Web Toolbar by Wibiya

joi, 6 martie 2014

Foi Dobos


Pentru ca am sa mai folosesc aceste foi si la alte prajituri le-am pus intr-o postare separata ca sa va fie mai usor sa le gasiti. Foile Dobos se pregatesc in doua variate: alba si cu cacao. Reteta mea este pentru 6 foi rotunde cu diametrul de 9 inch (23 cm) sau 6 foi patrate cu dimensiunile de 8x8 inch (20x20 cm).
Iata reteta mea.


Ingrediente:
 
340 g unt la temperatura camerei
340 g zahar pudra
340 g faina
6 oua la temperatura camerei
1 lingura praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
 
Preparare:
 
Intr-un vas de mixer se pune untul, zaharul pudra, sarea si extractul de vanilie si se bate pana devine devine spuma. Se adauga apoi ouale, pe care le-ati amestecat putin cu o furculita astfel incat albusurile si galbenusurile sa se combine, putin cate putin pentru ca nu vrem sa taiem compozitia care trebuie sa arate ca o crema. Acesta este si motivul pentru care se folosesc oua la temprtatura camerei. Dupa ce am terminat de adaugat toate ouale se adauga faina si continuam sa amestecam pana cand toata a fost incorporata. La sfarsit se maiamesteca de 2-3 ori cu o spatula pentru a fi siguri ca nu a mai ramas faina pe marginile bolului.


Compozitia se intande apoi direct in tava tapetata cu hartie de copt, pe care o ungeti cu ulei si o tatetati cu faina pentru a fi siguri ca se dezlipeste imediat, in strat subtire de aprox 3-5 mm. Veti gasi multe retete care spun sa coaceti foaia de dosul formei ajutandu-va de un cerc desenat direct pe hartie. Pentru ca nu sunt un as in a face foi perfect rotunde sau patrate in acest fel prefer sa le coc in interiorul formei. Veti vedea ca se desprind foarte usor si vor avea o forma uniforma.
Coacerea se realizeaza in cuptorul preincalzit la 180C pentru aproximativ 10-15 min pana cand foaia incepe sa se coloreze putin pe margini. Se desprind imediat dupa tava si se lasa la racit. Aveti grija cum le manuiti sau depozitati pentru ca sunt niste foi casante cand se racesc. Se depoziteaza la pemperatura camerei pana in momentul folosirii, iar daca vreti sa le puneti una peste alta pudrati-le cu faina. Se folosesc pentru a prepara tortul Dobos sau prajiturile: Dobos, Carpati, Cabana, Bucegi ca sa va dau cateva exemple.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu