Web Toolbar by Wibiya

sâmbătă, 8 martie 2014

Tort Dobos



La multi ani, dragele mele!
Luna martie pentru mine este cu totul speciala, martisorul, pe care desi sunt departe il port cu drag (am unul, de la tata, trimis acum vreo trei ani), apoi pe 2 martie este ziua mea de nastere, azi este 8 martie, aici doar ziua femeii, iar pe 24 martie se sarbatoreste in aceasta zona ziua mamei. Asa ca pentru voi si pentru mine am pregatit un tort delicios. Nu este chiar reteta clasica pentru ca am adaptat-o gusturilor mele, dar este tare bun si m-as bucura daca l-ati incerca.
Iata reteta.





Ingrediente:

6 foi Dobos (gasiti reteta aici)

Crema de ciocolata

4 oua
200 g zahar pudra
235 g unt la temperatura camerei
1 lingura extract de vanilie
200 g smantana lichida pentru frisca
200 g ciocolata neagra de buna calitate
un praf de sare

Zahar caramelizat

200 g zahar
40 ml apa




Preparare:

Dupa ce faceti foile de tort (am pus link-ul retetei mai sus) va apucati de crema.
Amestecati mai intai ouale cu zaharul si puneti-le pe foc la bain-marie pana cand zaharul se topeste iar compozitia are consistenta unei smantani groase. Se amesteca continuu cu telul. Se lasa la racit. Separat, in alt vas se pune smantana la foc mic pana incepe sa clocoteasca. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata bucatele. Se lasa cateva secunde apoi se amesteca pana la omogenizare. Se lasa la racit.
Cand cele doua creme sunt reci se pune untul intr-un bol de mixer si se mixeaza impreuna cu praful de sare si extractul de vanilie pana cand devine spumos. Se adauga putin cate putin cele doua creme pe rand, intai cea din oua, apoi crema de ciocolata amestecand continuu cu mixerul.


Se trece apoi la umplerea foilor. Se pune prima foaie apoi cateva linguri de crema si se continua la fel cu cinci din cele sase foi. Acoperiti tortul cu crema, poate voi impartiti mai bine si va mai ramane ceva si pentru margini :) .


Ultima foaie se imbraca in zahar caramelizat pe care il faceti in felul urmator: zaharul se amesteca cu apa si se pune pe foc pana se caramelizeaza frumos, aveti grija sa nu-l ardeti pentru ca devine amarui. El continua sa fiarba pentru o vreme si dupa ce il luati de pe foc, suficient cat sa va strice munca. Se toarna apoi repede pe foaia de tort, iar cu un cutit uns cu unt de niveleaza. Se taie apoi in 8 sau 16 triungiuri tot cu un cutit uns cu unt.


Aceste triunghiuri se pun in forma de evantai pe tort.




Ca si alta data si azi am vrut sa va uram La Multi Ani o mana de bloggeri culinari care vor dedica o reteta zilei de 8 Martie.

Daiana & Cosmin
Simona
Monica
Mihaela
Iolanda si Georgiana Voinea
Camelia Croitor
Aura Carolina Popa
Lăcrimioara Mihaela
Iuliana Florentina Avram
Alice Ciobanu
Laura
Laura si Liana
Ioana Tone
Paula Ion

Si la sfarsit o felie mare de Tort Dobos  pentru voi.

Enjoy!

2 comentarii: