fac aceasta prajitura a fost Monica gazda Mistery box challange din aceasta luna. Daca vreti sa vedeti ingredientele propuse de ea dati clic pe link-ul de mai sus. Sa stiti ca provocarea nu a fost deloc usoara, iar eu, spre rusinea mea, am reusit sa combin doar doua din ingredientele propuse de ea. Daca voi aveti alte idei chiar va rog sa-mi lasati un comentariu, ma bucur tare mult cand mai invat cate ceva.
Iata reteta.

marți, 17 iunie 2014

Imbratisari virtuale la inceput de vara

Iata ca provocarea Virtual hug a ajuns si la mine. Ma bucur foarte tare sa vad ca niste oameni care poate nu se cunosc in realitate isi trimit ganduri frumoase prin intermediul acestei initiative. Ce poate fi mai frumos pentru un blogger decat sa sti ca munca ta este apreciata de alte persoane, iar daca acestia mai sunt si ei bloggeri ca si tine bucuria este si mai mare. Se zice ca exista invidie intre noi si ca nu privim cu ochi buni succesul altuia, dar adevarul este altul, apreciem munca celuilalt pentru ca fiecare din noi este unic in felul lui. Poate ca ceilalti ne-au inspirat si ne-au ambitionat, unii poate chiar ne-au devenit modele asa ca aceste mici gesturi pe care le facem arata cu totul altceva decat ceea ce se spune prin mediul virtual despre bloggeri. Dar sa nu mai vorbesc atat si sa va arat cine la cine s-a gandit in aceasta luna si va invit sa le cititi articolele ca sa aflati singuri de ce.

vineri, 13 iunie 2014

Lapte cu sirop de trandafiri


Textele ayurvedice asociaza trandafirul cu dragostea deoarece echilibreaza emotiile si efectele lor asupara inimii care se pot dezechilibra usor in timpul verii datorita caldurii si umezelii. Asa ca exista un motiv fiziologic pentru care trandafirii au fost de mii de ani cadoul ideal pentru a ne exprima dragostea si iertarea. Trandafirul are proprietatea de a racorii dar si de a sustine digestia, si a atras atentia cercetatorilor care acum  investigheaza efectul trandafirilor in echilibrarea hormonilor ce sprijina bunastare generala. Nu degeaba oamenii au gasit, trandafirului, intrebuintari diverse care au ajuns si in bucatarie. Din cate imi amintesc eu, nu exista vara in care bunica mea sa nu faca sirop sau dulceata de trandafiri. Aceste obiceiuri aproape ca s-au pierdut sau au fost uitate. Ca sa va incurajez sa preparati mai des sirop sau dulceata de trandafiri azi am sa va prezint o reteta delicioasa de bautura racoritoare iubita foarte mult de copii dar si de adulti. Iata reteta mea de lapte cu sirop de trandafiri.

marți, 10 iunie 2014

Cremsnit


Cremsnitul era una din prajiturile copilariei mele, o iubesc atat de mult ca as manca in fiecare zi. Azi va propun o reteta putin diferita si foarte usor de preparat.
Pentru ca lipsa timpului a devenit o problema cu care ne confruntam zi de zi am ales varianta cea mai simpla de a prepara aceasta prajitura delicioasa. Este mult prea multa munca pentru a prepara acasa un aluat foetaj asa ca am ales varianta cea mai usoara si l-am cumparat. Crema insa trebuie preparata in casa pentru ca in aceasta consta deliciul prajiturii. De obicei crema folosita este o crema de patiserie foarte densa dar eu am ales sa folosesc o crema de patiserie diplomat pentru reteta mea de azi.

duminică, 8 iunie 2014

Budinca de mango si lapte de cocos


Campania de sarbatoare  a fost lansata de Vera in februarie. O idee foarte frumoasa care ne propune sa sarbatorim cate ceva in fiecare luna. Prima luna a avut ca tema "Valentine's Day", a urmat "Martisorul" si "Retete cu miel" acum sarbatorim legumele si fructele proaspete, tema care a fost propusa de Lili. Eu am ales sa fac un desert cu mango pentru ca acum este sozonul lor.
Pentru aceasta reteta am folosit Alphonso Mango pentru ca este considerat a fi cele mai dulci si mai aromate dintre toate tipurile de mango.

joi, 5 iunie 2014

Lipie cu seminte de susan si nigella


Nu stiu voi cum sunteti dar eu ador mirosul de paine coapta in casa. Cu toate astea fac destul de rar, poate si din cauza ca nu am prea multa rabdare sa las aluatul la crescut. Azi mi-am luat inima in dinti si am zis ca nu-i un capat de tara daca astept vreo ora si ceva pana creste si am facut minunatiile astea de lipi. Initial am facut doar o portie, adica trei lipii, dar cand le-am gustat mi-au placut atat de mult ca am mai facut 3 portii. Nici nu pot sa compar gustul, este infinit mai bun decat ale celor cumparate ca sa nu mai vorbim ca sti ce pui in ele, fara coloranti si alti aditivi.
Iata cum le-am facut eu.

miercuri, 4 iunie 2014

Sirop de trandafiri


Siropul de trandafiri este usor de facut si are nenumarate intrebuintari. Puteti prepara o varietate de bauturi atat nealcoolice cat si alcoolice si il puteti adauga la diferite deserturi.
Nu este prima data cand fac acest sirop dar nu pot sa va spun cat timp rezista pentru ca eu neavand conditii bune pentru a pastra conserve, din cauza umezelii si a caldurii excesive, fac cantitati mici pe care le tin in frigider.
Una din bauturile mele preferate este ceai cu gheata si sirop de trandafiri (am sa scriu aceasta reteta curand) asa ca acest sirop nu imi lipseste niciodata.
Iata ce va trebuie.

marți, 3 iunie 2014

Tarta rustica cu sunca si branza


Daca nu stiti ce sa mai puneti copilului la pachet incercati aceasta tarta cu sunca si branza si veti avea surpriza sa nu mai gasiti in ghiozdan pachetul nemancat. Se face foarte simplu si este buna atat calda cat si rece. Reteta a fost propusa de Mihaela pentru Bucatarul Curajos din luna mai si ne-a placut tare mult.

luni, 2 iunie 2014

Prajitura cu urda si capsuni


Cum ieri a fost 1 iunie mi-am sarbatorit si eu copiii cu aceasta prajitura delicioasa cu urda si capsuni. Este usor de facut si pe placul tuturor. Am pornit de la reteta Florentinei, care a propus aceasta prajitura pentru Bucatarul Curajos, al lunii mai si am ajuns la ceea ce vedeti.
Iata reteta.

miercuri, 28 mai 2014

Batoane dulci cu taitei


Cristina  cu manutele ei norocoase a extras pentru mine, la Provocarea Secreta , blogul Monicai unde am gasit o reteta de taitei cu mere si nuci care mi-a inspirat aceasta prajitura. Am facut prajitura in doua variante una cu nuci si una cu susan. Cea cu nuci a fost atat de buna ca nici nu am apucat sa fac poze, atat de repede s-a terminat, ceea ce vedeti aici sunt de la prajitura cu susan. Am sa va dau reteta de la cea cu nuci (practic sunt la fel doar ca la una am folosit nuci iar la cealalta seminte de susan).

marți, 27 mai 2014

Chiftele de ton cu sos de iaurt


Cristina ne propune in aceasta luna niste ingrediente tare interesante pentru provocarea Mystery box challenge - Cutia misterelor si anume: dovlecel, oua, peste, capsune, rabarbar, spanac, varza noua, lamaie, ceapa verde, usturoi verde, iar ingredientul obligatoriu este iaurtul. Eu am incercat sa fac ceva care sa se potriveasca blogului ei ce ne prezinta foarte multe retete de dieta. Propunerea mea sunt aceste chiftelute delicioase servite cu un sos delicios de iaurt si usturoi verde.

marți, 13 mai 2014

Prajitura cu naut si ciocolata


Daca vreodata ati fost la dieta cu siguranta stiti ce inseamna sa va placa dulciurile sa sa nu puteti manca. Din fericire sunt o multime de retete care sa va satisfaca pofta de dulce dar care sa nu va afesteze rezultatele. Una din aceste retete este si aceasta prajitura de care sunt sigura ca va veti indragosti. Nu contine zahar, unt sau ulei si nici faina, dar contine un ingredient care va face sa mancati aceasta prajitura fara sa va simtiti vinovati.
Iata reteta.

luni, 12 mai 2014

Prajitura cu biscuiti si mere



Nu m-am asteptat ca aceasta prajitura simplu de preparat sa fie si gustoasa. Am vorbit zilele trecute cu mama despre prajituri si i-am zis ca as face ceva dulce dar nu am faina si oua suficiente. Mi-a dat aceasta reteta, fara prea multe amanunte mi-a zis sa fac o baza ca salamul de biscuiti, sa calesc niste mere si sa fac o budinca de caramel apoi sa le pun in straturi una peste alta. Asta este ceea ce am facut, doar ca am mai adaugat eu cate ceva.
Iata reteta.

miercuri, 7 mai 2014

Budinca de orez cu portocale


Vi se pare ca orezul cu lapte este un desert prea banal ca sa va pierdeti timpul cu el. Iata un desert usor care cu siguranta va va face sa va schimbati impresia despre budinca de orez.

joi, 1 mai 2014

Salata de orez


Una din cele mai rapide salate, iar daca a ramas ceva orez de la cina sau pranz este si mai rapida. Mie imi ramane intotdeauna, pentru ca aici se mananca orez in loc de paine am in fiecare zi.  Este o gustare perfecta pentru copii pana cand pregatesc cina. Gina pe blogul ei, Pofta buna, ne spune ca putem sa o preparam cu orice asa ca pentru povocarea Bucatar Curajos gazduita de ea am preparat aceasta reteta delicioasa cu ardei copt si verdeata. Merge de minune si cu rosii uscate la soare.

Sorbet de guava


Guava este un fruct asemanator cu un mar sau cu o para dar cu un gust si o aroma extraordinara, mie cel putin asa mi se pare. Imagineaza-ti ca ai la un loc capsuni, banane, pere, pepene. Nu stiu sa descriu exact gustul lor, dar sunt tare bune. Creste mai ales in zonele asiatice dar se gasesc si in magazinele din Romania. Este mai bogata in vitamina C decat citricele si in potasiu decat bananele. Este un super fruct. Daca nu sti ce sa faci cu ele afla ca le poti manca crude, le poti folosi la salate, gemuri, jeleuri, sosuri, smoothie sau incearca sa prepari acest delicios sorbet de guava.

miercuri, 30 aprilie 2014

Provocarea Cutia Misterelor (Mistery box challange) - parada retetelor participante

Prima editie a Provocarii Cutia Misterelor s-a terminat. Ma bucur ca au fost cateva fete harnicute carora le-a placut ideea mea si au raspuns acestei provocari si sper ca urmatoarele editii sa adune mai multi participanti.

Bagheta cu file de hering afumat


Aceasta gustare a devenit una din favoritele mele. Imi place pestele afumat foarte mult, iar cand am fost trimisa sa cercetez blogul Lacrimioarei Arome in bucatarie am dat peste o reteta de bruschete cu peste afumat din care m-am inspirat si am facut ceea ce vedeti.

marți, 29 aprilie 2014

Supa de vita cu ghimbir si taitei de casa


Daca va mai amintiti la inceputul lunii am lansat o provocare . Deschideam o cutie imaginara unde gaseam niste ingrediente cu care trebuia sa gatim ceva. Pentru ca eu sunt gazda primei editii am fost si prima care am propus ingredientele. Si pentru ca nu prea am eu retete de supe pe blog m-am gandit sa fac o supa. Asadar iata raspunsul meu la provocare.

marți, 15 aprilie 2014

Cum sa decoram masa de Paste



Mai sunt cateva zile pana la Paste si m-am gandit sa va dau cateva idei de decoratiuni. Asa ca am cautat pe YouTube pentru voi cateva filmulete care sa va dea idei.
Cum joi vom colora ouale am sa va arat o noua metoda de decorare.


Este foarte simpla si va trebuiesc doar cateva lucruri: un tricou vechi pe care sa il taiati in patratele, bucati de matase pe care sigur le gasiti prin dulapul bunicii, sfoara, cateva linguri de otet si apa. Dar mai bine va las sa vedeti singuri cum se face.


Deviza mea in bucatarie este gustos dar si frumos asa ca pentru mine nu doar meniul este important. Cum decoram si aranjam masa zic eu ca face la fel de mult ca si ceea ce urmeaza sa pui pe masa. Nu trebuie sa avem musafiri ca sa aranjam frumos masa de Paste, atat noi cat si familia noastra meritam o atmosfera placuta de aceea am cautat sa va dau cateva idei de cum sa aranjam servetelele.


Daca va place iepurasul aveti in filmutetul urmator un tutorial.


M-am gandit si la cei care doresc altfel de aranjamente ale servetelelor si am gasit si pentru ei ceva.


O idee minunata de cum sa faceti un aranjament floral pentru masa de Paste folosind flori de sezon.


Iar daca e cald si va ganditi sa luati masa afara iata o idee minunata de decor.


Sper ca va place ce am ales pentru voi. Va astept sa-mi spuneti cum veti decora masa de Paste.
 

luni, 14 aprilie 2014

Freekeh o super cereala


Nici nu v-ati obisnuit bine cu quinoa si eu va spun ca exista o super cereala mai veche decat Biblia si care acum se alatura altor seminte vechi ce sunt la moda, ca sa zic asa, in lumea culinara occidentala. Freekeh este o noua descoperire doar pentru noi, lumea occidentala, pentru ca el este ceva obisnuit in bucataria Africii de Nord si a Orientului Mijlociu de mii de ani.

duminică, 13 aprilie 2014

Blat de tort cu ciocolata


Dupa cum ati observat pe blog gasiti o pagina numita "Sfaturi in bucatarie". Mi-am propus sa pun aici, pe langa o serie de trucuri sau sfaturi pe care le stiu sau pe care le gasesc pe internet si imi par interesante, si retete de baza pe care le folosesc in mai multe preparate.
Reteta de azi este un blat de tort cu ciocolata pe care eu il folosesc foarte des.

Viitoarea mea casa


Ei bine, am doua vise despre viitoarea mea casa. As vrea sa fie aproape de o padure si undeva deasupra orasului, sa am multa verdeata, sa fie partial subterana, iar partea de la suprafata sa aibe  peretii exteriori din sticla si pentru ca sticla este un material mai putin rezistent as vrea sa fie dotata cu rulouri motorizate , exterioare, pentru a-mi asigura casa. Iar al doilea vis ar fi sa fie complet automatizata. O parte a acestor vise ar putea fi realitate. Avem o bucata de pamant langa padure, nu este deasupra unui oras ci undeva la tara, casele subterane au devenit o realitate, cat despre casele inteligente echipate cu tehnologie de ultima generatie ce sa mai vorbim, ele sunt deja intrate in viata noastra.
Poate va mai amintiti de desenele animate "The Jetsons" , o reprezentare a tehnologiei de automatizare a casei care, probabil, a starnit imaginatia multor inventatori de azi si au creat ceea ce au vazut la televizor cand erau copii.
"The Jetsons" erau binecuvantati cu Rosie, un robot care facea practic totul, ea gatea, ea avea grija de copii in timp ce George si Jane nu aveau mai nimic de facut. Astazi nu ne putem bucura de Rosie, in schimb avem aplicatii pentru telefoane destepte ce interactioneaza cu casa ta si iti verifica daca vrei temperatura din frigider, iti porneste cuptorul sau masina de spalat.
Daca v-ati uitat vreodata la un episod al acestui desen animat ati observat probabil ca nu inchideau sau aprindeau lumina. Aceste sisteme de control automat al luminii sau temperaturii, inchidere sau deschidere a perdelelor, jaluzelelor, a usilor de garaj, a portilor sunt deja intrate in viata noastra de zi cu zi.
Pentru ca imi place mult sa merg la film imi doresc ca in viitoarea mea casa sa am propriul meu cinema .
Si pentru ca probabil nu voi locui tot timpul in aceasta casa, securitatea ei va fi foarte importanta pentru mine. Imi doresc un sistem de securitate dotat cu camere de exterior conectate la sistemele de interior care sa fie echipate cu software-uri de recunoastere faciala pentru a determina daca cel care te viziteaza este prieten sau dusman si conectat la sistemele de supraveghere ale politiei astfel incat ei sa poata interveni cand un dusman este detectat in afara casei mele. Nici asta nu este departe de realitate, sotul meu este inginer software si a lucrat la un sistem de recunoastere a retinei, iar un sistem de supraveghere este foarte usor de instalat
Am vazut ca si in Romania exista un distribuitor care te ajuta sa iti automatizezi casa asa cum iti doresti si am pierdut ceva vreme pe blogul lor. Cel mai mult mi-a placut faptul ca visul meu de a avea propria mea sala de cinema va deveni realitate, iar stimulatorul de prezenta va face casa mea sa para locuita atunci cand nu sunt acasa
Daca aveti alte idei, va stept comentariile, poate ma inspir din visele voastre.
 

joi, 10 aprilie 2014

Cum te ajuta terapia Impulser

Am stat mult sa ma gandesc daca sa scriu despre acest subiect sau nu. Stim cu totii ca termenul de medicina alternativa si complementara se refera la orice forma de medicina care se afla in afara medicinei clasice practicate de majoritatea doctorilor, azi. De asemenea medicina alternativa si complementara cuprinde aspecte ale unei vieti sanatoase care se concentreaza pe preventie, miscare, nutritie, practic un stil de viata care ne trimite inapoi in timp, care ne intoarce cu fata la natura si la toate beneficiile pe care aceasta le ofera. Asta nu inseamna ca sunt impotriva medicinei clasice, doar ca, uneori, uitam sa folosim ceea ce avem langa noi. Nu bem ceaiuri si sucuri naturale ci preferam sa dam banii pe o sticla de cola, uitam sa facem miscare, chiar ne suparam daca nu gasim un loc de parcare in fata scarii blocului, iar de aici pana la problemele de sanatate pe care, daca suntem mai putin norocasi, le vom avea mai tarziu sau mai devreme nu este decat un pas.
Eu, din pacate, am vazut unde te duce un stil de viata nesanatos prin doua evenimente care m-au marcat foarte mult - cel mai recent, in ianuarie acest an, cand mi-am pierdut tatal, prea devreme, din cauza unor probleme la inima care au dus la un accident vascular ce a fost fatal pentru el. Iar celalalt eveniment nefericit s-a intamplat acum doi ani, in martie 2012, cand soacra mea, a suferit tot un accident vascular ce a dus la paralizia partii stangi.
Despre asta as vrea sa va vorbesc putin pentru ca, desi, doctorii care practica medicina clasica ne-au spus ca nu se mai poate face nimic, avand in vedere varsta si faptul ca accidentul vascular a dus la pierderea functionarii unei jumatati a creierului, totusi cu ajutorul magnetoterapiei, dupa numai 12 sedinte pe care le-a facut intr-un centru medical ce practica medicina alternativa incepuse sa paseasca destul de bine. Din pacate am inceput acest tratament prea tarziu si intr-un moment in care am aflat ca sufera si de cancer la plamani, iar doctorii ne-au sfatuit sa renuntam la terapia prin camp magnetic, care, desi, nu are efecte secundare se impun totusi cateva masuri de precautie asa ca nu ne-au mai recomandat folosirea terapiei magnetice in cazul ei. Progresele pe care le facuse s-au dus, pentru ca noi ne-am concentrat mai mult pe confortul ei fizic si nu am mai exersat cu ea mersul.
Pentru ca un astfel de tratament, la cererea pacientului, nu era suportat din asigurarile de sanatate si era foarte scump sotul meu a cumparat, la recomandarea doctorilor, un generator de camp magnetic care putea fi folosit si acasa. Pana la urma pretul era acelasi. Gasirea unei companii bune si de incredere de la care poti achizitiona aceste dispozitive este un lucru foarte important, mai ales ca nu sunt deloc ieftine (datorita materialelor, a tehnologiei folosite dar si a investitiilor foarte mari in cercetare) si iti vine sa cumperi un produs de substitutie care arata precum originalul pretul fiind insa mult mai mic.
Cand a sosit aparatul noi deja aflasem ca ea are cancer si nu il mai poate folosi, dar sotul meu a decis sa-l pastreze si sa il foloseasca el pentru ca citise ca este bun si pentru durerile articulare si dureri de spate.  Si il foloseste, durerile s-au ameliorat, in unele locuri au disparut, iar dispozitivul a devenit prietenul lui cel mai apropiat, pe care il foloseste de 2-3 ori de zi, in functie de timpul liber pe care il are, cate 10-15 minute. Tot atunci a mai cumparat si o lampa cu lumina polarizata care a devenit aliatul meu impotriva durerilor de cap.
Am scris acest articol pentru ca vreau sa va indemn la moderatie, sa va dau un exemplu clar ca aceste practici ale medicinei alternative ce dateaza de sute sau mii de ani sunt chiar folositoare si ca puteti apela la ele cu incredere, singura precautie care trebuie avuta in vedere este furnizorul acestor produse. Nu trebuie sa va lasati pacaliti de pretul mic al produselor contrafacute care iti induc o stare de bine artificiala, confundata de multe ori cu starea pe care o dau produsele originale, iar daca vreti sa achizitionati un dispozitiv de generare al campului magnetic sa stiti ca merita investitia.

marți, 1 aprilie 2014

Provocarea Cutia Misterelor - prima editie

Bine v-am gasit la prima editie a Provocarii "Cutia misterelor".
Asa cum v-am spus in postarea anterioara in care am lansat aceasta provocare, astazi voi dezvalui ingredientele surpriza din aceasta luna.
Imi place sa incerc retete si alimente noi. Locuiesc intr-un oras mare unde am acces la tot felul de ingrediente ca sa nu vorbesc de condimente. Cand m-am plimbat prima data printr-o piata am fost uimita de aceasta lume interesanta si de multe ori am intrebat, ca un copil care nu mai vazuse asa ceva niciodata, nu doar ce sunt acestea dar si cum sa le gatesc, cum sa le folosesc. Ca sa va dau un exemplu stiati ca din planta tanara de iuta (ei o numesc molokia) se face o mancare foarte buna, ca reteta este atat de veche incat se afla scrisa si pe peretii unei piramide? Din pacate cu toate astea, din cauza stresului de fiecare zi, ma simt cateodata destul de neinspirata atunci cand vine vorba de mancare si cred ca acest lucru se intampla cu fiecare dintre noi.
Asadar din spirit de aventura dar si dintr-o incercare de a depasi repetitiile, atat pentru noi dar mai ales pentru cititorii nostri am creat aceasta provocare.
Lasati-ma sa va prezint "Cutia Misterelor" care nu este nimic altceva decat incurajarea creativitatii si varietatii in bucatarie. De la ingrediente banale la ingrediente mai putin cunoscute sau folosite imi doresc ca aceasta cutie imaginara sa contina ingrediente variate care sa dea cititorilor nostri idei cat mai interesante pentru a crea acasa mancaruri sau deserturi cat mai delicioase si in timp scurt si sa nu se sperie atunci cand au putine ingrediente la indemana sau cand sunt pusi in fata unor alimente noi. Totul este sa cerceteze bine ceea ce au, sa vada cu ce arome se imbina cel mai bine si vor obtine preparate noi si interesante.
Cum am mai spus aici pe blog, la pagina dedicata acestei provocari voi pune link-ul postarii cu parada retetelor participante din fiecare luna pentru ca cititorilor nostri sa le fie usor sa gaseasca retetele create de voi.
Daca sunteti gata sa va alaturati acestei provocari va astept sa participati si sa va inscrieti si pe lista de gazduire pe care am deschis-o pe grupul Mistery box challange creat pe facebook.
 
Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va prezint ingredientele lunii aprilie. Va invit sa cititi si regulamentul acestei provocari pentru a cunoaste ceea ce trebuie sa faceti si ce ingrediente sunt permise in afara celor din aceasta lista. Am creat acea lista de ingrediente permise deoarece cred ca ele se afla intordeauna in camara noastra si sunt indispensabile atunci cand gatim asa ca nu va fi nevoie sa le enumeram de fiecare data.
 
Deci sa deschidem cutia si sa ne apucam de gatit.
 
Ingredientele surpriza sunt: carne de vita, pere, morcovi, ceapa, rosii, cartofi, usturoi, aluat foietaj, lapte, rucola, iar ingredientul vedeta este ghimbirul.
 
Cutia fiind deschisa va astept preparatele cu poza si link catre postare pana pe data de 29 aprilie ora 23.59 la adresa de email saffronanddates@gmail.com. Parada va fi publicata pe data de 30 aprilie cand am sa predau stafeta urmatoarei gazde Cristina de la Cristina's world .
 
Va multumesc!