Pentru
Cutia Misterelor din noiembrie,
Margareta Cismasiu ne-a propus ca vedeta a retetelor noastre caramelul. In cutie se mai aflau printre altele, nuci, gutui si ciocolata care m-au dus cu gandul la traditionalele noastre nuci umplute cu crema, iar ca sa folosesc ingredientul vedeta am inlocuit nucile din reteta cu nuci caramelizate. Gustul este foarte bogat si am incercat crema si in alte combinatii; crema de unt cu gem de gutui, crema de unt cu ciocolata, crema caramel, ganache de ciocolata. Mi-au placut toate combinatiile.
Ingrediente:
pentru coji
2 oua
90 gr zahar pudra
250 gr unt la temperatura camerei
1 lingura otet
600 gr faina
un praf de sare
pentru crema
200 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar pudra vanilat
150 gr gem de gutui
50 gr nuci caramelizate ( aveti reteta
aici )
50 gr ciocolata topita (daca doriti o culoare mai inchisa a cremei puteti mari cantitatea de ciocolata sau puneti o lingura de cacao si 1-2 linguri de lapte)
pentru decorare
100-200 gr zahar pudra vanilat
Preparare:
Pentru a prepara cojile aveti nevoie de forma speciala de nuci.
Aluatul se face amestecand untul cu zaharul si cele doua oua pana cand zaharul se topeste, se adauga apoi otetul, sarea si faina cernuta. Se amesteca toate bine pana cand se obtine un aluat moale dar nu lipicios.
Se fac bilute de aproximativ 5-7 gr.
Cand tot aluatul a fost impartit, se pune pe foc (la flacara mica) forma speciala pentru nuci si se lasa la incins 10 minute (prima data). Pentru forma asta trebuie sa ii multumesc
Mariei dar am sa o fac intr-un episod special.
Se pun bilute in fiecare gaura, se inchide forma si se preseaza bine cateva secunde.
Se tine forma pe foc in jur de doua minute intorcand frecvent, astfel incat cojile sa se coaca uniform pe ambele parti. Se scot cojile din forma si se continua pana terminam tot aluatul. Se lasa la racit apoi se curata frumos marginile.
Cat timp cojile se racesc preparam crema.
Se amesteca untul cu zaharul pana devine o crema spumoasa.
Se adauga gemul de gutui.
Se amesteca bine ca sa se incorporeze tot gemul. Faceti asta cu un mixer de mana sau cu unul fix. Curatati marginile bolului de mixer din cand in cand ca sa aveti un amestec omogen.
Se adauga ciocolata, topita si lasata la racit pana ajunge la temperatura camerei, si se amesteca in continuare ca totul sa se omogenizeze. Daca doriti o culoare mai inchisa a cremei si alegeti sa folositi cacao acum este momentul sa o adaugati. Nu uitati de lapte. Amestecati bine cu mixerul. La final adaugati
nucile caramelizate si resturile de la curatitul cojilor pentru nuci (asta daca doriti sa nu aruncati nimic).
Umpleti fiecare jumatate de coaja cu crema si apoi lititi doua cate doua ca sa le dati forma de nuca. Se dau prin zahar pudra vanilat si se lasa sa stea vreo 2-3 zile inainte de a le manca. Nu zic ca nu le puteti incerca imediat sau a doua zi dar dupa cateva zile vor fi mai bune.
Enjoy!