Daca reteta de Basbousa v-a purtat cu gandul in Egipt si daca v-a placut jocul meu ce ziceti de o continuare. De data asta nu parasim Egiptul si ramanem sa ne delectam cu o portie de falafel sau ta'amiya, cum este cunoscut in araba egipteana. Presupus a-si avea originea in perioada faraonilor acest fel de mancare a devenit de-a lungul timpului un aliment traditional bucatariei arabe. Este servit de obicei intr-o pita sau invelit in lipie araba si acoperit cu salata, legume murate, sos iute si stropit cu sosuri pe baza de tahini. Chiftelutele mai pot fi consumate si singure ca o gustare sau ca parte a unui aperitiv. Falafel este facut din fasole fava, naut sau o combinatie a celor doua.
Prima data cand am facut acest fel de mancare a fost acum aproape doi ani cand sora sotului meu a venit in vizita la noi cu una din fetele ei. Dina vorbeste foarte bine engleza si am rugat-o sa imi traduca cateva retete dintr-o carte de bucate a unui chef foarte cunoscut in orientul mijlociu. Aceasta carte de bucate o primisem cadou de la sotul meu inaintea casatoriei noastre si nu o folosisem pana atunci. Intre noi fie vorba am fost foarte suparata la acea vreme si ma hotarasem sa nu o folosesc niciodata. Nici macar nu ne casatorisem si el ma trimetea "la cratita". Poate ca daca imi facea cadou un cuptor destept nu ma suparam atat de tare.
Dar sa trecem la treaba si sa preparam aceste chiftelute care sunt foarte delicioase si care ii amintesc sotului meu de vacantele pe care le petrecea in Alexandria (acolo a mancat cel mai bun falafel) el fiind din Cairo.