Web Toolbar by Wibiya

joi, 15 ianuarie 2015

Amandine


Nu stiu de ce dar chiar daca intr-o cofetarie ar fi zeci de feluri de prajituri eu tot o amandina as comanda. In Abu Dhabi nu gasesc astfel de prajitura si cum nu vreau sa raman doar cu o amintire dulce din cand in cand mai fac si amandine.

De data asta nu mi-a iesit perfecta, din cauza ca am facut prea putina glazura, dar nu are importanta pentru ca gustul a fost divin, exact ca acasa, poate chiar mai buna deoarece am folosit doar ingrediente de foarte buna calitate ceea ce nu cred ca vom gasi intr-o cofetarie. Inainte de a va da reteta vreu sa va spun ca dedic acest articol Alinei (Lucky Cake) ca premiu de consolare al proiectului meu lunar provocarea Cutia Misterelor.
 
Ingrediente (9 prajituri patrate cu latura de 5cm):
 
pentru blat
 
4 oua
85g zahar
30ml apa
125g faina
10ml ulei
10g melasa
10g cacao
un praf de sare
 
pentru crema
 
235g unt la temperatura camerei
220g zahar
40ml lapte
1 ou
1 lingura extract de vanilie
 
pentru sirop
 
parti egale melasa si apa (eu prefer prajitura mai insiropata si fac intotdeauna mai mult)
 
pentru fondantul de cacao
 
500g zahar
250ml apa
50g miere
3 linguri apa separat de cei 250ml
2 linguri cacao
 
 
 Preparare:
 
Blatul de cacao
Se bat separat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, melasa si uleiul pana cand galbenusurile devin spumoase si se albesc. Se lasa deoparte si se bat albusurile spuma cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Se combina cele doua compozitii amestecand usor de sus in jos avand grija sa nu scoatem aerul din oua. Se adauga apoi alternand faina cernuta si amestecata cu sare si cacao si apa. Se pune compozitia intr-o tava patrata de 15/15cm si se coace in cuptorul preincalzit la 180C. Se face testul cu scobitoarea  sau se apasa cu mana blatul de prajitura si daca revine la forma initiala este gata. Atentie nu se deschide cuptorul pentru cel putin 20 minute. Daca cuptorul nu coace uniform dupa ce au trecut cele 20 de minute puteti intoarce tava.
Un mic truc: daca nu vreti ca blatul de prajitura sa creasca mai mult in mijloc, atunci cand puneti compozitia in tava incercati sa aduceti mai mult aluat catre marginile tavii decat in mijloc. In acest fel va blatul va creste uniform.
Cand este gata se lasa sa se raceasca complet proximativ 4 ore sau daca aveti timp pana a doua zi. Se taie apoi in doua ca orice blat pentru tort. Ca sa puteti taia blatul frumos fara sa-l rupeti sau sa faceti multe firimituri, inainte de a fi taiat blatul se pune in congelator pentru 20-30 minute.


Cat timp se coace blatul se pregateste crema de cacao.
Se amesteca toate ingredientele mai putin untul si se pun la foc pe bain marie, amestecand continuu, pana cand compozitia are consistenta unei smantani.
Se lasa sa ajunga la temperatura camerei apoi se pune in frigider pana se raceste complet.
Cand blatul este racit se freaca untul spuma si se adauga putin cate putin din crema fiarta de cacao pana cand aceasta se termina.
Se insiropeaza blatul, taiat in doua, dupa preferinta, cu sirop facut din apa si melasa in parti egale. Se pune trei sfertui din crema pe prima jumatate de blat, se niveleaza si se acopera cu cealalta jumatate de blat (insiropat si acesta).


Se da prajitura la frigider pentru cateva ore (3-4 daca aveti rabdare). In acest timp se prepara glazura din fondant.
Se pune zaharul impreuna cu cei 250ml apa la fiert, la foc mic, pana cand se formeaza un sirop destul de gros. Veti sti ca este gata daca atunci cand puneti cateva picaturi din sirop intr-o cana cu apa acestea nu se imprastie ci raman ca niste perle sau daca puneti putin sirop racit intre doua degete atunci cand le departati se formeaza un fir din acel sirop. In acest moment se pune mierea si se mai fierbe cateva minute. Se ia vasul de pe foc si se pune intr-un alt vas cu apa rece, iar cu un mixer se bate, adaugand cele 3 linguri de apa, putin cate putin, pana cand siropul se albeste. In acest moment se adauga cele doua linguri cu cacao si se bate in contimuare pana cand compozitia devine o crema lucioasa.
Se scoate prajitura din frigider, se taie in patrate cu latura de 5 cm (mie mi-au iesit 9 prajituri) si apoi cu o lingura se toarna fondantul pe fiecate bucata in parte. Se orneaza cu restul de crema (care a fost scoasa din frigider cu putin timp inainte de a finisa prajitura si batuta putin cu mixerul sa se omogenizeze) si cu cate o bucatica de ciocolata sau orice va place.
 
Enjoy!


Acest articol face parte din seria articolelor scrise pentru provocarea Virtual hug  gazduita in aceasta luna de Stefy harnicutza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu