Web Toolbar by Wibiya

duminică, 31 martie 2013

Salata de vinete arabeasca (Baba Ghannoug)

 
 
Pentru ca suntem in postul pastelui o reteta de salata de vinete nu ar strica. Nu este clasica noastra salata romaneasca cu ulei cand tinem post sau cu maioneza cand nu tinem. Am sa va prezint o reteta foarte populara in bucataria orientala si anume Baba Ghannoug. Termenul in limba araba inseamna "tatal cochetariei" care sugereaza ca a fost inventat de un membru al unui harem, desi "Ghannoug" poate fi si numele unei persoane. In Siria si Liban este un aperitiv, in Egipt este servit de cele mai multe ori ca garnitura sau salata. Reteta pe care eu o fac este cea clasica.

miercuri, 13 martie 2013

Invitatie la teatru




Aceasta postare a mea nu are nicio legatura cu specificul blogului meu, dar pentru ca sunt o mare iubitoare de teatru si iubesc tare mult teatrul si actorii romani as vrea sa va invit sa mergeti la teatru pentru ca  in mai putin de o saptamana institutiile teatrale din Bucuresti si din tara vor juca spectacole din propriul repertoriu sub semnul Campaniei Nationale „Artistii pentru artisti”, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.
Sa vezi un actor cu adevarat talentat pe scena este un lucru uimitor. Cei buni au capacitatea de a te face sa uiti unde esti si ce faci. Cei mari merg chiar mai departe si te fac sa crezi ca esti cu totul o alta persoana, ca esti intr-un loc diferit, ca esti parte din acea scena care se desfasoara in fata ochilor tai. Actorii buni sunt greu de gasit, cei mari sunt extrem de rari. Noi romanii suntem norocosi sa avem printre noi actori din ambele categorii dar, din pacate, de foarte multe ori uitam de ei. Cati dintre noi mergem azi regulat la un spectacol de teatru si nu din lipsa banilor pentru ca pretul unui bilet este poate mai mic decat cheltuim pe tigari si cafea intr-o zi, dar poate din lipsa de timp sau din ignoranta. Asa ca va rog sa dati curs invitatiei mele la teatru pentru ca fara cultura ne pierdem identitatea, ea este parte din noi.
Acolo veti gasi programul teatrelor din Bucuresti care participa la aceasta campanie dar si a celor din tara: Braila, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Resita, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Targu Mures, Timisoara, Odorheiul Secuiesc, Piatra Neamt.
In incheiere as vrea sa il citez pe Ion Caramitru si am sa redau finalul unui mesaj al sau cu prilejul zilei mondiale a teatrului martie 2011, mesaj care mie mi-a placut foarte mult.
Întoarce-te cu gândul la copilărie, aminteşte-ţi bucuriile micilor descoperiri, caută-te în adolescenţă şi vei retrăi emoţii aparent pierdute. Intră în Teatru ca prima dată şi ascultă fascinat poveşti în care te-ai regăsit atunci, instantaneu. Rămâi acolo cât mai mult. Eşti protejat, eşti cultivat, eşti dorit, eşti fermecat.
Spectator la drama lumii, la tragedia firii, vei râde în hohote de cât eşti de naiv când vei înţelege că totu-i doar iluzie.
Adică:
„Un basm de furii şi de nerozie”, cum spune Shakespeare aruncând în marea revărsată cartea şi bagheta lui de magician.
Ion Caramitru


joi, 7 martie 2013

Suntem ceea ce mancam


Acum cateva zile am implinit 41 de ani si drept cadou de ziua mea am primit de la fata mea, care desi are doar 13 ani e destul de inteleapta pentru varsta ei, o felicitare in care mi-a scris urmatoarele:

" Mami, tu nu mai esti un copil. Cei 40 de ani de copilarie pentru tine au trecut. Te da de gol faptul ca nu sti cine este Taylor Swift si ai plans la filmul "Les Miserables". Trebuie sa ai mai multa grija de tine, de pielea ta, de silueta ta. Trebuie sa ai grija ce mananci. Eu te voi iubi oricum dar imi doresc sa fi ca acum toata viata. Daca nu pentru tine, fa-o pentru mine."

Aceste cuvinte ale ei m-au facut sa ma gandesc ca are dreptate, nu prea am grija de mine atunci cand vine vorba de mancare. Acum nu se observa dar mai tarziu cu siguranta.

Suntem ceea ce mancam.

Asa ca daca imi doresc o piele mai sanatoasa, hidratata si stralucitoare, o silueta perfecta pe care sa o pot si pastra, ceea ce trebuie sa fac este sa fiu atenta la ceea ce mananc, sa realizez ca este important sa slabesc corect si nu agresiv cum o fac de cele mai multe ori cand cantarul o ia razna.



Daca te regasesti in descrierea de mai sus, nu mai cauta tot felul de creme in magazinele cu produse cosmetice care promit o piele perfecta in cateva zile sau care ne asigura ca scapam de celulita daca le folosim. Avem la indemana alte ajutoare: legumele si fructele, ceaiul verde si un mineral tot mai cunoscut in Romania si anume zeolit. Acum ca stim ce trebuie sa facem mai trebuie sa stim si unde sa cautam. Nimic mai simplu decat in rafturile cu legume si fructe din supermarketul preferat si pe un website pe care l-am descoperit de curand www.zeopur.ro . De ce acolo? Pentru ca veti gasi un produs nou in gama produselor de detoxifiere din Romania nu altul decat Zeopur care aduce ca noutate o combinatie unica de ingrediente zeolit si extract 10:1 de ceai verde decofeinizat.
Expertii spun ca alimente ca rosiile, cartofii dulci, tonul sau mango ne fac bine atat in interior cat si in exterior. De asemenea se stie ca detoxifierea organismului ajuta foarte mult la reglarea colesterolului, a glicemiei, la stimularea metabolismului, la hidratarea pielii si la eliminarea metalelor grele, a radicalilor liberi precum si toata gama de toxine ce ajung in organismul nostru prin hrana si respiratie. Asa ca daca nu vreti sa primiti astfel de felicitari la aniversare luati masuri chiar de azi.

marți, 19 februarie 2013

Pizza Muffins

Am sa continui seria mea de bunatati cu iaurt cu o reteta de aperitiv si anume Pizza Muffins.



Ingrediente:

marți, 12 februarie 2013

English cake

Bine v-am regasit. Am sa continui seria de retete cu iaurt. De data asta am facut si ceva dulce. Si pentru ca este primul meu desert pe care il postez am ales un chec. Este unul din deserturile mele favorite si care imi aduce aminte de copilarie, cand mama facea chec ori de cate ori eu si sora mea aveam pofta de ceva dulce. E o reteta foarte simpla si cred ca este prima prajitura pe care am facut-o.




Ingrediente:

duminică, 10 februarie 2013

Pui cu iaurt in stil indian




Carnea de pui nu se numara printre favoritele mele dar preparata in acest fel, usor picanta cu o aroma si un gust deosebit iti cere parca sa o placi.

Ingrediente:


un pui 1200 g
o bucata ginger aprox.10cm
6 catei de usturoi
3 linguri de iaurt Danone Nutriday Natural
1 lingura coriandru macinat
1 lingura curry
1 lingura praf de ardei iute
1 lingura turmeric(curcuma)
1 lingurita chimion macinat
sare dupa gust

Preparare:


 
 
Se amesteca toate ingredientele uscate impreuna cu iaurtul si se face o pasta cu care sa unge puiul. Se lasa in frigider la marinat cateva ore(2-3) ori peste noapte dupa care se introduce in cuptorul incins in prealabil la 180 C pentru o ora, o ora si 30 min sau pana capata o culoare galbena-rosiatica.
 
 
 
 
 
 
Se serveste cu orice fel de garnitura.
 
 
 
 
 
 
Pofta buna!
 
 

Sofranul


In reteta precedenta am folosit sofran si pentru ca este condimentul meu favorit m-am gadit sa incep cu el o serie de articole dedicate condimentelor pe care le folosesc si care sunt mai putin utilizate in Romania. Poate asa va voi indemna sa imbogatiti aroma preparatelor voastre adaugand condimente atunci cand gatiti.

Tahchin (Budinca de orez cu carne)





Asa cum v-am zis inspirata fiind de concursul Blog Chef cu Nutriday http://www.nutriday.ro/blog-chef am sa postez cateva retete unde eu folosesc iaurt. Am sa incep cu Tahchin, o budinca de orez cu carne(eu am folosit aici pui, dar puteti folosi orice carne doriti), un fel de mancare apartinand bucatariei persane care mie imi place foarte mult. Sper sa incercati reteta si sa imi spuneti cum v-a iesit.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele: