Web Toolbar by Wibiya

joi, 25 aprilie 2013

Indian Samosa

 
 
 
 
Imi plac provocarile. De asta data am pregatit o reteta pentru provocarea Bonduelle si Ama in Bucatarie desfasurata sub sloganul Bonduelle Zi de Zi Inspirelle - Fi Trendy in Bucatarie. Marturisesc ca imi place foarte mult acest slogan pentru ca te incurajeaza sa ai inspiratie si sa folosesti ingrediente noi si nu numai. Si de aceasta data am sa gatesc ceva apartinand bucatariei indiene pentru ca este o reteta vegetariana excelenta de post si poate va inspira pe cineva, suntem inca in post si vreau sa va ofer o idee, dar si pentru ca bucataria indiana este bogata in condimente si arome extraordinare. Samosa, reteta pe care o voi prezenta azi este un aperitiv gustos si extrem de popular in bucataria orientala, reteta deiferind insa de la tara la tara.
Dar sa trecem la treaba si sa facem Samosa, cuvant care aduce mereu sclipiri de bucurie in ochii copiilor mei.

Pentru reteta aveti nevoie de cateva ingrediente foarte simple si bineinteles de multe condimente. Eu nu am folosit prea multe totusi pentru ca copiii mei nu mananca prea condimentat.
 
 
 
 
si condimentele
 


Pentru aluat (ies in jur de 10-12 samosa):

2 1/2 cani faina orice tip
1 lingurita cimbru uscat (reteta originala foloseste seminte de carom dar nu le veti gasi in hypermarket-uri, ele pot fi inlocuite cu cimbru, sunt asemanatoare la gust)
un praf de sare
4 linguri mari margarina topita sau ulei,
apa cateva linguri indeajuns sa lege coca


Pentru umplutura:

2 linguri mari margarina sau ulei
1 lingurita seminte de chimion
1 lingurita praf de ghimbir
1 cana mazare Bonduelle
3-4 cartofi fierti si pasati grosolan, nu ca pentru piure de cartofi
1 1/2 lingurita praf de mango (puteti folosi 2 lingurite de suc de lamaie verde la o lingurita praf de mango)
1/2 lingurita boia de ardei iute
1 lingura cariandru macinat
1 lingurita garam masala (obtional)
2 linguri alune cashew strivite (obtional)
o lingura seminte de coriandru strivite (nu macinate)
sare dupa gust

Mod de preparare:

Aluat



Se amesteca faina, sarea si cimbrul apoi se adauga margarina si se framanta bine pentru ca toata faina sa fie patrunsa de grasime. Se adauga apa putin cate putin pentru a obtine un aluat tare dar totusi destul de elastic ca sa il putem intinde. Aveti grija cata apa folositi, nu pot sa scriu cantitatea exacta pentru ca depinde de felul fainii pe care o aveti. Se framanta putin apoi se lasa sa se odihneasca 15-20 minute.



Umplutura




Intr-o tigaie mai mare se pune margarina, iar cand este incinsa se adauga semintele de chimion si coriandru si pe prajesc putin, atat cat sa isi lase aroma, amestecand continuu. Se adauga apoi mazarea, cartofii si restul condimentelor. Se lasa pe foc atata timp cat este necesar ca toate aromele sa se intrepatrunda amestecand continuu (3-5 minute). Se ia de pe foc si se lasa putin la racit.



In acest timp se ia aluatul si se imparte in portii egale de marimea unei mingi de biliard care se intind in foite subtiri de forma ovala. Taiati apoi foile in jumatate.



Se inmoaie degetul in apa si se contureaza marginile fiecarei jumatati de oval. Se ridica ovalul si se formeaza un con impartind semiovalul din ochi in jumatate pe linia sa dreapta si petrecand jumatatile. Se preseaza bine ca sa nu se dezlipeasca.

 

 
Se umple acest con lasand indeajuns spatiu pentru a putea fi inchis. Ca sa inchizi conul se face un pliu pe partea opusa imbinarii si se preseaza marginile conului una peste alta, presand foarte bine, inchizandu-l. In pozele urmatoare aveti partea cu pliul al conului inchis si partea din fata cu imbinarile celor doua margini de la inceput.
 




Procedati la fel cu toate semiovalele.
Nu este greu, mie mi-a iesit din prima incercare. Sper ca am explicat pe intelesul tuturor.
Se prajesc apoi in baie de ulei si se scot pe un prosop de hartie pentru a elimina excesul de ulei.
Se servesc fierbinti, simple cu salata sau cu sos de rosii, sos de iaurt cu menta, sos de mango.
 
 
 
 
 
 
 Sper ca v-am facut pofta si le veti incerca.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu