Maioneza de casa este mai gustoasa, mai colorata, si ofera mai multe satisfactii gustative decat cea cumparat de la magazin.
V-ati gandit vreodata sa faceti maioneza din oua de prepelita? Daca nu iata aici.
Recunosc ca sunt fan oua de prepelita. Le cumpar saptamanal si nu imi lipsesc niciodata, imi place foarte mult sa le folosesc la salate si aperitive si imi plac mult murate. O sa va dau reteta mea de oua de prepelita murate curand. Asta nu inseamna ca nu le puteti folosi si la alte retete care au in compozitie oua. Singura deosebire este ca pentru un ou mare de gaina trebuie sa folositi 5 oua de prepelita.
Pentru ca am primit de la Ferma de prepelite Fundeni , spre testare, cateva caserole cu oua de prepelita mi-am facut de cap si am incercat o maioneza. Daca nu gasiti oua de prepelita in supermarket le puteti comanda online din magazinul lor. Ca sa fiti permanent in contact un Like paginii de facebook Prepelite Fundeni IF si veti avea permanenta legatura.
Cum era de asteptat maioneza mea din oua de prepelita a iesit tare buna. Puteti incerca reteta si cu oua de gaina.
Ingrediente:
15 galbenusuri de oua de prepelita (sau 3 galbenusuri oua de gaina)
2 linguri otet de vin alb sau otet cu tarhon
2 linguri suc de lamaie
2 linguri de apa
1 lingurita sare
1/2 lingurita praf de mustar
un praf de cilli
1 1/2 cani ulei vegetal
Preparare:
Se separa ouale, punand doar galbenusurile intr-un bol. Adauga otet, suc de lamaie si apa.
Incalzeste amestecul la baine-marie la o temperatură de 66 C daca ai un termometru. Aceasta va dura aproximativ 1 minut. Se amesteca in mod constant pentru ca nu vrem sa facem oua jumari :). Puteti sari peste aceasta operatiune, dar este esentiala pentru a minimiza riscul de intoxicatii alimentare (salmonella)
Scoateti amestecul de oua de la baine-marie si lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei.
Adaugati mustar pudra, sare si piper. Daca va place mai picanta puteti pune un praf de cilli.
Folosind un tel, un mixer electric de mana, sau un procesor de alimente (functioneaza cel mai bine), amestecati ingredientele.
Incet, foarte incet, lingurita cu lingurita la inceput, turnati uleiul (de masline extra virgin, de alune sau de struguri, ulei de porumb sau de rapita). Daca utilizati un procesor de alimente, se toarnă uleiul picatura cu picatura.
Daca folositi un tel sau un mixer electric de mana ar fi bine sa aveti un ajutor care sa toarne uleiul sau sa tina de castron in timp ce amestecati.
Continuati sa adaugati uleiului cate putin, pana cand maioneza a atins consistenta corespunzatoare. Maioneza poate inghiti pana la o jumatate de ceasca de ulei pe galbenus de ou de gaina.
Daca maioneza ramane lichida, lasati-o sa se odihneasca. Daca in repaus uleiul si galbenusurile se separa, maioneza s-a taiat. Vezi la sfaturi ce poti face.
Maioneza se pune intr-un container bine inchis si se pastreaza in frigider pana la cinci zile. Contine oua crude, iar daca o tineti mai mult va fi daunatoare pentru sanatate.
Nu lasati maioneza afara din frigider mai mult de o ora in timpul utilizarii, în special vara.
Cateva sfaturi
Utilizati cele mai proaspete oua disponibile (de curte, daca este posibil).
Daca nu aveti otet sau nu vreti sa folositi puteti pune in loc mustar normal, sare de lamaie dizolvata in apa sau suc de lamaie. Folosind otet, sare de lamaie sau suc de lamaie pe langa gustul acrisor pe care il da maionezei mai are si rolul de a o conserva mai bine, acidul citric actionează ca un conservant. Retineti cr este important sa mentineti cantitatea de lichid mentionat in reteta - reteta mentionează 6 linguri de lichid, doua din fiecare, otet, suc de lamaie si apa. Prin urmare cantitatea de apa adaugata la acidul citric este de minimum 6 linguri preferabil un pic mai mult. Daca nu aveti otet din vin sau mere, nu il inlocuiti cu otetul facut din acid acetic diluat industrial. Acest lucru ar trebui evitat cu orice pret.
Cum puteti recupera o maioneza taiata :
Puneti un alt galbenus intr-un alt castron si incet, incet incorporati vechiul amestec în cel nou.
Turnati putin cate putin otet sau suc de lamaie pe peretele vasului in care este maioneza taiata si amestecati bine pana cand amestecul se leaga din nou.
Puneti o lingurita de apa intr-un alt castron, apoi adaugă picatura cu picatura maioneza taiata amestecand continuu. Dupa ce ati incorporat toata maioneza taiata in apa, se adaugă incet uleiul ramas (daca este cazul)
Pentru o alternativa mai sanatoasa, incercati maioneza din ou intreg adica atat albusul cat si galbenusul de ou.
Utilizarea unui blender face această sarcina foarte usoara. Pune ouale sparte in blender, adauga otet, mustar, suc de lamaie, ulei, si condimente, apoi porneste blenderul la viteza mare. Vei observa ca baza amestecului se transforma imediat in maioneza. Opriti blenderul si incet amestecati astfel incat sa absoarba toata cantitatea de ulei. Cel mai bine merge daca aveti un blender de mana.
Dacă folositi ulei de masline, maioneza trebuie utilizata imediat. Lasata la frigider, acesta se va cristaliza sau solidifica.
Asigurati-va ca tot uleiul este incorporat bine in maioneza inainte de a adauga mai mult. Daca grabiti procesul, maioneza se taie.
Pentru a te asigura asigura ca pui uleiul suficient de incet, foloseste o sticla ca cele de mustar sau ketchup, cu o duza ingusta.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu