Web Toolbar by Wibiya

marți, 28 iulie 2015

Crusta pentru tarta



Suntem in plina vara si pietele sunt pline de o multime de fructe proaspete care arata bine. Ce desert rapid am putea face cu ele, bineinteles ca o tarta cu fructe de sezon.  Am gasit de multe ori la cofetarii sau am mancat pe la diferite petreceri tarte ce iti luau ochii de frumoase ce erau, dar cand gustam din ele eram pur si simplu dezamagita de crusta umeda, crema de patiserie cleioasa si fructele fara gust. Am incercat multe retete si mi-am dat seama ca reusita unei tarte nu sta neaparat in folosirea unei retete sau a alteia ci este mai mult o chestiune de tehnica. Acest desert este foarte usor si cred ca important este sa acordam atentie, sa preparam cu grija fiecare element in parte.
In primul rand crusta. Este foarte important ca aceasta sa fie maro aurie, nu alba, nu bej ci maro aurie, nu trebuie sa iti fie frica sa o coci pe deplin, abia atunci gustul untului va fi scos in evidenta. Daca nu o coaceti suficient va avea o aroma fainoasa si se va lipi de gura ca un lipici. 
Pentru ca crusta de tarta sa samana tare, sa nu se rupa, ea trebuie consolidata. Folosesc mai multe metote pentru a proteja coaja de sucurile fructelor sau a cremei de patiserie. 
Una din metode - dupa ce scot crusta din cuptor o las sa se raceasca 3 minute apoi, cat este inca calda, o ung cu albus de ou batut putin ca sa se sparga. 
O alta metoda - ung coaja cu gem de caise dupa ce aceasta s-a racit bine.
Iar ultima metoda - ung coaja cu un strat subtire de crema din faina de migdale, unt si zahar. 
Toate aseste metode nu influenteaza gustul tartei, dar au rolul de a o proteja. 
Al doilea element al unei tarte cu fructe este crema. Daca folositi crema de patiserie poate cel mai potrivit ar fi sa o faceti cu amidon si apoi sa o amestecati cu frisca proaspata pentru a nu fi cleioasa si densa. Un alt mic truc. Dupa ce crema de patiserie s-a racit amestecati-o cu mixerul de cateva ori si apoi incorporati incet frisca. 
Ultimul element al unei tarte sunt fructele. Alegeti fructe pline de arome si dulci dar care sa fie ferme. Incercati sa folositi fructe de sezon. La inceputul verii folositi cirese, caise, capsuni, fructe de padure, apoi piersici, struguri, prune, iar iarna, atunci cand fructele proaspete sunt limitate, folositi mere dulci, pere suculente, citrice sau fructe tropicale, kiwi, mango, ananas.
Un alt aspect important este grosimea aluatului. Daca faceti o tarta mare, de 20-23 cm, grosimea aluatului ar trebui sa fie de 6-7 mm pentru a sustie greutatea mare a umpluturii. La mini tarte o crusta mai subtire este foarte buna. Nu in ultimul rand finisati tarta cu o glazura dulce de obicei gem de caise pentru ca tarta voastra sa arate elegant si atragatoare si nu in ultimul rand glazura aceasta ajuta la conservarea fructelor pastrand aspectul proaspat pentru mai mult timp. Gemul de caise trebuie incalzit putin si apoi trecut printr-o sita.
Daca ati citit cu atentie sigur ati invatat cate ceva, iar daca stiti si alte trucuri va rog sa mi le spuneti si mie, oricand poti invata ceva. 
Pentru ca acest articol nu este complet daca nu pun si reteta pe care o folosesc cel mai des  am sa inchei cu ea.

Ingrediente:

200 g faina
115 g unt la temperatura camerei
50 g zahar
1 ou mare batut usor
un praf de sare

Preparare:

Amestecati faina cu praful de sare. Intr-un bol, separat, mixati untul cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugati putin cate putin oul batut usor si mixati pana se incorporeaza complet. Adaugati faina, toata o singura data, si amestecati pana cand totul se aduna si formeaza o minge. Presati aluatul, acoperiti cu folie de plastic si dati la frigider 15-30 minute pana se intareste.
Ungeti forma de tarta cu unt sau ulei. Presarati blatul de lucru cu putina faina si incercati sa intindeti aluatul cat mai uniform intr-o forma rotunda. Transferati aluatul in forma de tarta si presati bine. Cu sucitorul indepartati surplusul de aluat de pe marginile formei. Intepati aluatul din loc in loc cu furculita. Acoperiti cu folie de plastic si puneti-l in congelator pentru 15 minute. 




In acest timp preincalziti cuptorul la 200 C. Scoate-ti tarta din congelator, puneti in interiorul formei o hartie de copt si peste hartie greutati ceramice pentru copt sau boabe de fasole ori naut si introduceti tarta in cuptor. Dupa 5 minute reduceti temperatura la 180C si coaceti pentru 15 minute. Scoateti hartia de copt impreuna cu greutatile ceramice sau boabele de fasole si continuati coacerea pana cand crusta pentru tarta capata o culoare maro aurie.
Asta este tot sper ca v-a fost de folos acest articol si astept sa imi spuneti cum v-au iesit tartele. 

Enjoy!



12 comentarii:

  1. Mie mi-i de folos! Stii ce am vazut intr-un filmulet pe youtube si n-am incercat pan acus? Intorcea forma cu fundu in sus, punea pe ea foaia, asa incat la coacere nu mai era nevoie de partea cu greutatile. Intelegi ce zic? De multa vreme vreau sa incerc pe formele de minibriose, acolo chinu la mine, le pun boabe de orez:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am incercat asta pana acum. Merci de pont, si la mine e chinu mare cand vreau sa fac tarte mici. Am evitat mereu sa fac tarte bite-size din cauza asta.

      Ștergere
  2. Sfaturi folositoare.Multumesc.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce de trucuri utile.Multumim tare mult ca ni le impartasesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Olivia, Claudia ma bucur tare ca trucurile mele va sunt de folos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!! Numai ce am descoperit blogul tau. Căutam o rețeta de Tarta cu lămâie si ricotta, si asa am dat de blogul tau... Am doar o întrebare : ce dimensiune are tava pt aceasta tarta? Multumesc 😉

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Multumesc pentru vizita. Poti folosit aceasta reteta pentru o forma de tarta cut dimensiunea intre 20-23 cm. Forma mea are 8 inch.

      Ștergere
    2. Multumesc Cerasela ! Ma pun pe treaba..

      Ștergere
    3. Nu înțeleg un lucru. Cand trebuie sa scot foaia de copt cu boabele de fasole de pe tarta? Dupa cele 15 minute?

      Ștergere
    4. Da, dupa cele 15 minute. Apoi o lasi pana se coloreza frumos. Spor la copt :)

      Ștergere
  6. Thanks for sharing this with so much of detailed information, its much more to learn from your article. Keep sharing such good stuff.
    myadornment Adornment is a personal and tailored jewellery shopping experience for consumers, allowing the exploration of a range of affordable but luxurious brands all within one e-commerce marketplace.

    RăspundețiȘtergere
  7. Căsătoria mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN, care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea a avut loc. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
    este priceput cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA Cure Magic
    * Casino Cave
    * Peșterile blestemate au fost eliminate
    * Vraja de protecție
    * Magic Loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    WhatsApp: +2349046229159

    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere