Web Toolbar by Wibiya

sâmbătă, 25 mai 2013

Focaccia cu ceapa


Astazi va invit sa pregatiti impreuna cu mine Focaccia. Atunci cand ne gandim la Italia pe langa minunatele vestigii istorice ne vin in minte si celebrele paste, delicioasa pizza si faimoasa focaccia a carei reteta de baza este considerat de unii a fi provenit de la estruci sau grecii antici, dar care astazi este asociata cu preparatele apartinand regiunii Liguria. Datorita numarului mare de orase mici si catune de pe coasta Liguria, reteta de focaccia are nenumarate variante cel mai bun exemplu este specialitatea "focaccia col formaggio" (focaccia cu branza) sau "focaccia di Recco" care se face in Recco. In afara de nume, aceasta versiune de focaccia nu are nicio asemanare cu alte soiuri de focaccia. Dar o sa va spun mai multe despre aceasta varianta intr-o alta postare pentru ca mie imi place foarte mult si o voi face curand.
Desi fac de multe ori paine sau specialitati din paine nu pot spune ca sunt un as. Incercarea de azi i se datoreaza provocarii Bucatar Curajos in cadrul careia trebuie sa prepari ceva dulce si ceva sarat. Propunerea pentru bunatatea asta pufoasa a avut-o Diana Borca care ne-a provocat sa o facem dupa gustul si preferintele noastre.  Deci iata varianta mea. Sunt sigura ca as putea sa o fac mai bine, dar va asigur ca a iesit foarte gustoasa.

 
Ingrediente:

500 g faina de paine integrala
100 g gris
2 lingurite de sare
14 g drojdie uscata
350 ml apa calduta
100 ml ulei de masline

Topping:

2 cepe
ulei de masline
sare grunjoasa



 
 
 
Se amesteca ingredientele uscate apoi se adauga apa si uleiul si se framanta pana se omogenizeaza dupa care se continua framantatul pe masa pana se obtine o coca elastica. Se lasa la crescut 2 ore sau pana isi tripleaza volumul.
 
 




Se pune apoi in tava in care se coace si se mai lasa la crescut inca 45 minute.



Cand aluatul a crescut se intinde coca pe toata suprafata tavii facandu-se gauri cu degetele dupa care se adauga ceapa tocata, se presara sare grunjoasa si se stropeste cu ulei de masline.


Se lasa din nou la crescut pentru inca 45 minute.

Se coace in cuptorul incins pentru 30-40 minute sau pana se rumeneste.
Calda are coaja crocanta si miezul foarte pufos. Se poate lasa si pentru a doua zi. O puteti reincalzi in cuptor cateva minute, este tot atat de buna.





Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu