Web Toolbar by Wibiya

miercuri, 4 februarie 2015

Economiseste si gateste inteligent

Cand am propus ingredientele pentru provocarea Cutia Misterelor am vrut sa va ofer cateva ideei despre cum putem utiliza resturile de mancare facand astfel econonii deloc neglijabile.
Nu vreau sa spun ca irosim mancarea cu un scop anume ci doar ca, cumva, bombardati cu atatea reclame si cu ofertele supermarketurilor sfarsim prin a cumpara prea mult si astfel irosim o cantitate colosala de mancare.
Reducerea acestei cantitatii este o modalitate de a arata ca va pasa, atat de mediul inconjurator, de alti oameni mai putin norocosi ca noi, si nu in ultimul rand de propriul portofel.

Iata 4 obiceiuri proaste la care cred eu ca ar trebui sa renuntam daca vrem sa reducem risipa.
 
- cumparam mai mult decat avem nevoie
- pastram mancarea in mod incorect
- aruncam resturile
- gatim prea mult

As spune ca, in general, cumparam mai mult decat avem nevoie si nu suntem creativi in a utiliza resturile de mancare.

Iata cateva metode care ne vor ajuta sa reducem cantitatea de mancare irosita.

1. Fa un mic inventar a ceea ce ai in camara sau in frigider - ideea este simpla, foloseste ceea ce ai ianinte de a cumpara altceva.

2. Fa-ti un meniu saptamanal (am mai vorbit despre asta aici ) - acest lucru va va feri de stresul de a nu sti ce sa gatesti dar si de multe ispite.
 

Cheia este de a va face o lista de cumparaturi care va va ajuta sa evitati cumpararea din impuls.

3. Nu presupune ca daca cumperi engross vei economisi bani. 

Cumparand engross, in speranta ca vom economisi, nu ne dam seama ca de fapt cumparam mai mult decat avem nevoie, iar atunci cand mancarea se strica, o aruncam, aruncand astfel atat alimente cat si bani.

4. Invata sa preportionezi si gandeste de doua ori inainte de a arunca fructe sau legume prea coapte. 


Ideea este sa pui in congelator tot ceea ce nu folosesti si crezi ca se poate strica daca nu se consuma in 2-3 zile. Un astfel de exemplu sunt verdeturile care pot fi congelate si folosite mai tarziu, bananele sau alte fructe ce pot fi folosite in smoothies sau in prajituri (chec cu banane, prajituri cu mere, cu morcovi, placinta cu dovleac si exemplele pot continua), dar si legumele ce pot fi folosite mai tarziu in supe sau tocanite.

5. Fi creativ in a utiliza resturile de mancare.

Aici am cateva exemple sa va dau, exemple care sper sa va ajute sa creati noi feluri de mancare sau dulciuri folosind ceea ce ramane de pe o zi pe alta sau folosind mancarea de care v-ati plictisit. Retetele care folosesc resturile de mancare (ingredientul obligatoriu al provocarii din aceasta luna) sunt prezentate de cateva blogerite care au avut placerea de a participa la provocarea lansata de mine.


Lulu - "Povesti din bucatarie" ne propune Sufleu de cozonac

  

Margareta - "Retete cu Margareta Cismasiu" ne propune Mamaliga in straturi la cuptor



Maria - "Zambetania" ne propune Prajitura din cozonac cu portocale si orez


Cristina - "Cristina's world" ne propune Budinca de varza cu pui si curry


Alina - "Lucky Cake" ne propune Placinta cu carne


Monica - "Furnicutza Bucatar" ne propune Paine umpluta la cuptor


Iar eu va propun Nasi goreng


Daca pana acum nu v-ati dat seama cat de multa mancare se iroseste aveti ocazia sa analizati si sa treceti la actiune.
Irosirea mancarii este o problema acuta in tara noastra. Vestea buna este ca fiecare dintre noi poate face o diferenta in acest sens. Jamie Oliver propune in noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apăruta la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumparaturi, de a gati si de a utiliza alimentele astfel incat sa economisim mai usor. Retetele sunt realizabile cu un buget redus si gandite astfel incat sa valorifice la maximum ingredientele.
 
Va multumesc ca v-ati oprit si ati citit aceste cateva randuri si astept opiniile voastre precum si strategiile pe care le folositi pentru a reduce irosirea mancarii, ma bucur de fiecare data cand primesc un sfat.
Distribuiti acest articol si prietenilor dvs. poate sunt cativa care au nevoie de cateva idei.

10 comentarii:

  1. Io fac parte din categoria careia-i fileaza apucaturile proaste cand vede produse la oferta, mai ales alea de au data de expirare dupa cateva zile, de cele mai multe ori nu reusesc sa le consum la timp. Si cand gatesc o fac cu gandu mult ca sa nu mai pierd vremea prea curand si desigur jumatate ajunge la gunoi. Incerc sa ma educ, da nu prea reusesc. Imi cumpar o paine, n-o mananc intr-o saptamana, restul tot aruncat sfarseste. Oricum, provocarea mi-a dat cateva idei pentru recuperari:) Tare frumos episod fu asta! Saru mana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, mai fac si eu ca tine. Daca cumpar biscuiti, ciocolata, cereale s.a. cam de acelasi fel le mai consum si expirate daca nu trece prea mult timp. Am mai citit ca totusi acel termen de expirare nu inseamna ca produsele sunt stricate ci ca pana la acea data li se garanteaza prospetimea si valorile nutritive. Nu stiu cat este adevar, cert e ca nu am patit nimic pana acum.

      Ștergere
    2. Ma bucur ca ti-a placut provocarea. Te astept sa fi gazda si sa propui ceva cam pe aceeasi tema, poate ne educam impreuna :D

      Ștergere
  2. Minunata parada.Multumim pentru sfaturi.Chiar sunt binevenite pentru ca fiecare gateste in plus sau cumpara mai mult decat consuma si niste idei de cum sa ne gospodarim mai bine sunt utile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu de participare. Provocarea a fost educativa si pentru mine. Am vazut cateva retete la care sincer nu ma gandisem niciodata. Cat despre sfaturi ele sunt binevenite pentru oricare dintre noi, nu cred ca sunt prea multe persoane cumpatate pe lumea asta, oricum de cand am scris articolul despre planificarea meniului si am inceput sa fac asta am economisit foarte multi bani.

      Ștergere
  3. Eu imi planific de foarte multa vreme meniul si asa cum am mai spus si in postarea "De ce ar trebui si de ce nu ar trebui sa ne planificam meniul - voi ce credeti?" am facut economii si foarte rar am ajuns in situatia de a da ceva la cosul de gunoi. Singurele produse pe care le cumpar in cantitati mai maricele este uleiul, faina si zaharul, pentru ca obisnuiesc sa fac paine si prajituri. De cativa ani am montat un system serios de filtrare a apei si consumam apa de la robinet. Am achizitionat si un aparat de facut sifon si astfel am eliminate para mineral si mai ales caratul si depozitatul acesteia. Daca uneori am prea multe legume (cum ar fi spre exemplu o telina prea mare) le curat, le tai cubulete si le congelez. Sunt extraordinare, fie ca faci supa, supa crema sau ciorba. Atunci cand mi se intampla sa gatesc prea mult (sa zicem de Craciun) o parte din preparate merg la congelator. Am congelat sarmale, pilaf, ciorba, supa, ardei umpluti, mancare de cartofi, friptura, albusuri crude si lista poate continua. La capitolul reciclare resturi, cel mai adesea cu resturile de carne fac paste, sandvis-uri la toaster, tarta sau chiar pasta tartinabila. Totul tine de imaginatie, de vointa si de dorinta de a nu ne arunca banii (adica munca noastra) la gunoi. E pacat si lipsa de respect pentru noi insine. Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Cristina. Sfaturile tele imi sunt de mare ajutor.

      Ștergere
  4. Erata: m-am grabit si am scris prostii :)
    Am vrut sa spun "singurele produse sunt" NU "singurele produse.....este" si "apa minerala" in loc de "para mineral". Scuze! Cristina

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru provocare. Intr-un fel nu mi-a fost prea greu sa "reciclez " mancarea ramasa. Mi-am facut un obicei din asta. De obicei adun ce mai gasesc prin frigider si fie fac supe creme, fie merg toate la cuptor, intr-un ghiveci "Cu de toate"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Monica. La supe creme nu m-am gandit pana acum. Am sa incerc.

      Ștergere