Web Toolbar by Wibiya

joi, 30 mai 2013

Falafel (chiftele vegetale)



Daca reteta de Basbousa v-a purtat cu gandul in Egipt si daca v-a placut jocul meu ce ziceti de o continuare. De data asta nu parasim Egiptul si ramanem sa ne delectam cu o portie de falafel sau ta'amiya, cum este cunoscut in araba egipteana. Presupus a-si avea originea in perioada faraonilor acest fel de mancare a devenit de-a lungul timpului un aliment traditional bucatariei arabe. Este servit de obicei intr-o pita sau invelit in lipie araba si acoperit cu salata, legume murate, sos iute si stropit cu sosuri pe baza de tahini. Chiftelutele mai pot fi consumate si singure ca o gustare sau ca parte a unui aperitiv. Falafel este facut din fasole fava, naut sau o combinatie a celor doua.
 

 

Prima data cand am facut acest fel de mancare a fost acum aproape doi ani cand sora sotului meu a venit in vizita la noi cu una din fetele ei. Dina vorbeste foarte bine engleza si am rugat-o sa imi traduca cateva retete dintr-o carte de bucate a unui chef foarte cunoscut in orientul mijlociu. Aceasta carte de bucate o primisem cadou de la sotul meu inaintea casatoriei noastre si nu o folosisem pana atunci. Intre noi fie vorba am fost foarte suparata la acea vreme si ma hotarasem sa nu o folosesc niciodata.  Nici macar nu ne casatorisem si el ma trimetea "la cratita". Poate ca daca imi facea cadou un cuptor destept nu ma suparam atat de tare.
Dar sa trecem la treaba si sa preparam aceste chiftelute care sunt foarte delicioase si care ii amintesc sotului meu de vacantele pe care le petrecea in Alexandria (acolo a mancat cel mai bun falafel) el fiind din Cairo.

luni, 27 mai 2013

Basbousa (Prajitura cu gris)




Daca cu reteta de focaccia v-am facut sa va duceti cu gandul la "Bella Italia" astazi am sa va iau cu mine in Egipt sa preparam una din cele mai faimoase prajituri a lumii arabe.
 
 
Basbousa sau hareesa (in araba), revani (in turca) sau ravani (in greaca) este o prajitura dulce facuta din gris si imbibata in sirop de zahar. Nuca de cocos este un supliment popular mai ales in Egipt unde prajitura isi are originea.
Este deosebit de populara in randul crestinilor copti in timpul postului Pastelui si a postului Craciunului.
Reteta contine iaurt, dar daca vreti sa o faceti de post il puteti inlocui cu lapte de cocos sau lapte de soia, si unt pe care il puteti inlocui cu margarina.
Tot ce va trebuie pentru aceasta reteta este un cuptor bun si cateva ingrediente care se gasesc mereu in camara noastra.

sâmbătă, 25 mai 2013

Focaccia cu ceapa


Astazi va invit sa pregatiti impreuna cu mine Focaccia. Atunci cand ne gandim la Italia pe langa minunatele vestigii istorice ne vin in minte si celebrele paste, delicioasa pizza si faimoasa focaccia a carei reteta de baza este considerat de unii a fi provenit de la estruci sau grecii antici, dar care astazi este asociata cu preparatele apartinand regiunii Liguria. Datorita numarului mare de orase mici si catune de pe coasta Liguria, reteta de focaccia are nenumarate variante cel mai bun exemplu este specialitatea "focaccia col formaggio" (focaccia cu branza) sau "focaccia di Recco" care se face in Recco. In afara de nume, aceasta versiune de focaccia nu are nicio asemanare cu alte soiuri de focaccia. Dar o sa va spun mai multe despre aceasta varianta intr-o alta postare pentru ca mie imi place foarte mult si o voi face curand.
Desi fac de multe ori paine sau specialitati din paine nu pot spune ca sunt un as. Incercarea de azi i se datoreaza provocarii Bucatar Curajos in cadrul careia trebuie sa prepari ceva dulce si ceva sarat. Propunerea pentru bunatatea asta pufoasa a avut-o Diana Borca care ne-a provocat sa o facem dupa gustul si preferintele noastre.  Deci iata varianta mea. Sunt sigura ca as putea sa o fac mai bine, dar va asigur ca a iesit foarte gustoasa.

marți, 21 mai 2013

Clatite cu ciocolata, inghetata si capsuni

Aceasta este prima mea participare la provocarea Bucatar Curajos iar dulcele de luna aceasta a venit din partea Elenei care ne-a propus sa facem clatite cu ciocolata. Sa nu va ganditi ca sunt clasicele clatite umplute cu crema de ciocolata, ciocolata trebuie pusa in aluat. Marturisesc ca este prima data cand fac astfel de clatite si am fost placut surprinsa. Sunt foarte bune si va indemn sa le incercati.
Am urmat reteta Elenei dar am inlocuit laptele cu lapte de cocos si nu am pus zahar.





duminică, 28 aprilie 2013

Milkshake cu lapte si curmale

Dupa cele doua retete  cu arome indiene iata ca a venit timpul si pentru ceva mai dulce. Milkshake-ul este una din bauturile preferate in familia mea. De data asta am facut unul cu lapte, inghetata si curmale.
V-am spus ca imi plac provocarile si pentru ca vreau sa Castig timp cu Philips si Gustos.ro am raspuns acestei provocari preparand un milkshake delicios.
Ce as face cu timpul castigat in fiecare saptamana (circa 1,5 ore) daca as prepara sucuri/smoothies cu aparatele Philips? As impartii acel timp intre fata mea, care are deja o lista foarte mare de " watch later " in YouTube cu video-uri pe care ar vrea sa mi le arate, si sotul meu cu care mi-as dori sa petrec mai mult timp ( daca si el are acea ora libera :) , lucru foarte rar in ultima vreme ). 

Gata cu vorba si haideti sa pregatim acest delicios milkshake.




 
 
 

Ingrediente (pentru 3 pahare):

joi, 25 aprilie 2013

Indian Samosa

 
 
 
 
Imi plac provocarile. De asta data am pregatit o reteta pentru provocarea Bonduelle si Ama in Bucatarie desfasurata sub sloganul Bonduelle Zi de Zi Inspirelle - Fi Trendy in Bucatarie. Marturisesc ca imi place foarte mult acest slogan pentru ca te incurajeaza sa ai inspiratie si sa folosesti ingrediente noi si nu numai. Si de aceasta data am sa gatesc ceva apartinand bucatariei indiene pentru ca este o reteta vegetariana excelenta de post si poate va inspira pe cineva, suntem inca in post si vreau sa va ofer o idee, dar si pentru ca bucataria indiana este bogata in condimente si arome extraordinare. Samosa, reteta pe care o voi prezenta azi este un aperitiv gustos si extrem de popular in bucataria orientala, reteta deiferind insa de la tara la tara.
Dar sa trecem la treaba si sa facem Samosa, cuvant care aduce mereu sclipiri de bucurie in ochii copiilor mei.

miercuri, 24 aprilie 2013

Arancini cu iz oriental (chiftelute din orez)


Desi cam tarziu m-am decis pe ultima suta de metrii sa accept provocarea lansata de Bonduelle si Retete ca la Mama. Si pentru ca acest concurs se desfasoara sub sloganul Bonduelle Zi de Zi Inspirelle - Fii Trendy in Bucatarie, un fusion-arancini ar fi potrivit. M-am decis sa fac clasicul arancini cu o umplutura din legume in stil indian.
Pentru aceasta reteta am folosit mazare Bonduelle precum si cateva condimente mai putin folosite in bucataria romaneasca, chimion, coriandru macinat, frunze de coriandru proaspat, turmeric (curcuma) si ghimbir.
Ingredientele principale ale acestei retete sunt foarte usor de gasit in camara oricaruia dintre noi (mazare, cartofi, faina, orez, ceapa)

marți, 16 aprilie 2013

Supa crema de anghinare



Anghinarea este una din legumele mele preferate asa ca o folosesc foarte des. Reteta pe care o postez acum este foarte simpla si fara calorii prea multe. Desi se spune ca supele crema nu sunt foarte sanatoase eu nu le dau dreptate. Depinde ce pui in ele. De exemplu eu nu ingros supa cu faina sau amidon, legumele pe care le folosesc sunt suficiente. De cele mai multe ori sar si peste unt sau smantana si credeti-ma sunt foarte gustoase.