Web Toolbar by Wibiya

vineri, 10 octombrie 2014

Pandispan clasic ( blat de tort )


Reteta de pandispan este una dintre cele mai usoare si simple de preparat, totusi necesita putina atentie pentru a ne asigura ca obtinem de fiecare data rezultatul dorit. Exista trei metote de preparare, doua la rece si una la cald. Pentru toate cele trei metode ingredientele sunt aceleasi, diferind doar modul de preparare.
 
Ingrediente: (pentru o forma de tort rotunda cu diametrul de 24 cm)
 
5 oua (la temperatura camerei)
150 g zahar
75 g faina
75 g amidon
1 baton de vanilie sau o lingura extract de vanilie ori coaja rasa de portocala
un praf de sare
 
Preparare:
 
Prima metoda - la rece.
 
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se bat albusurile cu 1/3 din zahar si praful de sare pana cand devin spumoase dar nu lucioase.
Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar si vanilia sau coaja de portocala pana cand veti obtine un amestec spumos de culoare galben deschis.
Se pun albusurile spuma peste galbenusuri si se amesteca usor pana se incorporeaza avand grija sa nu scoatem aerul din ele.
Se adauga faina si amidonul amestecate si cernute si se amesteca usor, de sus in jos, pana se incorporeaza.
Se pune compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, incins in prealabil, la 180 C pentru 40 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
 
A doua metoda - la rece.
 
Se bat ouale (galbenusuri si albusuri impreuna) cu zaharul, praful de sare, vanilia sau coaja de portocala pana veti obtine un amestec spumos de culoare galben deschis.
Se amesteca si se cerne faina si amidonul apoi se adauga peste oua si zahar.
Se amesteca usor de sus in jos pana se incorporeaza.
Se pune compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, incins in prealabil, la 180 C pentru 40 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
 
A treia metoda - la cald.
 
Se pun impreuna albusurile, galbenusurile, zaharul, praful de sare si vanilia sau coaja de portocala intr-un vas la bain-marie avand grija ca vasul in care avem compozitia sa nu atinga apa. Se amesteca continuu pana cand zaharul se topeste iar temperatura compozitiei a atins 45C. Daca nu aveti un termometru special puteti incerca cu degetul, temperatura trebuie sa fie mai mare decat cea a corpului dar sa nu va arda.
Se iau de pe foc si se bat in continuare pana veti obtine un amestec spumos de culoare galben deschis.
Se amesteca si se cerne faina si amidonul apoi se adauga peste oua si zahar.
Se amesteca usor de sus in jos pana se incorporeaza.
Se pune compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, incins in prealabil, la 180 C pentru 40 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
 
Pandispanul se poate pastra in frigider pentru 2 zile acoperit in folie de plastic. Daca doriti sa il folositi mai tarziu se poate congela invelit in folie de plastic si apoi se decongeleaza in frigider.
 
Daca forma de tort este mai mare sau mai mica trebuie sa aveti in vedere ca pentru fiecare 2 cm in diametru mai mult sau mai putin sa adaugati sau sa scadeti 1 ou, 30g zahar, 15g faina si 15g amidon.
 
M-as bucura sa stiu ca v-am fost de folos si cu aceasta reteta de pandispan clasic ati obtinut blatul de tort perfect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu