Web Toolbar by Wibiya

luni, 31 august 2015

Waffles cu inghetata de ciocolata si sos caramel



Vaffles pot fi facute in diferite forme si marimi, rotunde, patrate, dreptunghiulare, chiar si in forma de inima. Ceea ce toate au in comun este aspectul unic de fagure care se obtine intr-o forma speciala de vafe.
Pentru ca am facut aceasta reteta special pentru provocarea Cutia Misterelor gazduita in august de Merisor - Maria am decis sa fac acest desert putin diferit. L-am imbogatit cu inghetata de ciocolata, sos caramel, nuci si coacaze.



Ingrediente:

waffles (vafe)


130 g faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
2 linguri zahar
1 ou mare batut usor
240 ml lapte la temperatura camerei
30 g unt topit la temperatura camerei

inghetata de ciocolata

2 1/2 cani lapte gras 
1/2 cana lapte dulce condensat 
1/4 cana lapte praf 
100 g cacao 
125 g mascarpone

sosul caramel

200 g zahar
4 linguri apa
1/2 lingurita sare
70 g unt
70 ml smantana lichida pentru frisca

decor

nuci
coacaze

Preparare:


Cu o zi inainte de a face vafele am facut inghetata.
Intr-o cratita combinati laptele, laptele condensat, laptele praf si cacaoa. Amestecati bine si puneti cratita la foc mic pana incepe sa fiarba. Lasati sa se raceasca. In alt vas puneti branza mascarpone amestecati de cateva ori apoi turnati putin cate putin amestecul de cacao si lapte.
Puneti inghetata intr-o cutie, puneti capacul sau acoperiti cu folie de plastic si dati la congelator peste noapte.
A doua zi pana va apucati de vafe faceti sosul caramel. 
Intr-o cratita se pune la foc mediu zaharul si apa. Cand acesta s-a topit si a prins o culoare maro aurie (aveti grija sa nu-l ardeti) se adauga repede untul. Aveti grija sa nu va ardeti pentru ca untul rece in contact cu zaharul fierbinte produce aburi si se umfla. Amestecati bine pana cant untul se topeste si se incorporeaza in zahar. Acum, foarte incet, adaugati smantana lichida amestecand continuu. Si acest pas necesita atentie marita deoarece se va umfla la fel ca atunci cand adaugati untul. Lasati caramelul pe foc sa fiarba aproximativ 1-2 minute. Stingeti focul si adaugati jumatatea de lingurita de sare. Lasati caramelul la racit inainte de a-l folosi.
Acum puteti face vafele. 
Intr-un castron mare amestecati impreuna faina, praful de copt, sarea, si zaharul. Intr-un alt castron, amestecati  oul si laptele. Adaugati amestecul de ou in amestecul de faina, impreuna cu untul topit, si amestecati pana se combina.
Se incalzeste aparatul vafe. Apoi, ungeti usor cu ulei sau cu un spray grilele aparatului. Turnati aproximativ 1/4 pana la 1/2 ceasca de aluat, in functie de marime pe o parte a aparatului cald. Cu partea din spate a unei linguri, sau cu o spatula, neteziti aluatul. Inchideti capacul aparatului si coaceti pana capata o culoare maro-aurie. Daca folositi un aparat de waffles pentru aragaz se intoarce forma pe flacara, astfel incat ambele parti sa se coaca uniform.
Cel mai bine este sa serviti vafele imediat. Daca nu, puneti vafele (direct pe gratarul cuptorului) la 100 C timp de maxim 30 de minute. Vafele poat fi, de asemenea, inghețate. Odata ce s-au racit complet, vafele se invelesc in folie de plastic si apoi se pun intr-o punga etansa pentru congelator. Ele pot sta in congelator pentru aproximativ o luna. Pentru a le reincalzi, preincalziti cuptorul la 180 grade C. Asezati vafele inca inghetate direct pe gratarul cuptorului si se coc timp de aproximativ 5-10 minute, sau pur si simplu pana cand sunt bine incalzite.
Serviti vafele calde cu o cupa sau doua sau cat va lasa inima de inghetata, puneti sos caramel, nuci si coacaze si serviti repede si cu pofta.

Daca vreti sa vedeti ce retete minunate au facut fetele cu ingredientele propuse de Merisor va invit sa vedeti parada lunii august

Enjoy!  



4 comentarii: