Web Toolbar by Wibiya

joi, 29 august 2013

Imam bayildi (vinete umplute)

 
 
Desi este cam tarziu sa incepeti acum sa gatiti pranzul puteti pastra ideea pentru maine. Cine a vizitat Turcia si nu numai stie ca acest fel de mancare este foarte popular acolo. Cine l-a gustat stie de ce, cine nu incercati-l si veti pati ca in poveste :)

 
Se spune ca numele provine de la un preot turc, imam se numeste cel care "slujeste" ca sa zic asa,  intr-o moschee, care a lesinat de placere cand a gustat din acest preparat pe care il facuse sotia sa. Alte povestiri, mai comice, sugereaza ca ar fi lesinat la aflarea costului ingredientelor sau a cantitatii de ulei folosita la preparare.
 
O alta povestire zice ca un imam s-a casatorit cu fiica unui negustor de ulei de masline. Zestrea ei a constat in 12 borcane de statura unui om pline cu ulei de masline de cea mai buna cantitate. Se mai zice ca umbla vorba ca nu ar fi stiut sa gateasca, dar cand a venit vremea sa faca ceva de mancare i-a pregatit sotului ei aceste vinete umplute cu ceapa, rosii si usturoi. Imamu-lui i-au placut atat de tare ca a rugat-o sa le faca in fiecare zi. In cea de-a treisprezecea zi uimit ca nu a mai avut la masa vinetele lui preferate a intrebat ce s-a intamplat. Ea i-a raspuns ca a terminat tot uleiul de masline dat zestre de tatal ei si ca nu a mai avut cu ce sa prajeasca. La aflarea vestii imam-ul a lesinat.
 
Deci aveti grija ce varianta a povestii preferati. Mie imi place sa lesin de placere asa ca varianta mea este una mai dietetica nu foloseste prea mult ulei dar voi puteti incerca si altele.
 
Oricum, gustul te face sa iti doresti sa le faci mereu.
 
Iata varianta mea:
 
Ingrediente: 
 
1 1/2 kg vinete subtiri si lungi
4 cepe mari
2 tulpini de telina
4 ardei grasi verzi
2 capatani de usturoi
1/4 cana ulei de masline
1 kg de rosii
125 g pasta de rosii
2 ardei iuti (din cei verzi si lungi)
o mana de patrunjel
ardei iute rosu pentru cine prefera
un praf de piper
sare destul de multa
 
 
Preparare:
 
Spalati vinetele bine, apoi le taiati pe jumatate dar nu de tot, doar cat sa se tina. Puneti sare in taietura si lasati-le o jumatate de ora sa isi lase zeama cea amara. 
 
 
 
 
 
Intre timp puneti pe foc o oala adanca cu apa atat cat sa acopere toate vinetele. Stoarceti vinetele si oparitile la foc mare pentru cateva minute . Lasati-le la scurs.  
In timp ce vinetele se scurg pregatiti umplutura.
Taiati toate ingredientele. Incingeti uleiul de masline si adaugati ceapa, telina, ardeiul gras si ardeiul iute (cel verde). Tineti tigaia pe foc pana cand toate legumele s-au inmuiat. Agaugati rosiile taiate cubulete si mai lasati pe foc cateva minute pana scade zeama apoi puneti pasta de rosii, potriviti de sare si piper si lasati ca toate ingredientele sa se intrepatrunda. La final adaugati usturoiul tocat. Daca doriti puteti pune patrunjel, eu l-am folosit la decor.
 
 
 
Cu aceasta compozitie umpleti vinetele si puneti-le intr-o tava unsa cu putin ulei. Dati tava la cuptor (incins in prealabil) pentru 45 minute la foc potrivit.
 
 
 
 
Cand sunt gata lasati-le sa se raceasca la temperatura cameri si servitile cu pofta. Daca va place puteti adauga ardei iute copt. Sunt foarte bune si calde. Daca va mai raman pentru a doua zi sa stiti ca sunt mai bune (parerea mea). Eu intotdeauna opresc cateva.
 
 
 
 
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. este un preparat exceptional. Il mananc la un restaurant din calea Vitan. Acasa am incercat o data si nu mi-au iesit. Am sa incerc dupa reteta ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumes pentru vizita. Te astept sa-mi spui daca ti-au iesit. An nou fericit!

      Ștergere