Web Toolbar by Wibiya

duminică, 16 martie 2014

Dimensiuni si volume pentru tavile de copt

Acum cateva zile Oana, pe care, din pacate o cunosc doar virtual, dar care s-a dovedit a fi o bloggerita foarte buna pe care o citesc frecvent, si al carei blog Jurnal gustos , s-a mutat in casa noua, asa ca va invit sa-i treceti pragul, a scris ceva pe facebook care m-a facut sa scriu acest articol. Vorbea acolo de noi, bloggeri culinari, printre altele aducand vorba si de faptul ca formele care merg la cuptor in retetele pe care le postam, indiferent ca sunt tarte, torturi sau placinte, etc., nu au dimensiuni (asta e valabila si la mine) si vreau sa fac cateva precizari in legatura cu acest lucru.
Tavile de copt vin intr-o gama larga de dimensiuni, de la forma de tort rotunda la formele de chec, cozonac etc. Toate aceste tavi au dimensiuni si capacitati diferite(volume) lucru care trebuie avut in vedere atunci cand inlocuim o tava cu alta. Daca folositi o forma mai mare decat cea ceruta de reteta acest lucru va schimba adancimea aluatului si prin urmare prajitura se va coace mult mai repede. De asemenea, daca utilizati o forma mai mica aluatului ii va lua mai mult timp sa se coaca.
Pentru a determina dimensiunile unei tavi trebuie sa masuram, cu o linie, de la o margine interioara la alta margine interioara a formei in care coacem prajitura, iar pentru a masura adancimea, asezati linia drept in sus din partea de jos a tavii. Pentru a determina volumul unei tavi putem calcula matematic, iar acolo unde nu se poate turnati apa pana la refuz si apoi masurati acea cantitate de apa cu o cana gradata.
Duma ce ati luat dimensiunile formei in care urmeaza sa coateti prajitura verificati daca forma ceruta de reteta se potriveste cu ce aveti voi sau va trebui sa modificati cantitati ori timpul de coacere si temperatura. Inlocuirea ideala ar fi daca ati avea o tava care sa tina acelasi volum ca si reteta originala. De exemplu ati putea inlocui o forma patrata(am sa va dau dimensiunile in inch pentru ca aici eu asa le am si dimensiunile aproximative in cm) de 8x8 inch (20x20 cm) cu o suprafata de 64 inch patrati (400 cm patrati) cu o forma rotunda cu diametrul de 9 inch (23 cm) cu o suprafata de 63.5 inch patrati (415 cm patrati).
In cazul in care nu veti modifica cantitatile si veti folosi o tava mai mare decat cea prevazuta de reteta aluatul va fi mai putin adanc ceea ce va face caldura sa ajunga in centrul tavii mai repede, iar suprafata de evaporare va fi mai mare. Ca sa rezolvati problema scurtati timpul de coacere si ridicati temperatura cuptorului usor. De asemenea daca folositi o tava mai mica adancimea aluatului va fi mai mare si suprafata de evaporare mai mica ceea ce va duce la un timp mai mare de coacere. In acest caz trebuie sa mariti timpul de coacere si sa reduceti usor temperatura cuptorului, evitand astfel arderea prajiturii.
Sper ca informatiile mele v-au fost de folos, iar eu va promit ca de acum voi indica si dimensiunile pentru tavile de copt.
Acest articol face parte din seria articolelor pentru provocarea Virtual Hug gazduita luna aceasta de Loredana.

2 comentarii: