Web Toolbar by Wibiya

luni, 12 ianuarie 2015

Varza calita cu carnati


Poate ca va veti intreba de ce am pus aceasta reteta banala, pe care toata lumea stie sa o faca. Nu o pun pentru aceea dinte voi care stiti sa faceti varza calita, desi poate ca veti vrea sa incercati si vatrianta mea, ci pentru aceeia care abia au intrat in bucatarie, care isi doresc o reteta simpla si repede de facut si pentru fata mea, deoarece ii place foarte mult si nu am de gand sa o pun sa gateasca, are destul timp dupa ce va termina scoala, iar resursele sunt multiple, dar poate ca vrea sa o faca in felul meu.
Asa cum am mai spus, blogul meu reprezinta viata mea de zi cu zi, mai multe culturi amestecate, culturi cu care convietuiesc sau cu care vin in contact, de aceea veti gasi atat retete romanesti, arabesti, asiatice dar si retete pe care le combin sau care sunt 100% ale mele.
Daca inca cititi aceste randuri, va multumesc si trec repede la reteta ca sa nu va plictisesc cu vorbaria mea.
 
Ingrediente (pentru 4 persoane):
 
12 carnaciori din carne de vita si oaie
o varza dulce de aproximativ 1kg
o mana de varza murata tocata marunt
2 rosii mari
1 ceapa potrivita
1 ardei gras rosu
1 ardei iute rosu sau verde (nu din acela mic si foarte iute)
1/2 lingurita zahar (ca sa ia din aciditatea rosiilor)
1/2 lingurita seminte de chimen
1/4 lingurita chimion macinat
cateva fire de cimbru proaspat
sare si piper
ulei cat va lasa inima :)
 

Preparare:
 
Se pun cateva linguri de ulei intr-o cratita, care poate fi pusa in cuptor, si se pune pe aragaz la foc mediu. Se pun carnaciorii si se prajesc pe toate partile. Cand sunt bine prajiti se scot, iar in uleiul in care i-am prajit se pune ceapa tocata marunt impreuna cu ardeiul gras si ardeiul iute tocati si ei. Se lasa cateva minute la calit apoi se pun rosiile taiate in cubulete si se lasa sa se caleasca pana cand se inmoaie putin. Se pune apoi zaharul si se lasa pe foc pana cand se formeaza un sos, iar uleiul incepe sa iasa la suprafata. Acum se pun condimentele, adica chimenul, chimionul si cimbrul tocat marunt. Se adauga varza dulce tocata si frecata cu o lingurita rasa de sare si varza murata. Se amesteca totul bine, se potriveste de sare si piper si se lasa pe foc, acoperind cratita cu un capac, pana cand varza dulce se inmoaie si incepe sa lase apa. In acest moment eu pun cratita, acoperita cu folie de aluminiu, in cuptor pe care l-am incalzit inainte. Se lasa la cuptor pana cand varza este bine fiarta aproximativ 20-25 minute dupa care se descopera si se mai tine inca vreo 10 minute ca sa se evapore apa lasata de varza.
Varza calita se seveste cu putin cimbru proaspat si carnaciorii parajiti. Se poate manca cu paine sau cu mamaliga, dupa preferinte.  
 
Enjoy!


Un comentariu:

  1. Una din mancarurile mele preferate. Nu am folosit niciodata chimion, dar am sa incerc. Alina

    RăspundețiȘtergere