Web Toolbar by Wibiya

duminică, 15 martie 2015

Tort cu Oreo, caramel si mousse de ciocolata


Pentru ca suntem in luna martie, luna cadourilor pentru femei am facut acest tort cu foarte multa ciocolata ca sa sarbatorim asa cum ne place noua cel mai mult. Reteta de azi este o postare speciala pentru doua provocari dragi mie, Virtual Hug gazduita luna asta de Loredana si provocarea Cutia Misterelor gazduita de Margareta .

Am ales sa pun cele doua provocari impreuna ca sa multumesc tuturor harnicutelor care participa  luna de luna la provocarea lansata de mine si cum puteam sa o fac mai bine daca nu printr-o imbratisare virtuala. Asadar dragele mele doamne LuluMargaretaCristinaMonicaAlinaGinaMariaIoana va imbratisez cu drag si va doresc multa inspiratie si multi vizitatori pe blogurile voastre.
Cum ingredientele propuse pentru provocare cereau ceva bun am ales sa fac acest tort minunat. O singura precizare pentru Margareta pe care o rog sa nu se supere dar in loc sa fac un aluat faramicios din faina, unt si cacao am ales o varianta rapida, mai mult din curiozitate pentru ca nu mai folosisem niciodata biscuiti Oreo la prajituri. Astea fiind zise sa va dau reteta.

Ingrediente:

pentru baza

24 bucati biscuiti Oreo
50 g unt topit

sosul de caramel

200 g zahar
4 linguri apa
1/2 lingurita sare
70 g unt
70 ml smantana lichida pentru frisca
100 g migdale tocate marunt

mousse-ul de ciocolata alba

150 g ciocolata alba de calitate superioara
150 g + 2 linguri smantana lichida pentru frisca

mousse-ul de ciocolata amara

150g ciocolata amara
150g linguri smantana lichida pentru frisca

decor

 100g frisca (aici aveti cum se prepara frisca) si cirese

Preparare:

Mai intai pregatim baza tortului zdrobind biscuitii intr-un tocator electric. Puteti pune biscuitii si intr-o punga de plastic si zdrobitii cu sucitorul. Se topeste apoi untul, se pune peste biscuiti si se incorporeaza bine.


Sa trecem acum la sosul de caramel. Intr-o cratita se pune la foc mediu zaharul si apa. Cand acesta s-a topit si a prins o culoare maro aurie (aveti grija sa nu-l ardeti) se adauga repede untul. Aveti grija sa nu va ardeti pentru ca untul rece in contact cu zaharul fierbinte produce aburi si se umfla. Amestecati bine pana cant untul se topeste si se incorporeaza in zahar. Acum, foarte incet, adaugati smantana lichida amestecand continuu. Si acest pas necesita atentie marita deoarece se va umfla la fel ca atunci cand adaugati untul. Lasati caramelul pe foc sa fiarba aproximativ 1-2 minute. Stingeti focul si adaugati jumatatea de lingurita de sare si migdalele tocate marunt. Lasati caramelul la racit inainte de a-l folosi.


Puneti amestecul de biscuiti si unt intr-o forma de tort (cu pereti detasabili ar fi cel mai bine, daca nu aveti puneti folie de plastic pe peretii formei de tort ca sa va fie usor sa-l scoateti.) si presati bine. Puneti baza tortului in frigider pentru cel putin o ora. In acest fel untul se va solidifica si se va forma crusta ce va fi baza prajiturii noastre. Cand s-a racit suficient adaugati sosul de caramel si dati din nou la rece pana faceti umplutura din ciocolata.


Pentru mousse-ul de ciocolata amara puneti ciocolata tocata marunt intr-un vas pe bain-marie si amestecati pana ciocolata se topeste. Se lasa la racit 10 minute apoi se pune peste smantana pentru frisca si se bate cu mixerul pana devine crema.



Pentru mousse-ul de ciocolata alba puneti ciocolata tocata marunt impreuna cu cele 2 linguri de smantana lichida intr-un vas pe bain-marie si amestecati pana ciocolata se topeste. Se lasa la racit 10 minute apoi se pune peste smantana pentru frisca si se bate cu mixerul la fel ca la mousse-ul de ciocolata amara.


Se pun apoi cele doua mousse-uri de ciocolata, cel din ciocolata alba si apoi cel din ciocolata amara peste crusta din biscuiti si sosul caramel. Se niveleaza si se da la rece pentru inca 2 ore sau peste noapte daca aveti rabdare, Se scoate tortul cu Oreo, caramel si mousse de ciocolata din forma, se pune pe platou si se orneaza cu rozete din frisca batuta si cirese.

Enjoy!



2 comentarii: