Web Toolbar by Wibiya

joi, 16 octombrie 2014

Paine cu cardamon si curmale

 
Astazi, 16 octombrie, va invit sa incalziti cuptorul si sa coaceti paine. Incepand cu 2006, in fiecare an pe 16 octombrie, bloggeri din intreaga lume sarbatoresc ziua mondiala a painii . A face paine este usor si distractiv chiar si sa nu mai spun ca nimic nu se compara cu o bucata de paine coapta in casa. Daca nu stiti ce paine sa coaceti incercati varianta mea de paine cu cardamon si curmale. Puteti inlocui curmalele cu stafide sau prune uscate. Este perfecta pentru micul dejun daca va place sa aveti paine cu unt si gem. Sau puteti face painea voastra preferata, propria voastra creatie sau ceva ce ati dorit de mult sa incercati si ati tot amanat.


Ingrediente:
 
550 g faina integrala pentru paine
250 g faina alba
25 g unt
1 lingurita drojdie uscata
1 lingura cardamon macinat
1 lingurita sare
700 g apa
o mana de curmale
 



Preparare:
 
Amestecati ingredientele uscate cu untul astfel incat acesta a fost distribuit bine in faina. Puneti totul intr-un robot de bucatarie la care ati atasat carligul pentru aluat si adaugati apa. Lasati sa se amestece pentru 10 minute. Turnati apoi aluatul pe blatul de lucru presarat cu putina faina si aplatizati-l. Puneti curmalele fara samburi si taiate cubulete. Impachetati aluatul peste curmale de cateva ori aducand marginile in centru pana cand ii dati forma unei mingi.

 
Puneti aluatul intr-un vas in care ati pus putina faina, acoperiti cu folie de plastic sau cu un prosop curat si lasati la crescut pentru 45 minute.


Dupa 45 minute ar trebui sa isi dubleze volumul.

 
Impartiti aluatul in doua si dati forma de paine pe care o doriti. Se mai lasa la crescut inca 30 minute.

 
Se pune in cuptorul incins la 180C pentru 45 minute sau pana coaja devine crocanta.
 
Enjoy!































Daca va doriti si alte idei gasiti multe retete azi daca vizitati blogurile noastre.

Monica - Paine de casa picanta
Alice - Chifle din faina integrala cu seminte
Daiana si Cosmin - Focaccia cu maia, faina alba si 90% hidratare
Iuliana - Paine rapida cu iaurt si seminte
Simona - Paine cu dovleac, nuci si seminte
Aura - Paine de casa
Dia Daria - Paine cu busuioc
Claudia - Colacei si paine din aluat cu suc de rosii si seminte de dovleac
Iuliana - Paine de secara cu seminte de in
Diana - Paine cu maia cu branza, chilli si patrunjel
Alexandra - Fougasse cu chorizo
Lacrimioara - Paine cu cartofi
Didi - Paine de secara cu kalamata, coaja de lamaie si ierburi de Provence
Simona - Pâinici din aluat opărit / Pretzel Buns
Mihaela - Paine rustica impletita (fara framantare)
Andreea - Paine de casa
 

6 comentarii:

  1. Ce bine arata! Am sa incerc reteta curand. Iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru o paine deosebita, exotica, interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  3. O da!!! Clar e altceva. Aduce a ceva dulce si bun de tot :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cardamonul e preferatul meu :) , deci neaparat trebuie sa incerc si eu reteta ta !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Wonderful loaf! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    RăspundețiȘtergere