Web Toolbar by Wibiya

joi, 12 februarie 2015

Kabsa - Machboos (orez cu carne)

 
Am facut acest fel de mancare de zeci de ori, in mai multe variante, cu pui, carne de vita, carne de oaie sau miel, carne de camila. Reteta de azi este cu carne de camila, dar cum nu ma astept sa gasiti in Romania astfel de carne sa stiti ca reteta este aceeasi indiferent ce veti folosi.


Kabsa este mancarea nationala a Arabiei Saudite si probabil cel mai popular mod de a prepara orezul in tarile arabe. Desi cunoscut in Arabia Saudita cu numele de Kabsa, acest fel de mancare se numeste Makbous/Machboos/Majbous in tarile din regiunea Golfului. La fel ca si numele si gustul difera de la o regiune la alta din cauza amestecului de condimente folosit. 
 
Ingrediente (4 persoane):
 
3 cepe potrivite taiate julienne
6 linguri ulei
2 catei de usturoi tocati marunt
1 kg carne (vita, miel, pui, camila :))
2 lingurite amestec de condimente Kabsa (reteta o gasiti aici)
6 rosii taiate felii
2 cescute bulion
1 lamaie uscata
1 baton de scortisoara
2 frunze de dafin
8-10 pastai de cardamom
5-6 cuisoare
8-10 boabe de piper
3 cani orez basmati inmuiat in apa cel putin 30 minute
sare dupa gust
 
Garnitura:
 
1/2 cana migdale
1/4 cana stafide
1/4 cana seminte de pin
patrunjel tocat
 
Preparare:
 
Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare si se pune la prajit jumatate din ceapa. Se prajeste pana capata o culoare maro-aurie. Se scoate pe hartie absorbanta (se va folosi mai tarziu pentru decor). In aceeasi cratita unde ati prajit ceapa se pune carnea si se rumeneste putin pe toate partile.
 

 
Se pune restul de ceapa tocata impreuna cu usturoiul maruntit si se soteaza pana ceapa devine translucida. Se adauga amestecul de condimente Kabsa si se amesteca bine cu restul ingredientelor din cratita. Se adauga rosiile si bulionul. Se potriveste de sare si se amesteca pana se combina. Se adauga condimentele intrgi (lamaia uscata pe care o strapungeti cu varful unui cutit, pastaile de cardamom zdrobite putin cu un cutit, scortisoara, frunzele de dafin, cuisoarele si boabele de piper) si apa atat cat sa acopere carnea. Se gateste la foc potrivit pana cand este gata. 
 

Se scoate carnea (daca folositi carne de pui puteti sa o puneti cateva minute in cuptor pentru o culoare frumoasa) iar peste sosul format se pune orezul si se mai adauga apa daca este necesar atat cat sa fie cu un deget peste orez. Se reduce focul la minim si cand incepe sa clocoteasca se acopera cu un capac invelit intr-un prosop umed si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute.


Cand este gata se rasfira orezul cu o furculita si se serveste impreuna cu carnea si ornat cu ceapa prajita, patrunjelul tocat si migdalele, stafidele si semintele de pin trase usor la tigaie.
 
Enjoy!


 

2 comentarii:

  1. Nu stiam ca se consuma si carnea de camila. Cum este ? Cu ce carne se aseamana ca si textura, aspect, gust ? Are grasime ? Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu difera prea mult de carnea de vita la gust. Are mai putina grasime si este putin mai tare, dar daca o fierbi suficient este foarte buna. In schimb laptele de camila imi place foarte mult, are mult mai multe beneficii pentru sanatate decat laptele de vaca si inca ceva imi place mult si inghetata din lapte de camila. :)

    RăspundețiȘtergere