Web Toolbar by Wibiya

joi, 2 aprilie 2015

Dulceata de smochine uscate cu nuci si susan


Asa cum v-am promis in articolul gogosi la cuptor cu scortisoara am revenit cu cea de-a doua reteta trimisa de mama. Pentru ca ii place sa faca foarte multe conserve in camara ei veti gasi aproape orice, zacusca, muraturi, tocana de orez cu legume, conserve de legume, compoturi, gemuri si foarte multe feluri de dulceata.
Despre aceasta dulceata i-am povestit eu intr-o zi pe Skype si iata ca a facut cateva borcanele. Abia astept sa o gust. 

Ingrediente:

900 g smochine uscate
6 cani apa
sucul si coaja de la o lamaie
1/4 cana seminte de susan
1/4 cana nuci tocate marunt
1 lingura rom

Preparare:

Prajiti semintele de susan pana capata o culoare aurie. Aveti grija sa nu le ardeti. Puneti susanul deoparte si prajiti nucile amestecand continuu pana miezul capata o culoare aurie, puneti-le si pe ele deoparte. 
Puneti smochinele cu apa la fiert. Cand apa clocoteste se ia de pe foc, se acopera si se lasa asa pana cand smochinele se umfla si se inmoaie bine. 
Se scot scochinele din apa si se toaca marunt sau se pun intr-un tocator electric. Nu le faceti chiar pasta, dulceata este mai buna daca are si bucati de fructe prin ea. 
In apa in care au fiert smochinele se pune Green Sugar, sucul si coaja de lamaie taiata in fasii lungi, daca se poate cu cat mai putina parte alba pentru ca este amara. Se pune la fiert, la foc potrivit pana incepe sa clocoteasca, apoi se reduce focul la minim si se lasa sa fiarba pentru 15 minute. 
Dupa cele 15 minute se pun smochinele si se fierbe in continuare inca 20 minute sau pana cand dulceata capata consistenta dorita. 
Se adauga romul si se aduce la fierbere.
Se ia dulceata de pe foc, se adauga susanul si nucile parajite, se amesteca bine ca sa se distribuie uniform si se pune in borcane. 
Daca doriti sa o pastrati timp mai indelungat borcanele se inchid bine si se sterilizeaza. Nesterilizata se pastreaza in frigider pana la o luna, asta daca rezista atat :) .

Enjoy!


2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina. Am sa o intreb daca vrea sa imi trimita mai des retete. Mai greu e cu pozele ca nu stie sa trimita, trebuie sa roage pe cineva sa trimita email, dar poate invata pana la urma.

      Ștergere