Web Toolbar by Wibiya

miercuri, 29 august 2012

Berlin - orasul in care nu te plictisesti niciodata


 M-am gandit sa va spun cate ceva despre unul din cele mai mari orase ale Europei si cel mai mare oras al Germaniei pentru ca in perioada 10-21 octombrie aici are loc unul din cele mai cunoscute si mai de amploare evenimente de acest gen din lume - Festivalul Luminilor. In acest interval mai bine de 50 de obiective turistice vor fi iluminate printre aceste Poarta Brandenburg, Catedrala din Berlin, Turnul Radio. De asemenea pentru prima data vor fi iluminate Europa-Center si Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm. Festivalul va fi combinat cu mai multe momente speciale, Noaptea Portilor Deschise, Light Run, spectacole de jazz si multe altele. Pentru a experimenta compozitiile creative de aproape atat turistii cat si localnicii au la dispozitie excursii cu autobuzul, Light-Liner bus, cu vasul, Light-Ship, cu risca, Light-Velo sau pe jos, Light-Cruso.




Fie ca mergeti pentru prima oara sau ati mai fost veti avea impresia ca nu ati vazut tot. Berlin este un oras pe care trebuie sa il vizitezi de patru sau cinci ori inainte de a spune ca ai vazut tot ce are el de aratat.
E pur si simplu enorm, plin de istorie dar in acelasi timp modern cu multe oportunitati de shopping, restaurante minutate, baruri pline de viata si  districte ciudate ce asteapta a fi descoperite si unde te pierzi oride cate ori te duci acolo.
Ca sa eviti asta ia-ti ca punct de plecare parcul central Tiergarten, Gradina animalelor, unul din cele mai mari parcuri din Germania (210 hectare), ce a fost candva terenul de vanatoare al electorilor din Brandenburg si transformat in parc in anii 1830.


La est de acesta sunt districtele Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg si Friedrichshain unde se afla cele mai multe din obiectivele turistice ce nu trebuiesc ratate, in timp ce la sud si la vest se gasesc cartierele rezidentiale si comerciale din fostul Berlin de vest, Charlottenburg, Wilhelmsdorf si Schoneberg.
Un alt punct de plecare ar putea fi Brandenburger Tor, simbolul orasului Berlin si poate chiar al Germaniei.




Foarte putin din ceea ce in mod normal ar putea fi vechiul Berlin a mai ramas dupa ce orasul a fost aproape aplatizat in timpul ultimului razboi mondial, dar pentru a avea un sentiment puternic al acestui trecut dramatic viziteaza Potsdamer Platz, urmeaza cursul fostului Zid al Berlinului pana la Memorialul Holocaustului. O vizita aici este o experienta chinuitoare, dar una pe care toti cei care au avut parinti sau bunici care au luat parte la acest conflict ar trebui sa o experimenteze.
  


De aici este usor sa ajungi la Brandenburg Tor si Reichstag, proiectate de Norman Foster. Este o experienta extraordinara sa urci pana la cupola sa impresionanta unde ai o vedere a orasului cu adevărat spectaculoasa, dar cozile imense te pot face sa te razgandesti.
 
 
Un pas mai incolo se afla una din cele mai frumoase piete din Berlin, Gendarmenmarkt unde in fiecare an in luna iulie are loc cel mai mare festival de muzica clasica. Intreaba la hotel despre pietele sezoniere care au loc mereu aici si merita vazute.
Nu trebuie ratata nici piata de sambata din Kollwitzplatz. O reala experienta berlineza vei avea in Prenzlauer Berg si vei simti ca traiesti viata din plin.


Kurfurstendamm in Berlinul de Vest este principalul hub comercial al orasului. Un imens bulevard intesat cu magazine ale unor branduri de renume mondial dar si locale si presarat cu restaurante si cafenele pe trotuar. Este de asemenea casa celebrului KaDeWe unde ar trebui sa petreceti macar cateva ore.




Daca esti pasionat de cultura atunci Museumsinsel sau "Insula Muzeelor" este tot ce iti trebuie. In spectaculoasele cladiri neo-clasice veti gasi unele din cele mai mari colectii din Europa. Vizitati Vechea Galerie Nationala, Muzeul Bode, Muzeul Pergamon si Muzeul Vechi. Muzeele mele favorite sunt Noua Galerie Nationala redeschisa anul trecut dupa o renovare ce a durat sapte ani si Muzeul Egiptean a carui principala atractie este magnificul bust al regiei egiptene Nefertiti.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu